НОВИНИ

Сирийски режисьор бежанец работи в помощ на медиците в Лондон

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:09, 24.04.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Европа

Борис Джонсън смята да се върне на работа в понеделник. Това съобщава вестник "Дейли Телеграф".

Министър-председателят е един от хилядите британци, засегнати от COVID-19. След усложнения Джонсън постъпи за лечение в болница и беше изписан преди около две седмици.

Великобритания може би е близо до пика на епидемията, а в помощ на медиците се включи дори сирийски режисьор бежанец.

32-годишният Хасан Акад е родом от Сирия, но от четири години живее в британската столица. По професия е режисьор, но сега е санитар в болница в източен Лондон.

Носител е на наградите БАФТА и ЕМИ за документална поредица, описваща опасното му пътуване с надуваема лодка до европейския бряг, а днес запечатва кадри от битката срещу коронавируса.

Хасан Акад, сирийски режисьор, бежанец и санитар: Тежко е да гледаш болните, които страдат най-вече защото близките им не могат да ги посетят заради правилата. Същевременно съм толкова вдъхновен от хората, с които работя. Някои медицински сестри прекарват дълги часове тук и съм щастлив, че мога да помогна.

С избухването на пандемията Акад усетил, че е настъпил моментът да се отблагодари за приема, който получил, пристигайки на Острова. Работи като санитар вече четири седмици и не крие, че това е едно от най-големите предизвикателства в живота му.

Хасан Акад, сирийски режисьор, бежанец и санитар: Тъжно е, че трябваше да се появи пандемията, за да бъде признат труда на санитарите и портиерите в болниците. Но сега всички оценяват колко са важни те.

По време на смяна санитарите трябва да дезинфекцират всеки сантиметър в отделението и често това е още по-трудно заради защитните облекла, с които е трудно да се поеме въздух.

Хасан Акад, сирийски режисьор, бежанец и санитар: Ще остана на тази работа, докато съм способен физически и психически, без значение колко дълго ще продължи. А след това, ще разкажа историята.

Акад критикува недостатъчното финансиране на британската Национална здравна служба. Но се надява, че това изпитание ще сплоти хората и ще пропъди враждебността към чужденците, които често работят на нископлатени позиции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
60 секунди без COVID-19: Учени разкриха коя храна е опасна за мозъка
60 секунди без COVID-19: Учени разкриха коя храна е опасна за мозъка
Графит на Банкси вече е с маска
Графит на Банкси вече е с маска