НОВИНИ

Вътрешният министър изпрати официално искане до президента за оставката на главния секретар на МВР

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:30, 23.08.2023 (обновена)
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Списък с мотиви за освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров изпрати правителството на президента. В него се посочват някои от най-тежките убийства от последните месеци. Посочва се също, че липсата на контрол и организация е довела до смъртта на шестима полицаи.

Правителството обяви, че иска да смени Петър Тодоров миналата седмица, като повод стана убийството на Алексей Петров.

Тогава премиерът посочи, че няма доверие между министъра на вътрешните работи и главния секретар. Днес на правителственото заседание Николай Денков каза, че се надява президентът да подпише указ за освобождаването на Тодоров.

Вътрешният министър: Считам, че главният секретар на МВР е отговорен за липсата на контрол

Добави, че няма да конкретизира, а въпросните случаи са широко известни. Тодоров и заместникът му Станимир Станев подадоха оставки на 22 ноември 2022 година, а поводът беше поредният инцидент, при който полицай беше тежко ранен, а впоследствие почина при опит да бъдат задържани мигранти.

Президентът Румен Радев обаче не я прие. Искането за оставката стана повод за напрежение между правителството и Радев, който трябва да подпише решението за освобождаване на Тодоров.

Той беше назначен от президента на 5 август 2021 година по предложение на кабинета с премиер Стефан Янев, в който вътрешен министър беше Бойко Рашков.

Липса на контрол - ключов мотив в искането за освобождаване от вътрешния министър.

"Считам, че главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров е отговорен за липсата на организация и контрол в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители на МВР при изпълнение на служебните им задължения в рамките на изключително кратък период от време", заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

Той отчете още, че от 2021 до края на май тази година се наблюдава ръст на убийствата с особена жестокост. Сред тях това на психолога Иван Владимиров, извършено от бивш служител на МВР.

"Тук характерното е, че преди извършване на престъплението майката на жертвата многократно е подавала сигнали до МВР за закани за убийство и саморазправа, на които не е обърнато необходимото внимание", допълни Калин Стоянов.

Като слабост беше посочен и случаят със смъртта на единия от братя Галеви - Ангел Христов.

"При който имаме все още неустановен механизмът, по който човек обявен за общодържавно издирване и издирване с червена бюлетина на Интерпол се е намирал в РБ, когато е починал", добави вътрешният министър.

Аргумент в доклада до държавния глава е и убийството на Димитър Малинов в Цалапица, както и фактът, че заподозреният за него е напуснал страната от летище София.

"Горепосочените случаи показват сериозни пропуски в дейността на главния секретар на МВР, което е основание за прекратяване на неговите правомощия. До назначаването на нов главен секретар неговите пълномощия се изпълняват от заместник главния секретар. Надявам се, че президентът ще възприеме нашите аргументи и ще прояви разбиране при вземането на крайното решение относно искането за освобождаване на главния секретар от МВР", заяви вътрешният министър.

Калин Стоянов обяви, че все още не е коментирано име за нов титуляр на поста. По темата говори и премиерът Николай Денков.

"Очакваме решението на президентството. След като получим положително съгласие, така както се изисква от правилника на МС, това решение ще бъде внесено и за решение в Министерския съвет", каза още премиерът Николай Денков.

След заседанието на кабинета стана ясно, че все още няма заподозрян за убийството на Алексей Петров. Няма и официално потвърждение от ОАЕ за тиражираната от няколко медии информация за смъртта на бившия следовател Петър Петров - Петьо Еврото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн и Стилияна Николова се класираха за финалите на обръч и на топка на световното първенство във Валенсия
Боряна Калейн и Стилияна Николова се класираха за финалите на обръч и на топка на световното първенство във Валенсия
Пожарите в Гърция продължават, огнищата край Атина се разрастват
Пожарите в Гърция продължават, огнищата край Атина се разрастват