Заев получи мандат за съставяне на правителство

от БНТ , Източник: БГНЕС
13:00, 13.08.2020
Чете се за: 00:43 мин.
Политика
заев получи мандат съставяне правителство
Снимка: БГНЕС

Лидерът на СДСМ Зоран Заев получи мандат за съставяне на правителство на Република Северна Македония от президента на страната Стево Пендаровски.

Заев заяви, че най-вероятно, преди да изтече законният срок от 20 дни, страната ще получи ефективно правителство. По неговите думи новият кабинет ще продължи по правилния път - към ЕС, ще развие концепцията „едно общество за всички”, освободено от всякакви национализми и етнически предразсъдъци.

Според него Северна Македония ще получи правителство, което ще продължи ясната посока - ЕС, просперитет и дългосрочна стабилност. Приоритет на новия кабинет ще бъдат икономиката, борбата с престъпността и корупцията, както и почистването на съдебната система.

Зоран Заев беше министър-председател на Македония от май 2017 до януари 2020 г., когато беше съставено служебно правителство. Неговата партия спечели предсрочните парламентарни избори в средата на юли и е най-голямата политическа сила в парламента на страната.

По време на своя мандат като премиер Зоран Заев извади Македония от международната изолация и възстанови демокрацията след 10-годишното авторитарно управление на Никола Груевски.

Заев подписа Договора за добросъседство с България на 1 август 2017 г. и Преспанското споразумение за името с Гърция година по-късно. Това отвори пътя на Македония за членство в НАТО и започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В училища в Германия ще изключват за неносене на маска
В училища в Германия ще изключват за неносене на маска
Полицайка спаси мъж в инвалидна количка, заседнал на жп релси в Калифорния
Полицайка спаси мъж в инвалидна количка, заседнал на жп релси в Калифорния