НОВИНИ

Томас Бах: Мисията на спорта е да обединява

Борил Гочев
от Борил Гочев
10:55, 13.02.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
томас бах мисията спорта обединява
Слушай новината

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах заяви, че "мисията на спорта е да обединява" по повод исканията на редица страни състезатели от Русия и Беларус да не бъдат допуснати до участие на Летните олимпийски игри в Париж 2024.

Украйна вече изрази готовност да бойкотира Игрите във френската столица, ако там участват руски и белоруски спортисти, а подобни намерения изразиха и от Литва, където спортният министър сподели, че този петък 35 страни, сред които САЩ и Германия официално ще поискат забрана за участие на състезатели от Русия и Беларус на Олимпиадата.

Томас Бах коментира, че от МОК се опитват да намерят решение на казуса, което да бъде в унисон с мисията на спорта и допълни, че от централата са солидарни с всеки украински спортист.

"Времето ще покаже кой прави повече за мира. Тези, които се опитват да поддържат взаимоотношенията, да комуникират, или тези, които искат да изолират и разделят. Опитваме се да намерим решение, което да бъде в унисон с мисията на спорта, която е да обединява, а не да допринася за повече конфронтация, повече ескалация", каза Бах пред репортери по време на Световното първенство по ски алпийски дисциплини в Куршавел/Мерибел, Франция.

"С всеки украински спортист сме солидарни, можем от човешка гледна точка да разберем реакциите му, споделяме страданието им. Всеки украински спортист може да бъде спокоен, че ние сме напълно солидарни с тях и че всички техни коментари се вземат много, много сериозно под внимание", допълни президентът на МОК.

Летните олимпийски игри в Париж през 2024 година ще се проведат между 26 юли и 11 август.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова за санкциите "Магнитски": Още едно доказателство, че не сме си свършили работата
Илияна Йотова за санкциите "Магнитски": Още едно доказателство, че не сме си свършили работата
Оливие Жиру няма да се отказва от националния отбор на Франция
Оливие Жиру няма да се отказва от националния отбор на Франция