НОВИНИ

Северна Корея посрещна Путин повече от тържествено

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:22, 19.06.2024
Чете се за: 04:27 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

С червен килим, военни почести и много блясък - така посрещнаха в Пхенян руския президент Владимир Путин. Той е на първото си от 24 години посещение в Северна Корея, а разговорите му с Ким Чен-ун ще продължат два дни. Очакванията са двамата лидери да обсъждат сътрудничество в областта на военната промишленост, но да говорят публично повече за икономически спогодби.

Площад "Ким Ир Сен" в Пхенян е излъскан до блясък. Море от хора посреща Владимир Путин. За визитата на своя руски колега, севернокорейският лидер Ким Чен-ун буквално и преносно разпъна червения килим.

С военен парад и най-високи почести, с тържествени здрависвания между делегациите на двете страни. С хореография, изпълнена от деца и шарени балони - в Пхенян дадоха началото на знаковата визита на Путин. След първата и по-официална част на церемонията по посрещането, двамата лидери се качиха в автомобил без покрив, за да преминат през многохилядното множество.

Придружавани от своите външни и военни министри, Путин и Ким седнаха на масата за преговорите за 9-часов маратон. Москва и Пхенян задълбочиха двустранните си отношения след началото на войната в Украйна. И двете държави са поставени в международна изолация, а според Запада, допълнително засилване на сътрудничеството им, особено в областта на военната промишленост, може да доведе до ескалация както в Украйна, така и на Корейския полуостров.

Ким Чен-ун, лидер на Северна Корея: "Ситуацията остава сложна и много динамична. Искам за пореден път да потвърдя, че ще работим за задълбочаване на стратегическите си отношения с Русия и руските власти, независимо от сложната геополитическа ситуация. Изразяваме категоричната си подкрепа с руското праваителство и армия за специалната военна операция в Украйна."

Владимир Путин, президент на Русия: "Дълбоко оценяваме вашата непоклатима подкрепа за руската политика, включително по украинския въпрос. В борбата ни срещу хегемонията, империалистичната политика, налагана от десетилетия от Съединените щати и техните сателити относно отношенията с Руската федерация."

Путин не е посещавал Северна Корея от 24 години, но два пъти беше домакин на Ким Чен-ун в Далечния Изток - през 2019-а и 2023-а. Днес двамата се договориха за предстояща визита на севернокорейския лидер в Москва. Макар очакванията да са лидерите да говорят след срещата за договорено икономическо сътрудничество, несъмнено двете държави ще си сътрудничат в областта на военната индустрия.

Според Вашингтон, Пхенян е доставил десетки балистични ракети и 11 хиляди контейнера боеприпаси на Русия, използвани в Украйна. Северна Корея отрича. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази притеснение и че подкрепата, която Москва може да окаже на Пхенян за ядрената програма, би довела до ескалация на Корейския полуостров.

снимки: БТА

Владимир Путин, президент на Русия: "Днес ще бъде изготвен фундаментален документ, който ще формира отношенията между нашите държави в дългосрочен план."

От години обект на санкции, икономиката на Северна Корея е силно пострадала, а ефекта усещат най-вече обикновените хора. На фона на съобщенията за системни прекъсвания на тока в столицата и околоността, в чест на Путин сградите и улиците на Пхенян бяха озарени снощи, когато кацна самолетът на руския президент. Каквато и цена да плаща Ким Чен-ун за бляскавото посрещане на госта си, очакванията са, че в дългосрочен план страната му ще извлече огромни ползи от близостта си с Русия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главчев: Има настройка за коалиция между първите три групи в ЕП, което е добър пример за българския парламент
Главчев: Има настройка за коалиция между първите три групи в ЕП, което е добър пример за българския парламент
След провала на избор на председател: Първото заседание на НС продължава утре
След провала на избор на председател: Първото заседание на НС продължава утре