НОВИНИ

От първо лице: Кабул през погледа на професор Фахим Садат

Александър Марков
от Александър Марков
19:37, 19.08.2021
Чете се за: 04:57 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Несигурност, безвластие и дезинформация царят в Кабул днес. В Деня на независимостта на Афганистан ексклузивно пред БНТ говори преподавател от Университета "Кардан" в столицата на ислямската република. Хаос, липса на пари и храна правят ежедневния живот в Кабул игра на оцеляване, разказва професор Фахим Садат пред репортера на БНТ Александър Марков.

Професор Фахим Садат, който ръководи катедрата по Международни отношения в Университета в Кабул, описва хаоса в страната.

"Има вакуум във властта. Афганистан в момента е страна без държавност: няма правителство, хиляди хора жадуват заминаване и евакуация", казва ръководителят на катедра "Международни отношения" в Университет "Кардан" - Кабул Фахим Садат.

За да стигне от вкъщи до университета, който е на 10 км. от летището, проф. Садат минава през пропускателните пунктове на талибаните.

Защо тв водеща от Афганистан не успя да стигне до работа и помоли света за помощ

"Има по-малко пропускателни пунктове, защото сега талибаните фокусират усилията си да овладеят правителствените активи и институции", казва Фахим Садат.

За да установят минимален ред в столицата, талибаните патрулират по улиците.

"Опитват се да предотвратят грабежи. Хора от покрайнините на Кабул идват в центъра и започват грабежи и плячкосвания на частната собственост", каза Фахим Садат.

Макар някои магазини вече да отварят врати, хората нямат пари.

Парите в банкоматите са свършили, да намериш долари, е невъзможно и има осезаем недостиг на храна, разказва професор Садат.

Най-малко 12 души са загинали около зоната на летището в Кабул

Трети ден банките не работят.

"Каквито и спестявания кеш имаха хората, ги похарчиха. Надяваме се банките скоро да отворят, защото няма откъде да намерим пари, за да покриваме ежедневните си разходи. Кабул е все още във военна ситуация. Въпреки че животът лека-полека се възстановява - някои магазини отварят, повече хора излизат навън - периодът на шок очевидно приключва, но все още има трудности", каза Фахим Садат.

Как се държат талибаните в града?

"Очевидно поведението им до момента е задоволително. Държат се добре, не влизат в ничии къщи и не осъществяват претърсвания. Към момента предимно охраняват критичната инфраструктура и са фокусирани върху преходния период във властта, овладяването на правителствените активи и райони, контролирани от доскорошната власт.

Цари дезинформация.

"Има различна информация и новини отвсякъде. Понякога са фалшиви новини. Появи се например информация за убийството на един от губернаторите на провинция Логар и че тялото му е захвърлено на улицата. Само след 10 минути той се появи по телевизията и обяви, че е жив", каза Фахим Садат.

Професор Садат се притеснява най-вече за жените, на които преподава.

БНТ: Чувствате ли се в безопасност и Вашите студенти, сред които със сигурност има жени, или е твърде рано да се каже какво предстои да се случи?

"Една от неяснотите към момента е именно въпросът с жените. Не зная ще видя ли студентките си отново и ще успеем ли да завършим семестъра. Талибаните казаха, че религиозното духовенство и ислямските проповедници скоро ще излязат с решение относно обучението на жените и ангажирането им в публичния живот и работа", каза Фахим Садат.

Относно провинциите, в които муджахидините вече организират съпротива срещу талибаните, професорът чертае мрачно бъдеще за страната, изправена пред нова гражданска война, според него.

"Афганистан ще види още много войни в районите с поддръжници на предишното правителство или в териториите, където в момента се организира съпротива. Ще има още много кръвопролитие, боеве и страдание", казва Фахим Садат.

За професора и неговите студенти трудните дни в Кабул тепърва предстоят.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентарна рулетка: Какво следва по процедура?
Парламентарна рулетка: Какво следва по процедура?
Евакуацията от Кабул продължава, Борел определи ситуацията като катастрофа
Евакуацията от Кабул продължава, Борел определи ситуацията като катастрофа