СЗО: Омикрон идва от дълго боледувал пациент с отслабен имунитет

от БНТ , Източник: БГНЕС
22:18, 27.11.2021
Чете се за: 01:42 мин.
По света
специално нас изследват новите варианти covid
Снимка: Архив
Слушай новината

Световната здравна организация има подозрения откъде е тръгнала появата на щама Омикрон.

"Според една от разглежданите хипотези щамът може да произхожда от заразен пациент с отслабен имунитет, който не е могъл напълно да се възстанови от вируса и при който вирусът се е размножавал за много дълго време", заяви ръководителят на техническата група на Отдела за спешни заболявания на организацията Мария Ван Керхове.

Ван Керхове вярва, че има нужда от внимателно наблюдение на щамовете, включително Омикрон, повече тестове и последователност, за да се обхванат повече страни.

"Нуждаем се от балансиран подход към рисковете. Делта щамът не е изчезнал, хората по целия свят умират от него. Не трябва да забравяме колко хора са заразени с него", припомни Мария Ван Керхове.

Тя също смята, че откриването на Омикрон може да се сравни с откриването на коронавируса през 2019 - 2020 г. в Китай. Представителят на Световната здравна органниация не предостави данни за броя на заразените с новия щам.

СЗО свиква спешна среща заради нов вариант на COVID-19

Световната здравна организация, след спешна среща в петък, реши да класифицира новия вариант на коронавируса, открит в Ботсвана и Южна Африка, като предизвикващ безпокойство. Щам B.1.1.529 бе наречен от организацията с гръцката буква омикрон.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Българските джудисти загубиха драматично от Франция на Европейското отборно първенство
Българските джудисти загубиха драматично от Франция на Европейското отборно първенство
Снежна буря взе поне три жертви във Великобритания
Снежна буря взе поне три жертви във Великобритания