НОВИНИ

Всички получени досега количества от ваксината на "Астра Зенека" ще се прилагат като първа доза

всички получени досега количества ваксината астра зенека прилагат първа доза
bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 08.02.2021
Чете се за: 03:17 мин.
Още
Слушай новината

Всички доставени количества от ваксината на "Астра Зенека" ще се използват за поставяне на първа доза. Това реши днес на редовното си заседание Съветът на Националния ваксинационен щаб. По този начин ще бъдат обхванати по-големи групи от населението и ще се ускори имунизационният процес.

От щаба ще препоръчат на медицинските специалисти да поставят втората доза от ваксината 10 седмици след първата, съгласно възможностите, които дава кратката характеристика на продукта.

Членовете на ваксинационния щаб изразиха мнение, че Оксфордската ваксина може да бъде използвана за ваксиниране на всички български граждани на и над 18-годишна възраст.

На заседанието стана ясно, че отложената поради лоши метеорологични условия днес доставка от ваксината на "Пфайзер-Байонтек" се очаква да пристигне у нас в средата на седмицата.

Лошото време в Германия отложи новата пратка от ваксината на "Пфайзер" за България

Имунизирането на попадащите във втора и трета фаза лица от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 ще се извършва паралелно.

На членовете на Централната избирателна комисия, на районните и на секционните комисии, с които стартира трета фаза на Плана, ще бъде предложена ваксината на "Пфайзер-Байонтек". По този начин се гарантира завършването на имунизацията с две дози от ваксината, а от друга страна до изборния ден ангажираните с провеждането на изборите да бъдат максимално защитени от вируса.

Застъпването на фазите дава възможност българските журналисти, оператори и фоторепортери да бъдат имунизирани в трета фаза от Плана.

Представителите на медиите ежедневно отразяват събитията в страната и чужбина, като много често са на публични места и в риск от заразяване с коронавирусната инфекция. Те отговарят за информираността на населението и в този смисъл могат да бъдат счетени за "служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности", посочиха от Щаба.

На опашка за ваксина: Официално започна третата фаза на имунизацията у нас

Трета фаза ще продължи със служители на АЕЦ Козлодуй, ВиК дружества, заети в секторите транспорт и комуникации, работещите на първа линия полицейски служители и т.н.

Ваксинирането на уязвимите групи от населението остава основен приоритет на Министерството на здравеопазването. Затова краят на трета фаза от Националния план за ваксиниране ще бъде застъпен с начало на четвърта. В тази фаза обхванати с имунизация ще бъдат "възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в това число имунокомпрометирани или лица с вторични имунни дефицити".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова реалност: Момче се събуди от дълга кома, не знае нищо за пандемията
Нова реалност: Момче се събуди от дълга кома, не знае нищо за пандемията
Вицепремиерът Томислав Дончев е с положителен тест за коронавирус
Вицепремиерът Томислав Дончев е с положителен тест за коронавирус