НОВИНИ

Тайната на белгийците на Евро 2020 – храната и готвачът

тайната белгийците евро 2020 ndash храната готвачът
bnt avatar logo
от БНТ
10:53, 22.06.2021
Чете се за: 04:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Ежедневието на Бартел Девулф по време на Евро 2020 е изпълнено с много задължения. Той не попада в светлините на прожекторите на стадионите, но представете си, негова е грижата да осигурява по 300 яйца на ден за целия национален отбор на Белгия.

Всеки взискателен спортист знае колко важно е храненето, за да бъдат постигнати добри резултати. Затова работата на Бартел Девулф за „червените дяволи“ е толкова важна.

Готвачът влиза в кухнята в 5.30 часа, за да предложи най-добрите продукти на белгийските звезди. И има защо. Отборът вече жъне успехи на Евро 2020. Тимът се класира за 1/8-финалите, след като спечели своята предварителна група.

„Ние сме петима души. Първият готвач застъпва в 5.30 часа и започва да пече хляб, а последният приготвя протеинови шейкове, които футболистите пият около 22.30-23.00 часа. Без никакви прахчета, смесваме соево мляко с вкус на ванилия, банани и фъстъци“, разказва 53-годишният шеф-готвач, който работи с отбора от Мондиал 2018.

Какво ядат играчите през деня?

„По-рано имаха по четири хранения на ден – съкратихме ги до три. Ние не готвим едно ястие, а правим бюфет. Всеки трябва да може да намери онова, което му се иска. Освен това, ние работим различно от колегите си в клубовете – няма по-големи порции от риба или пилешко, порциите са по 50 грама. По този начин играчите могат да опитат различни блюда“, разказва още готвачът.

В менюто на белгийците има два вида риба, пилешко и червено месо като телешко. Предлагат им се много салати и шест вида топли зеленчуци. Гарнитурите също са разнообразни – различни видове паста, картофи, киноа, булгур, ориз.

През целия ден футболистите имат достъп до храна, която включва плодови коктейли, свежи плодове, орехи, кисело мляко.

Едно от любимите ястия за националния тим са свинските ребърца. Готвачът разкри каква е рецептата за тях. Ребърцата се намазват със соев сос и се готвят при ниска температура, за да остане месото крехко.

„И, разбира се, нека не забравяме класиката: палачинки със специален сос, от който взимаме по няколко буркана, когато тръгваме на път.“

„Ян Вертонген винаги иска ябълково пюре“, разкри още Бартел Девулф.

Колкото до пътуванията, тогава за храната отговаря друг човек, който се свързва с представителите на чуждестранните хотели. Той има задачата да посети предварително хотела. На всяко място се изпращат инструкции от 20 страници, на които е записано как да се действа в кухнята.

Любопитен факт е, че храната им се поднася в различни цветове чинии. Цветът зависи от интензивността на тренировките. Ден преди мача футболистите ядат по-малко плодове и продукти с фибри, защото те се преработват малко по-трудно. След мач им се предлага повече протеини.

В кухнята не се позволява пърженото или сметаната. Понякога обаче треньорският щаб позволява изключения.

На последното Световно първенство един от играчите споделил на готвача, че му се хапват пържени картофи. Той му отговорил, че трябва да вкара два гола в следващия мач и ще има за всички. Ромелу Лукаку се разписа на два пъти, а готвачът трябвало да изпълни обещанието си. Наложило се цяла вечер да белят картофи – цели 60 килограма. Но си заслужавало.

Единственият момент, в който се позволява на футболистите да се поглезят, е след мач.

„Единственият път, в който те могат да си позволят каквото поискат, дори чипс с майонеза, е след прибирането в хотела след двубой“, сподели още Бартел Девулф.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев се среща с представители на Сдружението на общините
Стефан Янев се среща с представители на Сдружението на общините
Програма на Евро 2020 за вторник
Програма на Евро 2020 за вторник