"Бързо, лесно, вкусно" се завръща на екрана. Как да използваме запасите от храна и какво е важно за оцеляването на българите - в Сутрешния блок на БНТ коментира Ути Бъчваров.
"Пандемии е имало и сигурно пак ще има, в исторически план са се случвали такива катаклизми, определени групи от хора са оцелявали по най-различни причини - или абсолютно по емпиричен път са спазвали определена хигиена, която ги е предпазвала от болестите, или са били капсуловани някъде в планините, в малките махали и до там просто не е имало движение на всякакъв човешки ресурс - преносител на болестите", заяви Ути.
Според него домашният килер е нещо изключително важно и повечето килери са презапасени с храна. Той беше категоричен, че българите са много по-дисциплинирани от някои други хора в международен план.
Ути Бъчваров: Най-важното нещо в една такава ситуация е чувството за хумор. Ако човек обърне внимание на мрънкащите политици или на псевдомесиите, които се появяват в интернет, е абсолютно заразен. Мрънкането и псевдомесиите в този момент особено лесно се закачат. А човек трябва да каже - ето, българите не се презапасиха, гледайки скалата на заразата, България се движи добре. Аз мога да похваля всички нашенци, сънародници, феноменалните лекари, всички, които са на първа, втора и трета линия.
Според него в домашното оцеляване, в тези малки общности храната е един много важен фактор. "Затова решихме да направим антикризисна програма за кулинарно оцеляване, където се взимат всички продукти от домашния килер. Ние пророчески имаме в ефира на БНТ ден на варивата от много години. Той е в сряда. А варивата са всъщност онова, което е част от зимното оцеляване на тези общности", допълни той.
Ути Бъчваров: Да споделяме онова удоволствие от храната, от вдигнатата чаша, да гледаме на тези мигове като един тип споделяне, даже бих препоръчал на тези, които искат да изядат храната с цялото удоволствие, да й се насладят, да изключат телевизора и да си изключат телефоните.