НОВИНИ

Украйна съобщи за първи път подробности около двете експлозии на Кримския мост

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:51, 19.08.2023
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Украйна съобщи за първи път подробности около двете експлозии на Кримския мост. През октомври миналата година и юли тази, наричаният "гордостта на Путин" мост, свързващ анексирания полуостров с останалата част на Русия, беше атакуван. Макар и да приветства нападенията, Киев едва наскоро призна, че стои зад тях.

21 тона от леснозапалимото вещество хексан и увити в толкова дебело фолио експлозиви, че скенерите да не могат да ги засекат. Така ръководителят на Службата за сигурност на Украйна описва подготовката на операцията по взривяване на участък от Кримския мост на 8 октомври миналата година. Пред списание NV Васил Малюк, който е ръководил строго-секретната мисия подчертава, че Киев приема за легитимна военна цел съоръжението над Керченския проток и атакувайки го не нарушава Женевските конвенции.

„Беше неописуемо усещане. Когато стана експлозията, крещяхме с всичка сила, защото напрежението вътре в нас беше огромно“, заяви Васил Малюк, ръководител на Службата за сигурност на Украйна.

Изпитание било да бъдат заобиколени специалните заглушители, поставени на моста, които променят GPS координатите. За успешното изпълнение на плана помогнали и руски двойни агенти.

„Минахме през седемте кръга на ада, използвахме толкова много руснаци, които останаха в сянка!“, заяви Васил Малюк, ръководител на Службата за сигурност на Украйна.

Оперативен агент, наречен от Малюк "Ловецът" имал ключова роля при организирането на втората атака срещу Керченския мост през юли. Основната му мисия - да създаде военноморски дронове с по-модерна система за задвижване и изработени от материал, който да ги прави на практика неуловими от радарите. Безпилотният апарат пренасял 850 кг. експлозиви.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски отиде на необявено предварително посещение в Швеция. В Стокхолм е получил уверение, че Киев има място в ЕС, а също и заявка за военна помощ - включително изтребители Грипен. Само преди ден Съединените щати дадоха зелена светлина на Дания и Нидерландия да дадат самолети F-16 на Украйна.

"Обсъждахме изтребителите Грипен - гордостта на Швеция. Сигурен съм, че Грипенита биха ни помогнали по-добре да браним свободата си. Наши пилоти вече извършват тестови полети на тези изтребители", коментира Зеленски.

Часове след като Украйна съобщи за значителни успехи по югоизточния фронт и освобождаването на село в района на Донецк, от Кремъл разпространиха кадри от посещение на Владимир Путин в Ростов на Дон.

Руският президент посети военното командване на т.нар. "специална военна операция" в града - същото, което преди месеци беше за кратко превзето от бойците на Вагнер в рамките на продължилия по-малко от денонощие преврат на Евгений Пригожин. Съобщава се, че Путин е изслушал лично доклада за хода на войната от началника на армията ген. Валерий Герасимов. Това е една от редките публични появи на Герасимов, който беше сред най-критикуваните от Пригожин високопоставени руски офицери и сочен за основен виновник за бавния напредък на Русия при офанзивата ѝ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анализатори прогнозират, че Скопие може да изостане в преговорите за членство в ЕС
Анализатори прогнозират, че Скопие може да изостане в преговорите за членство в ЕС
Марк Христов се размина с бронз от Европейската купа по джудо в Загреб
Марк Христов се размина с бронз от Европейската купа по джудо в Загреб