НОВИНИ

Златният aнсамбъл: Ще се радваме да продължим да се движим като отбор

Ансамбъл
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
21:44, 13.02.2022
Чете се за: 06:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Златните медалистки от Олимпиадата в Токио Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Ерика Зафирова, Лаура Траатс и Мадлен Радуканова бяха гости в предаването "Олимпийски върхове".

Олимпийските шампионки от националния ансамбъл по художествена гимнастика разкриха как им се отразява животът след Игрите.

"Животът след Олимпиадата е по-спокоен. Не ни е скучно, занимаваме се с много неща, но когато не трябва да мислиш за следващото състезание е доста по-спокойно. Аз за първи път се качих на ски покрай Нова година. Утре заминаваме всички на ски курс", разказва Симона Дянкова.

"Сноуборд не съм карала, ски съм карала като много малка. Утре започва ново предизвикателство, което ще е много интересно за всички нас", поясни Мадлен Радуканова.

"Надявам се да се закрепим всички върху ските и да се приберем живи и здрави", шегува се Ерика Зафирова.

Те разкриха и впечатленията си от Зимните олимпийски игри в Пекин.

"Ако трябваше да избираме зимен спорт, бихме избрали фигурно пързаляне." Около това мнение се обединиха задружно.

"Имах възможност да гледам малко от Зимните олимпийски игри, фигурното пързаляне е един от най-красивите спортове. Доближава се нашия спорт по някакъв начин, но в същото време е и много различен. Аз малко се просълзих на откриването, защото това е най-голямото събитие в спорта. Това ни навява хубави спомени. Всичко ни мина като на сън. Искам да ни се върнат хубавите емоции, но в същото време съм щастлива, че всичко мина добре", добави Стефани Кирякова.

"Независимо дали на Зимни или Летни олимпийски игри ние много се радвахме на всички, които са успели да сбъднат мечтите си, защото знаем с какъв устрем попадат в олимпийското село. Радваме се за всички, които се качат на стълбичката, защото знаем какво са преживели", допълва Лаура Траатс.

Олимпийските състезателки бяха приятно изненадани, след като специалният пратеник на БНТ на Олимпиадата Стефан Георгиев представи видеоматериал, в който се вижда как персонала на Олимпийските игри в китайската столица Пекин гледа изявите на ансамбъла.

Симона Дянкова разкри и любопитна подробност около избора на име на своя домашен любимец. Нейното куче се казва Мори и е кръстено на президента на Световната федерация по художествена гимнастика Моринари Уатанабе.

"Мечта ми беше да имам куче. Без да казвам на никого си казах, че ако станем олимпийски шампионки, ще го кръстя на Моринари", поясни тя.

Стефани Кирякова пък разкри впечатленията си от Световното изложение в Дубай.

"Прекрасно изживяване. През цялото време съжалявахме, че петте не сме заедно. Радвам се, че показахме България на това мероприятие. Благодарим на всички, които дойдоха там. Успяхме да се докоснем до много други култури и да научим по нещо за другите държави", сподели тя.

Лаура Траатс разказа тънкостите на съдийството, след като е започнала съдийски курс.

"Доста е сложно. Смятах, че е по-лесно, надявам се да мина през съдийския курс успешно. Бях сигурна, че ще се захвана с нещо, свързано с гимнастика, не ми беше минавало през ума, да ставам съдия, но в момента ми е интересно и се надявам, че ще се справя", вярва тя.

"Тя доста учи, всички я подкрепяме и сме с нея. Надяваме се, да се справи на изпита", добави Мадлен Радуканова.

Ерика Зафирова пък смята да се отдаде на заслужена почивка в търсене на новата си страст.

"Решила съм да си почина малко от гимнастиката и да се впусна в едно търсене. Със сигурност ще остана в гимнастиката по някакъв начин, но засега съм решила да си почина", коментира тя.

Мадлен Радуканова възнамерява да стои ангажирана и представи своята нова инициатива.

"Аз започвам инициатива "Година на благодарността с Мадлен Радуканова". Тя ще се състои в цялата 2022 г. Ще посещавам различни училища и клубове", каза тя.

"Искаме да продължим като отбор и да направим нещо заедно петте. Смятам, че всички ще останат приятно изненадани. Ще се радваме да продължим да се движим като отбор", обобщи Лаура Траатс.

За финал те споделиха очакванията си към своите наследнички в ансамбъла.

Мадлен сподели: "За да се получи отбор, трябва да има един лидер, какъвто е Симона в нашия случай. Тя ни обедини."

"Аз не съм изявена индивидуалистка, много важно е да си отборен играч. Много се вълнуваме за нашите наследнички и с нетърпение чакаме да ги видим. Не ни остава време да следим техния процес в залата, но с нетърпение чакаме изявите им. Нашият треньор, г-жа Весела Димитрова, който вече е и техен треньор, вече е направила нещо феноменално", завърши Стефани Кирякова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силно земетресение в Грузия
Силно земетресение в Грузия
Конвои на свободата и в Белгия и Финландия
Конвои на свободата и в Белгия и Финландия