НОВИНИ

Столтенберг: Обсъдихме мобилизирането на въздушния капацитет за пренос на медицински стоки

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
22:01, 02.04.2020
Чете се за: 00:44 мин.
Политика

За първи път в историята на Алианса външните министри на страните от НАТО заседаваха в защитена видеоконферентна връзка. Коронавирусът и миграционният натиск бяха водещите теми. В нея участва и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Последствията за сигурността от кризата с разпространението на COVID-19 и координацията между съюзниците за оказване на помощ чрез механизмите и инструментите на НАТО бяха обсъдени тази вечер от външните министри на държавите от Алианса.

Йенс Столтенберг, ген. секретар на НАТО: Обсъдихме начините, по които да мобилизираме ефективно въздушния капацитет на Алианса, за да осигурим пренос на медицински стоки и оборудване. За тази цел ще разчитаме на активно сътрудничество с нашите съюзници и партньори.

Българският външен министър Екатерина Захариева призова НАТО да подпомогне Европейския съюз в усилията да достави от трети страни лекарства и медицински изделия, необходими на лечебните заведения.

Евроатлантическият център за координиран отговор при бедствия, който работи на денонощен режим, например, се включва активно в доставката на медицински материали от други страни от НАТО за Италия.

Министрите на външните работи от Алианса обсъдиха още ситуацията в Близкия изток и Северна Африка, ситуацията в Сирия, Турция и миграционния риск, мисиите в Афганистан и Ирак и отношенията с Русия. За първи път на срещата като пълноправен член на НАТО участва делегация на Република Северна Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 милиона лева дава Министерство на земеделието за възстановяване на инфраструктурата за напояване
100 милиона лева дава Министерство на земеделието за възстановяване на инфраструктурата за напояване
София празнува 141 години като столица на България
София празнува 141 години като столица на България