НОВИНИ

КЗП съобщава за голям брой сигнали от началото на извънредното положение

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:44, 02.04.2020
Чете се за: 00:53 мин.
Бизнес

Нарушения при обявяване на цените в търговските обекти се наблюдават и по време на карантината.

Потребителите сигнализират за нередности.

От началото на извънредното положение силно са скочили сигналите към Комисията за защита на потребителите. За липсващи стоки от първа необходимост и предпазни средства през тази седмица няма сигнали, но се появяват жалби срещу некоректни търговци.

Над 350 проверки са направени в търговските обекти по време на извънредното положение На принципа таен клиент са открити необявени цени на някои стоки.

Димитър Маргаритов - председател на КЗП: Това е действително голям проблем, тъй като означава, че търговците биха могли произволно да определят цените спрямо всеки един клиент поотделно. Тук съвместно работим и с колегите от НАП, които имат правомощия при откриване на нередности с касовите апарати и неиздаване на фискални бонове.

Проследени са тревожни сигнали за предлагани стоки с изтекъл срок на годност, както и за разминаване в цените.

Димитър Маргаритов - председател на КЗП: Стоката е с една цена на щендера, а се таксува на касовия апарат с по-висока цена. И очевидно се разчита на това, че хората не са особено внимателни в този момент.

Следят много активно Интернет пространството - с над 150 проверки за периода. Засечени са лекарства, които се отпускат само с рецепта

Димитър Маргаритов - председател на КЗП: Тук се наблюдават доста опити за измами. Профили, предлагащи на изгодни цени маски, ръкавици. Но впоследстивие или не се получава нищо или стоки различни от поръчаните.

Очакват сигнали, за предпочитане в интернет страницата. Има и нов номер -* 2211, на който и търговците могат да се консултират за отменените екскурзии и концерти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
74-годишен мъж от Нови пазар е нарушил карантината си поне 3 пъти
74-годишен мъж от Нови пазар е нарушил карантината си поне 3 пъти
Расте броят на заразените и жертвите на коронавируса по света
Расте броят на заразените и жертвите на коронавируса по света