НОВИНИ

Евакуацията от Кабул продължава, Борел определи ситуацията като катастрофа

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:26, 19.08.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Евакуацията от Кабул продължава. Талибаните твърдят, че оказват подкрепа на всички страни, които искат да изведат свои граждани.

Според американския президент Джо Байдън радикалното движение е пред екзистенциална дилема как ще бъде прието от света. Русия е за общонационален диалог между всички политически, религиозни и етнически групи в Афганистан. Талибаните декларираха, че се стремят да не допуснат гражданска война.

"Това е катастрофа за афганистанския народ, за ценностите на Запада и доверието към него, и за развитието на международните отношения. Можеше ли да се предвиди? Това е кошмар, защото тази вечер първите 106 души от нашия персонал пристигнаха в Мадрид, но ние не можем да вземем всички афганистанци", заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Борел за Афганистан: Ще сътрудничим с властите само, ако спазват правилата

Междувременно афганистанци в Кабул развяха дълго национално знаме и така отбелязаха Деня на независимостта, който бележи края на британския контрол над страната през 1919 година. Талибаните не им попречиха и се ангажираха да осигурят сигурността по време на религиозен празник на мюсюлманите шиити. Новите управници следват сунитския клон в исляма.

Трагично завърши опит на млад афганистански футболист да замине. Негови останки бяха открити в американски самолет при пристигането му в Съединените щати.

"Искаме да живеем в мир и се стремим да не допуснем гражданска война", казват талибаните и уверяват, че ще решават проблемите чрез диалог.

Тези дни Франция ще осигури въздушен мост Париж-Кабул за транспортирането на няколко хиляди човека. Съединените щати са евакуирали досега 7000 души. Общо евакуираните от неделя насам са над 8000.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От първо лице: Кабул през погледа на професор Фахим Садат
От първо лице: Кабул през погледа на професор Фахим Садат
Румен Радев връчва утре втория мандат - ГЕРБ ще го върнат веднага (ОБЗОР)
Румен Радев връчва утре втория мандат - ГЕРБ ще го върнат веднага (ОБЗОР)