НОВИНИ

Токсична мъгла покри Индия: В Делхи затвориха училищата

токсична жълтеникава мъгла покри индия делхи затвориха училищата
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:55, 03.11.2023
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Училищата в индийската столица Делхи бяха затворени днес поради опасни нива на замърсяване на въздуха.

Столицата е покрита от токсична жълтеникава мъгла. По данни на швейцарската компания за мониторинг на качеството на въздуха равнището на най-опасните финит прахови частици е 35 пъти по-високо от максимално допустимото според Световната здравна организация.

Главният министър на Делхи Арвинд Кехривал обяви късно снощи, че всички начални училища в столицата ще бъдат затворени поне за два дни.

"Предвид повишаващите се равнища на замърсяване всички държавни и частни начални училища в Делхи ще останат затворени през следващите два дни", обяви Кехривал в социалната мрежа Екс.

Делхи е един от най-големите градски райони в света и редовно се нарежда сред най-замърсените градове в света. Токсичната мъгла, дължаща се на изгарянето на селскостопански продукти, промишлените емисии и автомобилния транспорт, поглъща мегаполиса с над 30 милиона жители.

Проблемът се изостря максимално в началото на зимата, около хиндуисткия празник Дивали, който съвпада със седмиците, в които десетки хиляди фермери в Северна Индия изгарят стърнищата на оризищата. Това е една от основните причини за замърсяването, което засяга Делхи всяка година, въпреки усилията на властите.

Те редовно обявяват различни планове за намаляване на замърсяването, най-вече чрез спиране на строителните дейности, но не дават особен резултат.

Според проучване, публикувано през 2020 г. в британското медицинско списание "Ланцет", замърсяването на въздуха в Индия е довело до 1,67 милиона смъртни случая за предходната година, включително близо 17 500 в столицата.

Страната е силно зависима от въглищата за производството на енергия. Емисиите на човек от населението са се увеличили с 29% през последните седем години и Индия не желае да прилага политики за постепенно премахване на замърсяващите изкопаеми горива.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саудитска Арабия взима домакинство на тенис турнир от сериите "Мастърс"?
Саудитска Арабия взима домакинство на тенис турнир от сериите "Мастърс"?
Феновете на тениса у нас за пръв път ще могат да се докоснат до трофея от Sofia Open
Феновете на тениса у нас за пръв път ще могат да се докоснат до трофея от Sofia Open