НОВИНИ

Сдружение на потомците на бежанци от РСМ с обръщение до Конгреса на САЩ

сдружение потомците бежанци рсм обръщение конгреса сащ
bnt avatar logo
от БНТ
11:56, 31.08.2023
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Слушай новината

От Сдружението на потомците на бежанци и преселници от територията на Република Северна Македония изпратиха послание до Конгреса на САЩ.

Реакцията им е срещу неточности за миналото на географския регион Македония във внесен в Конгреса на САЩ проект на резолюция, предлагаща септември 2023 г. да бъде обявен за „месец на македонско-американското наследство“ и честване на езика, историята и културата на македонските американци и техния невероятен принос към Съединените щати.

Подобна инициатива се предприема за трети път, напомнят от Сдружението и припомнят, че през 2021 г. и 2022 г. бяха внесени проекти на резолюция, които бяха отхвърлени съответно от Камарата на представителите и Сената на САЩ заради съдържащите се в тях фалшификации и манипулации, свързани с миналото на географския регион Македония.

Сегашният вариант е много по-кратък от предишните и е изчистен от редица неверни твърдения. Въпреки това и в този си вид продължава да съдържа напълно доказуеми лъжи и е пример за поредната кражба от чуждо социо-културно наследство, посочват още от Сдружението. Според организацията с това се застрашават добрите партньорски отношения между САЩ и България.

Целия документ може да прочетете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
401 спецоперации по линия на наркотиците са проведени през август, задържани са над 600 души
401 спецоперации по линия на наркотиците са проведени през август, задържани са над 600 души
Возняцки победи Квитова и се класира за третия кръг на US Open
Возняцки победи Квитова и се класира за третия кръг на US Open