НОВИНИ

Шумът на парите

англия мбапе прекара сезона пейката продължи договора псж
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:07, 15.08.2023
Чете се за: 09:47 мин.
Спорт
Слушай новината

В последното десетилетие свикнахме с бомбастични суми, които се хвърлят в пространството, сякаш е най-нормалното явление да се харчат по 100 милиона за даден футболист. Дори в момента се намираме в епоха на играта, в която трансфери под 50 милиона, било то в паунди, долари или евро, дори не се споменават и тихомълком изчезва в новинарския поток.

Пълна лудост! Или абсолютен бизнес. С настойчивото намерение на господата от Саудитска Арабия да харчат милиарди (точно така – милиарди) за играчи от Стария континент ситуацията съвсем се изроди. Но да не се заблуждаваме – в Европа също трансферите се случват с пълна сила и с огромна честота. Само в рамките на това лято, което все още не е завършило, видяхме смяна на клубната принадлежност за Хари Кейн, Джуд Белингам, Мойсес Кайседо, Йошко Гвардиол, Деклан Райс. Все колосални сделки, някои от които за играчи, които дори не можем да твърдим, че разполагат с някаква свръхпопулярност. Но да погледнем какви са рекордните трансфери за ралични постове в различни първенства и за кои играчи са били хвърлени луди пари, макар невинаги резултатът от покупката да е задоволителен.

Да започнем от вратарите – през 2018 Челси (които са замесени в доста от случващото се в този материал) плати на Атлетик Билбао 71 милиона паунда за Кепа Арисабалага. По време на престоя си в Лондон испанецът така и не убеди, че е най-добрият на своя пост, а по-скоро ще се запомни с прословутия си отказ да напусне терена, когато Маурицио Сари искаше да го замени преди дузпите във финала за Купата на Лигата срещу Манчестър Сари, по този начин карайки мениджъра на „сините“ да изглежда като човек без всякакъв авторитет. Преминаването на Алисон от Рома в Ливърпул изосава съвсем малко като стойност на трансфера, а третата позиция вече е притежание на Андре Онана, който смени Интер с Манчестър Юнайтед срещу 44 милиона паунда. Дълги години – по-точно между 2001 и 2017 – рекордът при вратарите беше притежание на Джанлуиджи Буфон при трансфера му от Парма в Ювентус срещу 33 милиона паунда. И все пак правим уточнението, че преминаването на Тибо Куртоа от Челси в Реал Мадрид така и не беше назовано с точни параметри.

При защитниците съвсем наскоро се сдобихме с чисто нов призьор по този показател. Това е хърватинът Йошко Гвардиол, който отиде в Манчестър Сити срещу 90 милиона евро. В социалните мрежи много находчиво се отбелязваше още от Световното първенство в Катар в края на миналата година, че цената на Йошко ще падне поне с 10 милиона заради това, което му причини Лионел Меси в полуфиналната среща между ватрените и Аржентина. В крайна сметка – дори онези финтове не попречиха на Гвардиол да изпревари Хари Магуайър на върха в тази импровизирана класация. Англичанинът държеше рекорда след преминаването си от Лестър в Манчестър Юнайтед. Ако не беше родом от Англия и ако не сменяше един английски клуб с друг от Висшата лига, сигурно нямаше да струва и половината от тези пари. В тази класация следват Върджил ван Дайк при пристигането си в Ливърпул, както и сделката между Лестър и Челси за Уесли Фофана. Да, точно така. Може дори да не знаете кой е Фофана, но за него бяха платени 70 милиона паунда.

При халфовете положението се мени доста скоропостижно. Мойсес Кайседо напусна Брайтън вчера в посока Челси, като това ще бъде поне засега най-скъпият трансфер във Висшата лига със своите колосални 115 милиона паунда. Интересното е, че само в рамките на тази календарна година „сините“ от Лондон за втори път ще подобрят рекорда за най-високоструваща придобивка в английския шампионат, след като през февруари привлякоха световения шампион Енцо Фернандес от Бенфика за 107 милиона паунда. Филипе Коутиньо струваше на Барселона 105 милиона в един от най-големите провали на трансферния пазар. Не и ако си от страната на Ливърпул, които продадоха бразилеца за споменатите пари на каталунския гранд. Самият Коутиньо понастоящем играе в Астън Вила и е резерва. На стойност само 100 милиона паунда бяха сделките за Деклан Райс от Уест Хем в Арсенал и Джак Грийлиш от Астън Вила в Манчестър Сити. Което означава, че някогащният рекордьор Пол Погба вече дори не е в топ 5 при халфовете със своите 89 милиона паунда при сагата по оста Ювентус – Манчестър Юнайтед. Горе-долу в тези параметри попада и Джуд Белингам, който това лято отиде в Реал Мадрид от Борусия Дортмунд.

Вече сигурно сте се досетили кои са главните действащи лица при нападателите. Става дума за дуото в Пари Сен Жермен – Неймар и Килиан Мбапе. Двамата са футболистите с най-скъпи трансфери в историята на играта. И двата трансфера станаха факт през 2017 година. Бразилецът напусна Барселона и пое към френската столица срещу 222 милиона евро, 180 милиона от същата валута парижани платиха за Мбапе на Монако. Престижното трето място държи Жоао Феликс след сделката за него между Бенфика и Атлетико Мадрид за 126 милиона евро.

Ако погледнем към отделните рекорди в топ 5 първенствата – три от най-скъпите десет сделки включват испански отбори, но интересното е, че в нито една от тях страна не е Реал Мадрид. Феликс е номер 1, а след него са трансферите в Барселона на Антоан Гризман и Филипе Коутиньо. Най-скъпата и лъскава, но доста противоречива от дистанцията на времето, покупка на Кралския клуб в историята му е Еден Азар през 2019 за около 100 милиона евро (тук не включваме бонусите). За Франция е ясно – там първите две позиции са за Неймар и Мбапе, но по-любопитното е, че в топ 50 на най-скъпите трансфери няма нито един повече, в който да са замесени френски клубове. За Висшата лига стана ясно – там Челси в момента е неудържим и очевидно Тод Бьоли няма да пести средства и дори ще пилее пари, дори да трябва да ги харчи за услугите на дефанзивни и вътрешни полузащитници, каквито са рекордьорите Енцо Фернандес и Мойсес Кайседо. В Серия А изглеждат доста по-скромни, когато пазаруват. Вярвате или не – там рекордът се държи от Ювентус за 33-годишен играч, зовящ се ... Кристиано Роналдо, когато Старата госпожа плати на Реал Мадрид малко под 100 милиона евро през 2018, втората позиция отново очаквано е за Юве при придобиване правата на Гонсало Игуаин от Наполи две години по-рано. За Германия също не е изненада, че Байерн Мюнхен доминира при това чувствително. Имаме нов рекорд – за трансфера на Хари Кейн от края на миналата седмица срещу 115 милиона евро. Второто и третото място също принадлежата на баварците при трансферите на Люка Ернандес от Атлетико Мадрид през 2019 и на Матайс де Лихт от Ювентус през миналата година.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златни и бронзови медали за български младежи на олимпиада по география в Индонезия
Златни и бронзови медали за български младежи на олимпиада по география в Индонезия
Кевин де Бройне ще отсъства от изгра за Манчестър Сити в следващите три или четири месеца
Кевин де Бройне ще отсъства от изгра за Манчестър Сити в следващите три или четири месеца