НОВИНИ

Тунизийци протестират срещу „полицейската държава”

тунизийци протестират bdquoполицейската държаваrdquo
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:30, 30.01.2021
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Стотици млади хора излязоха по улиците на тунизийската столица в събота в знак на протест срещу полицейските репресии и настояват за освобождаването на задържаните през последните дни демонстранти, съобщи АФП.

Протестиращите преминаха от централния Площад за правата на човека в Тунис до авеню Хабиб Бургиба, опитвайки се да си проправят път до вътрешното министерство, съобщи репортер на Франс прес, но силите за сигурност блокираха пътя им.

Осъждайки тези действия, които протестиращите определят като полицейска репресия и корупция в правителството, някои демонстранти държаха табели, на които пишеше: "Полиция навсякъде, правосъдие никъде".

Някои хвърляха пластмасови бутилки с вода по силите за сигурност, докато други скандираха лозунги, включително „Долу полицейското управление“ и „Освобождаване на синовете на нацията (от задържане)“.

Затънал в политическа и икономическа криза, влошена от пандемията COVID-19, Тунис беше разтърсен този месец от вълна от социални вълнения, десетилетие след като протестите на Арабската пролет свалиха автократичния режим на Зин ел Абидин Бен Али. Силите за сигурност извършиха масови арести, включително на непълнолетни, след повече от седмица нощни бунтове и дневни протести срещу полицейските репресии, бедността, корупцията и безработицата.

"Силите за сигурност ни потискат и искат връщането на полицейска държава", заяви протестиращият Маджиди Слити, 33-годишен, пред Франс прес в събота.

„Няма да приемем това.“

От Амнести интернешънъл призоваха в четвъртък властите в Тунис да разследват смъртта на млад мъж, който загина, след като се съобщава, че е бил ударен граната със сълзотворен газ по време на протести миналата седмица. Тунис често е възхваляван като рядък пример за своя демократичен преход след революцията през 2011 г., която предизвика подобни въстания в региона. Но много тунизийци са ядосани от политическа класа, която се е вкопчила в борбата за власт и откъсната от страданията на обикновените хора, които са изправени пред спираловидно растящи цени и голяма безработица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се ново усилване на вятъра, максималните температури ще се повишат
Очаква се ново усилване на вятъра, максималните температури ще се повишат
Притеснение в Банско заради масово отменени резервации
Притеснение в Банско заради масово отменени резервации