Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Спелеолог за кризата с водата в Своге: Пресъхнал е карстовият извор, но до седмица проблемът ще бъде решен

от БНТ
08:50, 18.08.2022
6245
Чете се за: 04:07 мин.
Регионални
Слушай новината

Кризата с водата в община Своге и проблемите с намаляването на питейната вода в общините коментираха в студиото на "Денят започва" Мария Златкова - геолог и спелеолог и Иво Димов - заместник-председател на Националното сдружение на общините в Република България и кмет на Димитровград.

По думите на Златкова не е пресъхнала реката в Своге, а е пресъхнал Искрецкият карстов извор, от който се захранват града и близките села.

"Искрецката река не е пресъхнала, тя образува две по-малки рекички - река Козле и Брезенската река. Те се вливат в село Искрец, а след това и в река Искър. Пресъхва карстовият извор, който се намира на Брезенска река, който е пресъхвал и друг път. Разликата между предишните пресъхвания и сегашното е дебитът", обясни Мария Златкова.

Своге пред водна криза: 12 000 души остават без питейна вода

Тя уточни, че предишните пресъхвания са били при пълноводие през пролетта - през 1977, 1980 и 1981 г. Като по време на Свогенското земетресение през 1980 г. за 24 часа водата е изчезнала, а тогава дебитът е бил много голям.

"По максимален дебит този карстов извор е най-големият в България, който достига до 33 - 34 000 литра в секунда. Именно при един голям дебит водата успява да пробие създалата се подземна тапа в карстовата кухина в пещерата. А сега при маловодие при 250 - 300 литра в секунда трябва да се акумулира достатъчно енергия, т.е. да се натрупа достатъчно вода, за да успее да пробие", подчерта Златкова.

Според нея, въпрос на време е да се разреши проблемът - най-вероятно до седмица, когато водата ще излезе и то с много по-голям дебит.

Заместник-кмет на Своге за водната криза: Нужна е решителната намеса на държавата

Иво Димов заяви, че проблемът с водата е много сериозен в цяла България и скандалното е не толкова инцидентните липси на вода или намаляването на питейната вода, колкото ВиК дружествата губят между 62 и 90% от загубите на вода в населените места. Той уточни, че сериозна политика за решаване на проблемите във ВиК сектора няма на държавно ниво. Цялата отговорност пада върху кметовете и общините.

"Преди няколко години бяха създадени т.нар. ВиК асоциации, в които общините членуват с определен процент, но те реално не могат да взимат решение за решаване на проблемите. А те се решават от съответния ВиК оператор. Изпуснахме доста сериозен ресурс в този програмен период и ще трябват милиони и милиарди средства, защото бенефициенти бяха ВиК операторите", каза Димов.

Той допълни, че през първия програмен период, когато бенефициент са били общините, проблемът е бил нищожен - усвоиха се тези средства, рехабилитираха се десетки хиляди км водопреносна мрежа. А във втория програмен период това не се случи и най-вероятно скоро няма да се случи", уточни Димов.

Вижте повече във видеото:

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЦСКА и Лудогорец излизат срещу познати съперници за още европейска слава
ЦСКА и Лудогорец излизат срещу познати съперници за още европейска слава
Ще има ли пробив в отношенията между Сърбия и Косово - среща на лидерите на двете държави в Брюксел
Ще има ли пробив в отношенията между Сърбия и Косово - среща на лидерите на двете държави в Брюксел