НОВИНИ

Пътят между Рилския манастир и гроба на Св. Иван Рилски е в окаяно състояние

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Али Мисанков
08:57, 16.07.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Пътят между Рилския манастир и местността "Кирилова поляна", където се намира и гроба на Свети Иван Рилски е в лошо състояние и е опасен за туристите. За това сигнализираха преминаващите от там.

Липса на маркировка, необезопасен и обрасъл в трева пътен банкет и липса на пространство за разминаване на превозните средства. Такова е състоянието на пътната отсечка между Рилската света обител и гроба на Свети Иван Рилски.

Георги Стоилов – шофьор на автобус: "Много е тясно, да! Две коли трудно са се разминат. Поне храстите трябва да се изчистят и малко да се подравни и да се положи чакъл. Особено на празниците нагоре няма къде да се спре.

Иван – шофьор: "На места е много опасно, има големи дупки, а за да ги избегнеш, понякога се налага да излезеш извън платното, а мантинели на много места липсват.

Валентина Атанасова: "Пътят от тук до манастира е много лош, аз съм от 6 години тук, и си е така. За колите мисля, че хората си ги чупят, един минава в брега, за да мине другия, страшно е."

Освен лошото състояние на пътната отсечка и липсата на асфалтова настилка на много места, липсват и мантинели за спиране за престой. За лошото състояние и опасното трасе в писма до областната администрация и община Рила, която е и собственик на пътя, за нужда от спешен ремонт е сигнализирал и игумена на най-големия манастир у нас Адрианополския епископ Евлогий:

"Уважаеми господин областен управител, Уважаеми господин кмет, за лошото състояние на поклонническия път оглед направи работна комисия преди година. Въпреки това, към настоящия момент не са предприети никакви мерки за ремонта и подобряването му. Моля, за спешно и настоятелно съдействие!"

От Община Рила отказаха коментар. В позиция обаче обясниха, че от години текат съгласувателни процедури с държавата и се чака изготвянето на проект и разрешение за започването на ремонтни дейности на трасето. Със срокове обаче не се ангажираха.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-малко от 5% са безработните висшисти у нас
По-малко от 5% са безработните висшисти у нас
Около 1500 декара гори са унищожени от големия пожар край варненското село Слънчево
Около 1500 декара гори са унищожени от големия пожар край варненското село Слънчево