НОВИНИ

Военните министри от НАТО обсъждат Близкия изток и Украйна

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:30, 12.10.2023
Чете се за: 01:37 мин.
Европа
Слушай новината

В Брюксел продължава срещата на военните министри от НАТО, в която участва и българският министър на отбраната Тодор Тагарев. Очаква се днес министрите да обсъдят обстановката в Близкия изток след ударите на терористичната организация Хамас срещу Израел. Чрез видеоконферентна връзка в срещата ще се включи министърът на отбраната на Израел, за да информира колегите си за актуалната ситуация в региона.

Вчера в срещата на военните министри изненадващо се включи президентът на Украйна Володимир Зеленски, който пристигна на неочаквано посещение в Брюксел. Съюзниците от НАТО потвърдиха подкрепата си за Украйна и обявиха увеличаване на военната помощ за Киев преди предстоящата зима. Страната се нуждае от повече оръжия и системи за противоракетна отбрана.

Дания и Белгия обявиха, че ще предоставят на Украйна изтребители F-16. Очаква се днес военните министри от НАТО да обсъдят и инцидента с газопровода между Финландия и Естония в Балтийско море. Генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг каза снощи, че ако газопроводът е бил увреден умишлено, това би довело до решителен общ отговор, защото е засегната ключова инфраструктура на страни от НАТО.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха мъж с 2,67 промила алкохол, катастрофирал край Поморие
Арестуваха мъж с 2,67 промила алкохол, катастрофирал край Поморие
Джесика Пегула помете своя сънародничка и е на 1/4-финал в Сеул
Джесика Пегула помете своя сънародничка и е на 1/4-финал в Сеул