НОВИНИ

Улесняване налагането на санкции за пътни нарушения в чужбина обмислят държавите от ЕС

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:45, 05.12.2023
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Европа Европейски съюз знаме
Снимка: Архив/БТА
Слушай новината

Страните - членки на ЕС, искат да улеснят санкционирането на лицата, които не спазват правилата за движение по пътищата, когато шофират в други държави от ЕС, предаде ДПА.

Министрите на транспорта на страните членки снощи се споразумяха да опростят трансграничния обмен на данни, за да се повиши пътната безопасност по европейските пътища.

Решението се основава на предложение, направено от Европейската комисия през март. Целта е да се даде възможност на властите в страните от ЕС в бъдеще да могат да санкционират по-лесно нарушенията, извършени в други страни от ЕС. Това включва например опасни маневри при изпреварване, употреба на алкохол или други наркотици зад волана или шофиране в насрещното платно.

Според съобщение за пресата държавите от ЕС искат новите правила да обхванат и нарушенията, свързани например с бягство от мястото на произшествие. Решението е междинна стъпка. Окончателните правила все още трябва да бъдат договорени с Европейския парламент.

По данни на Европейската комисия през 2019 г. около 40% от трансграничните нарушения са останали ненаказани. Причината за това е, че нарушителите не са могли да бъдат идентифицирани или плащанията не са могли да бъдат събрани. Новите правила имат за цел да променят това.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 300 полета са засегнати от повторното затваряне на летището в Мюнхен
Над 300 полета са засегнати от повторното затваряне на летището в Мюнхен
Д-р Петко Стефановски е назначен за заместник-министър на здравеопазването
Д-р Петко Стефановски е назначен за заместник-министър на здравеопазването