Трансджендър за първи път кметица във Франция

от БНТ , Източник: БНР
15:36, 25.05.2020
Чете се за: 00:33 мин.
трансджендър първи път кметица франция

Във Франция трансджендър стана за първи път кметица. Мари Ко, 55-годишна, бе избрана почти единодушно от общинските съветници за градоначалник на малкото селище Тилоа ле Маршиен, недалеч от Лил, с 550 жители.

Общинският съвет е съставен изцяло от представители на нейната независима листа, спечелила пълно мнозинство на първия тур на местните избори през март, точно преди карантината заради коронавируса.

Това е първият френски кмет трансджендър, за който е известно, съобщава основателка на Националната трансджендър асоциация във Франция.

Мари Ко, която има три деца, споделя пред медиите, че трансформацията ѝ в жена е протичала постепенно, но още не е сменила гражданската си самоличност. От 2016 г. тази процедура е улеснена във Франция и става без медицински документи.

Агроном по образование, Мари Ко предлага програма за устойчиво развитие и местна икономика, която е привлякла задрямалото селище, както пише „Либерасион“. Тя обаче не е активистка, а иска дискретно да върши общинската си работа.

„Избрана съм заради програмата си“, казва тя.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Премеждията на Брайън Мей: Инфаркт, навехнат крак, прищипан нерв
Премеждията на Брайън Мей: Инфаркт, навехнат крак, прищипан нерв
Задържани са над 100 кг хероин на ГКПП "Капитан Андреево"
Задържани са над 100 кг хероин на ГКПП "Капитан Андреево"