НОВИНИ

Системата на гаранционния фонд блокира, още бави застраховките "Гражданска отговорност"

От Комисията за финансов надзор съветват хората да носят в себе си полиците за сключени застраховки

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:00, 02.07.2024
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
системата гаранционния фонд блокира бави застраховките гражданска отговорност
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Единната информационна система на Гаранционния фонд блокира след профилактика през почивните дни, сигнализираха зрители на БНТ. От ведомството обясниха, че са спрели системата временно от 8 часа на 29 юни до 8 часа на 30 юни.

"След провеждане на профилактиката възникнаха някои технически затруднения, свързани с високия брой заявки за сключване на застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите и времето за обработката им", обясниха от Фонда.

От институцията съобщиха, че системата вече е заработила, техническите проблеми са отстранени, но продължава да има забавяне при извършването на проверки и издаването на нови полици по "Гражданска отговорност". Очаква се окончателно да заработи добре до утре - 3 юли, уверяват от Фонда.

Единната информационна система за оценка управление и контрол на риска (ЕИСОУКР) свързва информационните системи на КАТ-МВР и застрахователите, предлагащи задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Това позволява всяка сключена застраховка да се отчита в реално време в Информационния център към Гаранционния фонд, а контролът да се извършва по електронен път. В момента именно тази функционалност е затруднена.

От Комисията за финансов надзор напомнят, че наличието на застрахователен договор по задължителната застраховка се удостоверява със застрахователна полица. Така може да се гарантира, че действително имате сключена "Гражданска отговорност", ако ви проверят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори случай с избягали кавалерийски коне в центъра на Лондон
Втори случай с избягали кавалерийски коне в центъра на Лондон
Ураганът "Берил", връхлетял Карибите, взе първата си жертва
Ураганът "Берил", връхлетял Карибите, взе първата си жертва