НОВИНИ

Випускниците на НВУ във Велико Търново получиха дипломите си и първи офицерски пагони

випускниците нву велико търново получиха дипломите първи офицерски пагони
bnt avatar logo
от БНТ
08:54, 30.07.2023
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

„Армията винаги е била един от важните символи и гаранти на държавността и националната сигурност и суверенитет“. Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов в приветствието си по време на тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание и връчването на дипломите на курсантите и свидетелствата на кадетите от 145-и випуск на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново, съобщиха от Министерството на отбраната.

Заместник-министър Запрянов се обърна към випуск „Васил Левски“ с думите:

„Встъпвате в редовете на въоръжените сили в ключово време на големи очаквания и промени. Днес, пред лицето на новите рискове и заплахи за сигурността, в българското общество има безпрецедентен за последните десетилетия консенсус относно необходимостта от инвестиции в отбраната и модернизацията на армията ни. Ще имате шанса, честта и отговорността да ръководите усвояването на нова техника и въоръжение, да изграждате отбранителните способности на България и да реализирате съюзническите ни ангажименти по укрепването на колективната отбрана в рамките на НАТО“.

Запрянов поздрави отличниците по специализации и първенците на випуска на НВУ и на Професионалния сержантски колеж и им пожела:

„Запазете същата мотивация, за да бъдете пример за колегите и подчинените по време на цялата ви служба във въоръжените сили“.

„Вие избрахте най-благородната и отговорна професия – защитник на Родината“, заяви адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната, в приветствието си към офицерите и сержантите от випуска. „Модернизацията на Въоръжените сили върви с ускорени темпове. Вие ще бъдете гръбнакът на този процес. Вие ще градите модерния облик на Българската армия“, подчерта още той.

„Убеден съм, че с вълнение очаквате да прекрачите прага на военните формирования. Направете го с гордо вдигната глава и вяра в себе си, защото вие сте подготвени. Учете от първите дни, усвоявайте въоръжението, техниката, спецификата на войсковата служба. Първите години са тест за вашите качества и чертаят посоката на вашето професионално развитие. Българската армия и Република България имат нужда от Вас“, каза още началникът на отбраната.

„Българската армия е изградена от достойни хора, които следват идеалите на Васил Левски“, подчерта в словото си началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов.

От своя страна, в слово-отговор първенецът на випуска лейтенант Богдан Кенаров заяви от името на завършващите: „Благодарим на командния и преподавателския състав на НВУ за проявения професионализъм, търпение и разбиране. Пред нас се откриват нови хоризонти и насочваме вниманието си към новите задачи и по-големите отговорности“.

Общо 136 випускници получиха дипломите и първите си офицерски пагони. Първенецът на 145-и випуск „Васил Левски“ лейтенант Богдан Кенаров получи дипломата и офицерските пагони от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев. Лейтенант Кенаров е и носител на академичната награда „Борис Дрангов“ на НВУ, както и на други награди и отличия.

снимки: Министерство на отбраната

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов връчиха наградите на отличниците по специализации и на първенеца на випуска на Професионалния сержантски колеж.

Водосвет за здраве отслужи Негово Високо Преосвещенство Великотърновският митрополит Григорий. Тържественият акт по присвояване на първо офицерско звание се проведе в присъствието на висши офицери от Българската армия, представители на местната и държавна власт, военно-родолюбиви организации и много граждани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничават движението във Велинградско заради първото издание на Тур дьо Франс
Ограничават движението във Велинградско заради първото издание на Тур дьо Франс
България стартира във вторник срещу Италия на световното по волейбол за жени под 19 години
България стартира във вторник срещу Италия на световното по волейбол за жени под 19 години