НОВИНИ

Шанс за оцеляване: 19-годишният доброволец, пострадал при пожарите в Сакар, вече си е у дома

Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Мариела Хубинова
18:00, 18.09.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

След два месеца, прикован в болничното легло, след поредица от тежки операции, с над 75 процента изгаряния по цялото тяло, Светослав Димитров днес се прибра вкъщи. 19-годишният футболен треньор от школата на Свиленград пострада по време на летните пожари, докато помагаше като доброволец. За лекарите от Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, случаят на излекуването на момчето е истинско чудо. На Светослав, освен лекарите, помогнаха и стотици доброволци, които дариха кръв.

През последните два месеца денонощно за живота на Светослав се бори екипът на доц. Елеан Зънзов. На 15 юли младежът беше приет в болница с изключително тежки изгаряния от втора и трета степен, с много малък шанс да оцелее.

Светослав Димитров: "Добре се чувствам вече. - Връщаш ли се назад? - Много често, но така е трябвало да стане."

Доц. Елеан Зънзов – началник-клиника "Пластична и възстановителна хирургия": "Много тежък случай е. Изключително обширно и дълбоко изгаряне, което лечението е доста трудно, продължително, както виждате. И за съжаление не винаги успешно, но в случая има така много добър край."

За Светльо болницата през последните два месеца се превърна в негова "крепост", но и в "храм" на вярата и надеждата. Много хора дариха кръв за младежа, който претърпя 10 операции и му бяха прелети 140 банки кръв.

Доц. Елеан Зънзов: "Светослав е много силен, аз казах няколко пъти. Търпелив човек и благодарение на неговите усилия, които не бяха малко успяхме да стигнем до тук. Той достатъчно преживя и преживява, и начина, по който се държеше ни помогна много на нас. Един екип сме. Не можем един без друг."

Според лекарите Светльо ще се възстанови бързо, не само защото е млад, но и защото е много борбен.

Доц. Елеан Зънзов – началник-клиника "Пластична и възстановителна хирургия": "Ще продължаваме да се виждаме, но това, което му предстои е една малка част от това, което преживя, така че..."

По-дългият път е минат.

Доц. Елеан Зънзов: "По-трудния, Дългият е напред."

БНТ: А футболът? Знам, че си приет в НСА...

Светослав Димитров: "Да, всичко да е нормално и там ще продължа обучението си. - През тези месеци какво те държеше? - Моите деца, това ме държеше мен. Страшно много ги обичам... Наистина."

Децата на Светльо всъщност са малките футболисти от школата в Свиленград. Веднага след инцидента в затрогващо видео те му засвидетелстваха своята обич и подкрепа с думите: "Тренер, чакаме те. Обичаме те!"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден награден фонд на лекоатлетическата верига Диамантена лига през 2025 година
Рекорден награден фонд на лекоатлетическата верига Диамантена лига през 2025 година
Нова вълна от експлозии в Бейрут, съобщава се за трима загинали
Нова вълна от експлозии в Бейрут, съобщава се за трима загинали