НОВИНИ

Жени от Афганистан се обявиха в подкрепа на талибаните

жени афганистан обявиха подкрепа талибаните
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:24, 11.09.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Около 300 напълно забулени жени от Афганистан обещаха спазване на твърдолинейните политики на талибаните по отношение сегрегацията между половете.

Покрити от глава до пети според изискванията на новия стриктен дрескод в образованието, те развяваха талибански знамена, докато оратори атакуваха Запада и изразяваха подкрепа за политиката на ислямистите. Жените, за които организаторите казаха, че са студентки, изслушаха серия от речи в университета „Шахид Рабани“ в Кабул.

Те защитиха новото правителство на Ислямското емирство Афганистан, което забрани демонстрациите докато за тях не бъде дадено разрешение от правосъдното министерство.

Дауд Хакани, директор за международните връзки в образователното министерство, каза, че протестът е бил организиран от жени, които са поискали и получили разрешение да демонстрират.

"Ние сме против онези жени, които протестират по улиците, твърдейки, че са представители на жените", каза първата ораторка, покрита от главата до петите. "Свобода ли е да харесваш последното правителство? Не, това не е свобода. Последното правителство злоупотребяваше с жените. Те вербуваха жени само по тяхната красота", подчерта тя.

Студентка на име Шабана Омари каза пред множеството, че е съгласна с политиката на талибаните жените да си покриват главата.

„Тези, които не носят хиджаб, вредят на всички ни“, каза тя, имайки предвид забрадките, носени от много мюсюлманки. "Хиджабът не е нещо индивидуално."

Сомая, друга ораторка, каза, че историята се е променила след завръщането на талибаните.

„След това няма да виждаме „ бихиджаби “(жени, които не носят забрадки)“, каза тя. "Жените ще бъдат в безопасност след това. Ние подкрепяме нашето правителство с всички сили."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден брой починали във Велико Търново от началото на четвъртата ковид вълна
Рекорден брой починали във Велико Търново от началото на четвъртата ковид вълна
До 30 градуса ще са температурите следобед
До 30 градуса ще са температурите следобед