НОВИНИ

Трето злато за България на Европейското по вдигане на тежести в Албания

трето злато българия европейското вдигане тежести албания
Снимка: БФВТ
bnt avatar logo
от БНТ
01:50, 31.05.2022
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
Слушай новината

България спечели трети златен медал на продължаващото в албанската столица Тирана Европейско първенство по вдигане на тежести за мъже и жени.

В кат. 67 кг Валентин Генчев "прегази" конкуренцията, като стана шампион в двубоя само с 4 опита. Българинът започна с перфектно изхвърляне, като премина безгрешно през 133, 135 и 139 кг. Това му осигури сребро в движението, на 3 кг след грузинеца Шота Мишвелидзе.

В изтласкването обаче Валентин Генчев започна, след като всички останали бяха вече приключили. Първи опит на 169 кг с който си осигури титлата в двубоя и в изтласкването. После премина през 175 кг и чак на 180 кг щангата му се оказа тежка. Титла за Генчев с двубой 314 кг, на 7 пред Шота Мишвелидзе, бронзът бе за испанеца Ернандес с 299 кг. Трети ден и трето злато за България на шампионата в Тирана.

Валентин Генчев е представител на школата от Стара Загора с треньор Стоян Стоянов и преди три години спечели бронз на европейското до 20 г. в Букурещ. Миналата пролет извоюва бронз в кат. 67 кг на континенталния шампионат при мъжете в Москва, наред със среброто в изтласкването.

Вчера България спечели два златни и един бронзов медала само в двубоите, след като Ангел Русев защити титлата си при най-леките, а Иван Димов победи в кат. 61 кг, докато другият ни дебютант в тази категория Габриел Маринов се нареди трети. Всички те се завърнаха в днес в София горди със спечелените за България медали.

Днес на Европейското първенство в Тирана няма наши представители, а в сряда от 21 часа българско време в кат. 81 кг ще вдига младежкият олимпийски шампион Божидар Андреев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево днес, на места със следобедни валежи
Слънчево днес, на места със следобедни валежи
Земеделският министър: Лъжа е, че член на БСП без опит е назначен в Регионалната дирекция по горите в Пазарджик
Земеделският министър: Лъжа е, че член на БСП без опит е назначен в Регионалната дирекция по горите в Пазарджик