НОВИНИ

Засилено полицейско присъствие около Паметника на Съветската армия заради футболен мач

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
22:03, 23.08.2023
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Столичната община и МВР създават специална организация в центъра на София заради футболната среща утре между отборите на "Левски" и "Айнтрахт" (Франкфурт).

Засилено полицейско присъствие ще има около стадион "Васил Левски" заради утрешния мач, както и заради протестите "за" и "против" демонтажа на Паметника на Съветската армия.

Ден по-рано от "Левицата" и БСП се срещнаха с министъра на вътрешните работи, за да получат уверения, че няма да се стигне до сблъсъци, както преди седмица, когато футболни фенове нападнаха Паметника и палатковия лагер.

"Поисках засилено полицейско присъствие в цялата зона, необходимостта да се спазва Законът за събранията и митингите от страна на протестиращите политически лидери и партии. И тъй като позицията на Столичната община е ясна - има решение на Столичния общински съвет за демонтаж на паметника, вече областният управител е в процес на изпълнение на това решение. Беше внесен план за безопасност и здраве на паметника в Столичната община, много бързо нашите дирекции съгласуваха този план. Доколкото разбрах и от район "Средец" планът е съгласуван, така че предстои монтиране на обезопасителна ограда около паметника от страна на областния управител и областната управа. Заради местните избори има непрекъснато размяна и подаване на топката между кандидатите за местна власт във връзка с няколкото палатки, които са там. Палатките не са съгласувани, но аз лично смятам, че няколко палатки не пречат за изпълнение на решението на общинския съвет и демонтажа на паметника. Така че апелирам към организаторите на протестите да спазват стриктно Закона за събранията и митингите. Нашите кипи в координация с екипите на Столичната дирекция за вътрешните работи ще следят внимателно ситуацията, за да не се допусне напрежение или сблъсъци в тази част. Надявам се организаторите на протестите да си дадат сметка за своята отговорност", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Ние не искаме да създаваме напрежение, да правим провокации, разбира се, ако е необходимо да защитим паметника, ще го направим. Ние сме категорично против да се ограничава свободният достъп на хората до този паметник", допълни Иван Таков, БСП-София.

"Категорично смятаме, че проблемът с Паметника на Съветската армия е поставен от ръководството на Столична община не за нещо друго, а за да не се коментират политическите проблеми с управлението на столицата, да се занимават хората с Паметника на Съветската армия като въпрос, който е основен и обединяващ "Продължаваме промяната" и ГЕРБ, да се скрепи сглобката, но това няма да сработи за оценка на проблемите, които стоят пред столичани - и с градската мобилност, и с детските ясли и училищата, и със зелената система и презастрояването", коментира Костадин Паскалев, Левицата.

"Преди часове са правени измервания около Паметника с цел поставяне на ограждения и изтласкване на палатковия лагер. Лидерите ще бъдем тук, лидерите на партиите, които охраняват Паметника призоваваме лидерите на сглобката Борисов, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов да дойдат тук и с лицата си да предотвратят нарушаването и посегателствата върху гражданския мир", каза още Мая Манолова, "Изправи се, БГ".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радостина Маринова: Бяхме сигурни, че няма да ни бъде лесно, но в крайна сметка успяхме
Радостина Маринова: Бяхме сигурни, че няма да ни бъде лесно, но в крайна сметка успяхме
Над 6000 мигранти са задържани у нас за първите шест месеца на годината
Над 6000 мигранти са задържани у нас за първите шест месеца на годината