НОВИНИ

Унгария рухна пред европейските шампиони и рекордьора Роналдо

унгария рухна европейските шампиони рекордьора роналдо
bnt avatar logo
от БНТ
20:59, 15.06.2021
Чете се за: 04:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Европейският шампион Португалия започна с победа защитата на титлата си. Иберийците се наложиха с 3:0 над Унгария в мач от Група F на Евро 2020. Срещата се игра пред пълните трибуни, без ограничения за зрителите, на „Пушкаш Арена“ в Будапеща.

Звездата на португалците Кристиано Роналдо записа няколко рекорда в мача. След като реализира две попадения, той се превърна в най-резултатния футболист на еврофинали с 11 гола, задминавайки Мишел Платини, който имаше 9, всички те реализирани на турнира през 1984 година. Освен това, португалският нападател вече е и единственият играч, който записва участия на 5 различни шампионата на Стария континент.

Отборът на Португалия беше по-добрият тим на терена, но унгарците също показаха добри защитни умения. Домакините имаха и няколко много добри положения, като през второто полувреме можеха да поведат в резултата, но късното попадение на "мореплавателите" в 84-ата минута, а след това и отсъдена дузпа, ги съкрушиха.

В 37-ата минута унгарците отправиха първи точен удар в очертанията на вратата на иберийците чрез Адам Салай, но Руи Патрисио не се затрудни и улови топката.

Петер Гулачи спаси мрежата си в 40-ата минута след удар, отправен от зоната за изпълнение на дузпа, от страна на Диого Жота. Малко преди почивката Кристиано Роналдо опита да засече топката от движение, но звездата на Ювентус не успя да отправи точен изстрел от непосредствена близост.

Гостите отново поеха инициативата след подновяването на играта на почивката. Въпреки това Адам Салай се опита да изненада Руи Патрисио с удар отдалеч, вратарят обаче бе на мястото си.

В 57-ата минута португалската защита се пропука и след бърза контраатака отляво, Роланд Шалай отправи удар, но унгарците отново не успяха да открият резултата.

10 минути по-късно Бруно Фернандеш стреля много мощно отдалеч, но стражът Петер Гулачи изби топката в корнер.

В 76-ата минута Кристиано Роналдо и съотборниците му поискаха дузпа за игра с ръка на Атила Фиола, но съдията Джунейт Чакър не отсъди такава, заради близостта на ръката до тялото на защитника.

В 80-ата минута унгарците вкараха топката в мрежата на Руи Патрисио, но страничният рефер маркира засада на влезлия като резерва Саболч Шон.

Голеадата дойде късно и бе изцяло за тима на Португалия. Усилията на гостите бяха увенчани с попадение в 84-ата минута. След рикошет топката стигна до Рафаел Гереро, който с точен удар направи резултата 1:0.

Малко след подновяването на играта унгарците рухнаха тотално. Вили Орбан извърши нарушение в наказателното поле срещу Рафа Силва, за което тимът беше наказан с дузпа. Точен за 2:0 от бялата точка беше Кристиано Роналдо.

В добавеното време Роналдо реализира още едно попадение за 3:0 след чудесно разиграване в наказателното поле и удар отблизо.

В т.нар. "Група на смъртта" са още отборите на Франция и Германия, които играят своя мач по-късно вечерта.

В следващия си мач Португалия се изправя срещу Германия в Мюнхен в събота от 19:00 часа българско време. За Унгария предстои сблъсък със световния шампион Франция в събота от 16:00 часа в Будапеща.

Стартови състави:

Унгария: Гулачи, Ботка, Орбан, Атила Шалай, Ловренчич, Клайнхайзер, Наги, Фиола, Шафер, Шалай, Салай

Треньор: Марко Роси

Португалия: Руи Патрисио, Гереро, Пепе, Рубен Диас, Семедо, Данило, Бруно Фернандеш, Уилям Карвальо, Роналдо, Жота, Силва

Треньор: Фернандо Сантош

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция повали Германия в Мюнхен след автогол на Хумелс
Франция повали Германия в Мюнхен след автогол на Хумелс
Куче беше изхвърлено от 6-ия етаж от собственика си
Куче беше изхвърлено от 6-ия етаж от собственика си