НОВИНИ

Заев: Няма тайни преговори със София, работим по пътната карта

заев тайни преговори софия работим пътната карта
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:22, 05.06.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев повтори днес, че няма тайни преговори с България, нищо не се крие и нищо не се обсъжда по различен начин, предаде МИА. Той допълни, че португалското предложение е на масата и за Скопие това е добра основа да намерим решение на двустранния въпрос със София.

Заев подчерта, че яснота по въпроса ще има на 22 юни и посочи, че „дотогава остават 18 дни”.

Премиерът каза за пореден път, че въпросите за македонската национална идентичност и македонския език не са на масата за преговорите.

По отношение на пътната карта за изпълнение на задълженията по Договора с България, Заев повтори, че работните групи в двете външни министерства работят конкретно по протокола, по пътната карта, за да могат да определят сътрудничеството на секторно ниво, изцяло, със срокове, т.е. как сътрудничеството ще бъде подобрено по-ефективно и успешно.

"Пътната карта ще гарантира, че ще изградим по-бързо и по-ефективно коридорите, които ни свързват - дали е част от Коридор 8, който свързва границата при Куманово с България, или е Коридор Скопие - Щип, Клепало край Берово или е източният коридор Струмица - Ново село. Заев напомни на София, че Скопие очаква „и българската страна, след три години, да предприеме конкретна стъпка, тъй като в интерес е както на македонската, така и на българската страна да отвори граничния пункт Клепало”.

В края на изявлението си пред репортери Заев изрази предпазлива надежда за „крачка напред” в отношенията със София през идните няколко дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново без Гран При на Сингапур през 2021 година
Отново без Гран При на Сингапур през 2021 година
НАП откри нарушения при касовите апарати на граничните пунктове
НАП откри нарушения при касовите апарати на граничните пунктове