НОВИНИ

Уйгури протестират в Истанбул срещу визита на китайски министър в Турция

уйгури протестират истанбул визита китайски министър турция
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:15, 25.03.2021
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Близо 1000 уйгури се събраха в Истанбул в четвъртък, когато китайският външен министър Ван И се срещна с турския си колега за разговори, които се очаква да бъдат фокусирани върху ваксините срещу коронавирус и договор за екстрадиция между страните, предаде АФП.

Ван И трябваше да се срещне и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара по време на посещение, което съвпада с рязък скок на новите вирусни инфекции, последван от облекчаване на някои ограничения.

Турция използва ваксината CoronaVac на китайската фирма Sinovac в своите усилия за ваксиниране и в момента преговаря за нови доставки.

Но 50-хилядната уйгурска общност в страната се опасява, че Китай обвързва новите пратки в зависимост от ратификацията от Турция на договора за екстрадиция, който парламентът в Пекин одобри в края на миналата година.

И двете страни отричат официално всяка такава връзка. Протестиращите развяха небесносини флагове на самопровъзгласилата се уйгурска държава на Източен Туркестан, когато се събраха в историческия стар град на Истанбул, скандирайки „Китай, спри геноцида!“

Правозащитните групи смятат, че поне един милион уйгури и други предимно мюсюлмански малцинства са били затворени в лагери, разположени в обширната северозападна област Синцзян.

Пекин категорично отрече обвиненията и заяви, че организира програми за обучение и работни схеми, за да помогне за премахване на екстремизма в региона.

Уйгурите говорят тюркски език и имат културни връзки с предимно мюсюлманската, но официално светска държава Турция, което я прави предпочитана дестинация за избягване на преследването у дома.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу твърди, че ратифицирането на споразумението за екстрадиция от Анкара не означава, че Анкара "ще пусне уйгури в Китай".

Но уйгури в Турция притискат правителството на Ердоган да се присъедини към нова вълна от западни санкции срещу китайски официални лица заради действията им в Синцзян.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Суецкият канал е блокиран трети ден заради заседнал кораб
Суецкият канал е блокиран трети ден заради заседнал кораб
465 ще бъдат секциите за гласуване извън страната
465 ще бъдат секциите за гласуване извън страната