НОВИНИ

Срещу фалшивите новини: Българо-румънската обсерватория за дигитални медии BROD със свой сайт

фалшивите новини българо румънската обсерватория дигитални медии brod свой сайт
bnt avatar logo
от БНТ
10:32, 04.05.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Българо-румънска обсерватория за дигиталните медии (BROD), която си сътрудничи с Европейската обсерватория за дигитални медии (EDMO), пусна свой уебсайт.

Информацията на brodhub.eu е на три езика – на български, румънски и на английски език и съдържа както проверка на факти, така и материали по медийна грамотност и изследвания за региона в областта на дезинформацията.

Съдържанието на новия сайт е уникално и е разработено от партньорите в хъба, като има препратки и към важни разработки от другите обсерватории към Европейската комисия.

От началото на 2023 г. започна изграждането на БРОД. Координатор на проекта е проф. Силвия Илиева, директор на Института за големи данни в полза на интелигентното общество ГЕЙТ към СУ „Св. Климент Охридски“.

Хъбът представлява регионален център за изследване на дезинформацията на територията на двете съседни държави България и Румъния, които бяха от малкото без подобна обсерватория на територията на съюза.

BROD обединява усилията на журналисти, изследователи, технологични компании и обучители по медийна грамотност региона. Част от инициативата е най-големият проверител на факти в света Агенция Франс прес (АФП) с българската му реализация Провери.

Българската национална телевизия (БНТ) също е част от обсерваторията с новоизграждащия си екип от проверители на факти.

От румънска страна проверители на факти са FUNKY CITIZENS (Румъния). Изследователската част е поверена Витоша Рисърч ЕООД и GLOBSEC (Словакия). Подкрепата в областта на медийната грамотност ще идва от SCOALA NATIONALA DE STUDII POLITICE ADMINISTRATIVE (Румъния), Центъра за независима журналистика (Румъния) и Национален учебен център (България). В консорциума нови технологични развития ще бъдат дело на Онтотекст (България), XWIKI SOFTWARE SRL (Румъния, Франция), както и от Атинският технологичен център (ANONYMI VIOMICHANIKI EMPORIKI KAI TECHNIKI ETAIREIA EFARMOGON YPSILIS TECHNOLOGIAS).

При работата си експертите са водени от концепцията на Европейската комисия за дезинформация, а именно доказуемо невярна или подвеждаща информация, която е заплаха за демокрацията и е в ущърб на обществения интерес.

Дезинформацията заплашва и ограничава основните права на гражданите, като ги атакува изключително селективна информация, всяване на страх и събуждане на омраза. Създаването на обсерваторията е необходимо, за да защити обществения интерес, застрашен от ниското равнище на медийна свобода и ограничената информационна грамотност на гражданите, което предполага лесно поддаване на вътрешни и външни кампании за дезинформация, насочени и срещу Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо се стигна до трагедията в Сърбия?
Защо се стигна до трагедията в Сърбия?
Крум Зарков: След отмяната на "златните паспорти" е отнето българското гражданство на 17 лица
Крум Зарков: След отмяната на "златните паспорти" е отнето българското гражданство на 17 лица