НОВИНИ

Ути Бъчваров: Решихме да направим антикризисна програма за кулинарно оцеляване

bnt avatar logo
от БНТ
10:32, 02.04.2020
Чете се за: 01:05 мин.
Любопитно

"Бързо, лесно, вкусно" се завръща на екрана. Как да използваме запасите от храна и какво е важно за оцеляването на българите - в Сутрешния блок на БНТ коментира Ути Бъчваров.

"Пандемии е имало и сигурно пак ще има, в исторически план са се случвали такива катаклизми, определени групи от хора са оцелявали по най-различни причини - или абсолютно по емпиричен път са спазвали определена хигиена, която ги е предпазвала от болестите, или са били капсуловани някъде в планините, в малките махали и до там просто не е имало движение на всякакъв човешки ресурс - преносител на болестите", заяви Ути.

Според него домашният килер е нещо изключително важно и повечето килери са презапасени с храна. Той беше категоричен, че българите са много по-дисциплинирани от някои други хора в международен план.

Ути Бъчваров: Най-важното нещо в една такава ситуация е чувството за хумор. Ако човек обърне внимание на мрънкащите политици или на псевдомесиите, които се появяват в интернет, е абсолютно заразен. Мрънкането и псевдомесиите в този момент особено лесно се закачат. А човек трябва да каже - ето, българите не се презапасиха, гледайки скалата на заразата, България се движи добре. Аз мога да похваля всички нашенци, сънародници, феноменалните лекари, всички, които са на първа, втора и трета линия.

Според него в домашното оцеляване, в тези малки общности храната е един много важен фактор. "Затова решихме да направим антикризисна програма за кулинарно оцеляване, където се взимат всички продукти от домашния килер. Ние пророчески имаме в ефира на БНТ ден на варивата от много години. Той е в сряда. А варивата са всъщност онова, което е част от зимното оцеляване на тези общности", допълни той.

Ути Бъчваров: Да споделяме онова удоволствие от храната, от вдигнатата чаша, да гледаме на тези мигове като един тип споделяне, даже бих препоръчал на тези, които искат да изядат храната с цялото удоволствие, да й се насладят, да изключат телевизора и да си изключат телефоните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
400 машини обработват пътищата в районите със снеговалеж
400 машини обработват пътищата в районите със снеговалеж
Как функционират „зелените коридори“ – коментар на директора на „Гранична полиция“
Как функционират „зелените коридори“ – коментар на директора на „Гранична полиция“