НОВИНИ

Ситуацията в Афганистан: отчаяни опити за евакуация, талибаните започват преговори за правителство

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:38, 20.08.2021
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Драматични сцени на летището в Кабул. Кадри с афганистанци, които подават на американски войници съвсем малко дете и дори бебе, обиколиха света.

Те се превърнаха в образ на случващото се на летището и двата свята от двете страни на стената - на онези, които ще заминат и онези, които няма да успеят. На този фон талибаните съобщиха, че са подновили преговорите за съставяне на правителство и увериха, че животът в Кабул тече нормално.

Хиляди чакат на летището в Кабул да напуснат Афганистан

Отчаяние и мъка след хаоса на летището в Кабул. Разтърсващи кадри показват как американски войник поема бебе през стената. Преди това по същия начин е прехвърлено момиченце. Съдбата на тези деца остава неясна, нито дали родителите им са преминали в зоната за полети или се опитват да го направят. Сцените са показателни за случващото се от двете страни на стената.

Хиляди желаещи да напуснат Афганистан остават зад нея. Изстрелите и пропускателните пунктове на талибаните не спират опитите стената да бъде преодоляна.

Десетки хиляди са и чуждите граждани и афганистанци, работили за САЩ и НАТО, в очакване да бъдат евакуирани. Според представител на НАТО изтеглените до момента са 18 хиляди.

От първо лице: Кабул през погледа на професор Фахим Садат

Преговорите за съставянето на приобщаващо правителство продължават, съобщи говорителят на политическото бюро на талибаните в Катар.

"В момента има вакуум, вакуум във властта. Няма време за избори. Няма конституция. Такава ще бъде изработена и после одобрена. Това означава много работа. Но сега е необходимо да имаме приобщаващо правителство. Разбира се, съставът му ще бъде определен след разговори между политиците и нашето висше ръководство", каза говорителят на политическото бюро на талибаните Сухаил Шахийн.

А днес в джамия в Кабул талибаните присъстваха на петъчна молитва - първата, откакто поеха контрола над афганистанската столица. Те призоваха имамите да убедят хората да не напускат страната на фона на продължаващия хаос на летището, протести и съобщения за насилие.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След гонките с АТВ: Не откриха нарушения на плажа край Созопол
След гонките с АТВ: Не откриха нарушения на плажа край Созопол
ДКК освобождава четирима членове на управителния орган на ВМЗ-Сопот
ДКК освобождава четирима членове на управителния орган на ВМЗ-Сопот