НОВИНИ

Йордан Йовчев: Кевин Пенев почти сигурно си осигури квота за Париж 2024

йордан йовчев очаквам повече два финала българия световната купа спортна гимнастика варна
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
22:20, 03.10.2023
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийският вицешампион на халки от Атина 2004 Йордан Йовчев заяви, че е изключително радостен от представянето на Кевин Пенев и Йордан Александров на световното първенство по спортна гимнастика в Антверп, Белгия.

Пенев се класира за финала на прескок, който ще се състои в неделя и почти сигурно си гарантира квота за Олимпийските игри в Париж 2024, като все още се чака потвърждение от Международната федерация по гимнастика.

"Ние сме част от големия спорт. Това е най-радващото и най-вълнуващото. Имаме квота, квота за спортната гимнастика и финал на уред - това е нещо уникално. Радостен съм! Имаме и още шансове догодина, защо да не се поздравим и с още две квоти - една мъжка и една женска. Това е напълно във възможностите ни", заяви легендата на спортната гимнастика у нас Йордан Йовчев.

"Поздравления за целия екип, който допринесе за този успех. Поздравления за Кевин, който след три години прекъсване реши да се състезава за България. Поздравления и за представянето на Йордан Александров. Много малко не му стигна", допълни той.

Йовчев, който има по два златни медала на земя и на халки в кариерата си от световни първенства, е посланик на шампионата на планетата заедно с олимпийската шампионка Даниеле Съливаш от Румъния.

"Страхотно е да бъдеш посланик. Това дава много по-голяма гласност за какво събитие става въпрос като мащаб, като квалификационен принцип, защото правилата са малко по-сложни. Искаме да стане по-достъпно и разбираемо за всеки един фен на гимнастиката. Програмата ни е много натоварена. Участваме в игри, забавления с образователен характер, както за деца, така и за възрастни", допълни българинът.

В качеството си на посланик Йовчев направи непринудена демонстрация на любимите си халки. Любопитното е, че човекът, който му помогна да се качи на уреда е не друг, а една от сегашните звезди на този спорт - Елефтериос Петруниас, чийто идол е именно легендарният български гимнастик.

"Той е олимпийски, световен и европейски шампион. Аз съм му бил идол. Той ми каза, че е започнал да се състезава и да се занимава с гимнастика благодарение на мен. Сега вече той е една от звездите на спортната гимнастика. Това е много интересно, хубаво е", сподели Йордан Йовчев.

Петруниас е златен медалист на халки от Рио 2016 и бронзов от Токио 2020, има три златни отличия от шампионати на планетата и шест пъти е номер 1 на първенства на Стария континент.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството прие законодателната си програма до края на 2023 г., която включва 76 законопроекта
Правителството прие законодателната си програма до края на 2023 г., която включва 76 законопроекта
Зеленски посети фронтовата линия в Източна Украйна
Зеленски посети фронтовата линия в Източна Украйна