НОВИНИ

Застрахователни компании избягват да правят застраховки заради климатичните бедствия

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
22:26, 28.11.2023
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

Мащабите на климатичните бедствия достигат такива размери, че някои застрахователни компании по света вече избягват да правят застраховки в най-рисковите райони. Наблюдението е на група от неправителствени френски организации, наречена "Осигурете нашето бъдеще".

Преди Световната среща за климата от организацията посочиха, че големите застрахователи могат да наклонят везните в полза на по-сигурно и чисто бъдеще. Дали обаче това се случва в действителност?

2023 г. върви към края си и е на път да се впише като най-топлата година в метеорологичната статистика. Навлизането на планетата в цикъла Ел Ниньо доведе до бурно време, продължителна суша, горски пожари и внезапни, тропически валежи в умерените ширини.

Щетите от природните катастрофи възлизат на 120 милиарда долара само за първата половина от годината.

Заради продължителните мега пожари в Калифорния два от големите застрахователи на жилища се отказаха от нови клиенти. Други прибягват до вдигане на застрахователните суми в районите със зачестили природни бедствия.

Очаквано е застрахователите да инвестират в смекчаване на ефектите от климатичните промени - в диги и укрепване на конструкции заради покачване на морското ниво. Но неочаквано е насочването на средства към застраховане на петролни и газови мастодонти - за развитието на енергетика, отговорна за глобалното затопляне.

"През изминалия месец настоявахме многократно големите компании и големите замърсители като "Тотал", чиито печалби са направени за сметка на хората и на околната среда, най-после да платят справедлив дял. Един от начините за това е те да бъдат обложени с данък върху свръхпечалбите им в размер на 40 процента", заяви Сорая Фетих, ръководител кампании за "350.org".

Друг начин е застрахователите да регулират енергийния преход, като действат по модела от Северна Дакота, където масово се оттеглиха от въглищната индустрия. Логиката е, че когато "мръсната" енергия стане нерентабилна нейната пазарна ниша се запълва от по-малко замърсяващи производители.

Ролята на застрахователите в този процес е да окаже натиск и върху управляващите, настояват британските активисти от движението "Просто спрете петрола":

"Ако те отидат на СОР28 и заявят: Ние сме страна, която има петрол и газ, но ние спираме да ги произвеждаме - това ще бъде много силно послание. И именно това трябва да направят. За това настояваме", коментира Греъм Бъс, говорител на "Просто спрете петрола".

Световният сблъсък на аргументи за климатичното бъдеще на срещата в Дубай предстои. Форумът започва вдругиден и ще продължи до 12 декември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Микел Артета: Искаме да покажем, че отново се намираме на правилния път
Микел Артета: Искаме да покажем, че отново се намираме на правилния път
Иван Русев с победа и загуба в квалификациите на турнира по бадминтон в Кардиф
Иван Русев с победа и загуба в квалификациите на турнира по бадминтон в Кардиф