НОВИНИ

Световната купа по скокове на батут НА ЖИВО по БНТ 3

световната купа скокове батут живо бнт
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:27, 06.10.2023
Чете се за: 04:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийски, световни и европейски шампиони ще премерят сили в последната за тази година Световна купа по скокове на батут, която ще се проведе на 7 и 8 октомври във Варна, и която БНТ ще предава на живо.

Домакин на състезанието, което е олимпийска квалификация за Игрите в Париж догодина, ще бъде Дворецът на културата и спорта. До момента са заявени 144 състезатели от 33 държави, а сред тях са най-силните в този спорт - Китай, Бразилия, Канада, Франция, Великобритания, Япония, Нова Зеландия.

Освен медалите в олимпийската дисциплина батут индивидуално, в морската столица ще бъдат връчени и купите на победителите в сериите от Световните купи за 2023 година - индивидуално и синхрон.

Феновете на спорта ще видят в зала "Конгресна" изпълнения на олимпийската шампионка Сюеин Чжу (Китай), на олимпийския медалист и световен шампион Дилън Шмид (Нова Зеландия), първенците на планетата Ланюй Ян и Цзъсай Ван (Китай), Брийони Пейдж (Великобритания), Хикару Мори (Япония), Фабиан Фогел (Германия), на европейския шампион Ален Морант (Франция) и други.

България ще бъде представена от четирима национали. За старта във Варна при мъжете се подготвят - Мариян Михалев, Максим Ангелов и Мартин Димитров. И тримата са носители на медали от световни и европейски първенства при младежите. При жените ще разчитаме на сребърната медалистка от шампионата на планетата в синхронните скокове Христина Пенева.

Преди дни стана ясно, че Диана Сарафова ще пропусне Световната купа по скокове на батут заради контузия.

„Малко преди старта на Световната купа Диана Сарафова получи болки в поясната област. Предприехме мерки, направихме необходимите изследвания. По съвети на лекарите за нея беше по-добре да пропусне тази световна купа, за да се възстанови и да може да участва на световното първенство в Бирмингам“, съобщиха от щаба на тима ни.

Състезателите ще бъдат водени от старши треньора на националния отбор по скокове на батут Мариана Макулова и от нейния помощник Станислав Стоянов.

"Спечелването на олимпийска квота е цел №1, която гони федерацията. Това е основната задача, която е поставена пред треньорите и състезателите. Те работят с огромно желание и хъс това нещо да наистина да се случи. Мечтаем за такава олимпийска квота от много дълго време и вярваме, че един ден ще я спечелим. Искам да изкажа благодарности към Министерството на младежта и спорта, към община Варна и, разбира се, на Двореца на културата и спорта, които ни подкрепят в организирането на тази проява. Медалите от това състезание не са толкова важи. По-важни са точките, които се печелят, защото това е вторият критерии, по който се печелят олимпийските квоти. Първият е световното първенство през ноември в Бирмингам. Само пет световни купи носят точки за олимпийската ранглиста. От тях се взимат най-добрите три резултата, за да се сформира окончателното класиране по този показател. Три от тези пет купи се провеждат тази година, останалите две са заложени за 2024 година", каза генералният секретар на БФ Скокове на батут Мариела Стойчева.

Съдия за България на Световната купа във Варна ще бъде Милена Станчева.

В събота са квалификациите. БНТ 3 ще излъчи НА ЖИВО от 16:00 ч. в неделя полуфиналите и финалите!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българите продължават да водят в Balkan Offroad 2023 ден преди финала
Българите продължават да водят в Balkan Offroad 2023 ден преди финала
Очаква ни слънчева събота
Очаква ни слънчева събота