НОВИНИ

Тревожно замърсяване на въздуха в Индия

Токсичен смог е покрил индийската столица Делхи

bnt avatar logo
от БНТ
11:21, 25.10.2023
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Тревожно замърсяване се отчете тази седмица в индийската столица Делхи.

Очакванията са качеството на въздуха да се влоши допълнително. Страната се готви за фестивала на светлината, който се празнува в края на октомври с много фойерверки, освен това предстои зимен сезон.

Токсичен смог ежегодно пада над Индия вследствие на интензивния трафик, индустриалното производство и селскостопанските отпадъци. През зимата нещата се влошават допълнително от изгарянето на биомаса за отопление и готвене.

В началото на тази седмица качеството на въздуха беше определено като "много лошо", леко подобрение беше регистрирано във вторник, но вероятно през следващите дни замърсяването отново ще се увеличи. Този път - заради предстоящия фестивал Дивали.

"Всяка година с идването на фестивала на светлината регистрираме скок на индекса за качеството на въздуха от лош до изключително лош и екстремен. Още не се е стигнало дотам, но сме свикнали с лошия въздух. Да видим какво ще стане", каза жителят на Ню Делхи Субхаш.

Поне 140 милиона жители на Индия дишат въздух, който е замърсен 10 пъти над нормите, определени от Световната здравна организация. Делхи е най-замърсената столица в света. От 30 -те градове с най-лошо качество на въздуха на планетата, 21 са в Индия., това показват данни от 2019.

Властите в Делхи редовно обявяват различни планове за намаляване на замърсяването, но почти без резултат. В момента правителството насърчава гражданите да избягват предвижване с коли и да ги заменят с обществен транспорт.

Автор: Ния Прелджич

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агресия в градския транспорт: Мъж счупи с глава стъклото на шофьорската кабина на тролей в София
Агресия в градския транспорт: Мъж счупи с глава стъклото на шофьорската кабина на тролей в София
Волейболен клуб Славия отпразнува вековния си юбилей
Волейболен клуб Славия отпразнува вековния си юбилей