НОВИНИ

Звездата на Патрик Шик изгря на Шотландия – Чехия след страхотен гол

bnt avatar logo
от БНТ
17:36, 14.06.2021
Чете се за: 04:25 мин.
Спорт
живо евро 2020 шотландия чехия
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Нападателят Патрик Шик се превърна в герой за националния отбор на Чехия, след като реализира и двата гола при успеха с 2:0 над Шотландия. Мачът от Група D се игра на „Хемпдън Парк“ в Глазгоу.

25-годишният играч на Байер Леверкузен загатна за страхотните си възможности, след като реализира изключително атрактивен гол от центъра на терена през второто полувреме.

България също имаше представител на този мач. Един от най-добрите родни съдии Георги Кабаков получи наряд именно за този двубой. Той влезе в ролята на четвърти рефер.

Шотландците също имаха своите възможности, най-вече след двете попадения, но играчите на Стив Кларк така и не успяха да се възползват от домакинското си предимство.

Първата по-сериозна опасност беше пред вратата на Шотландия в 16-ата минута. Патрик Шик засече топката в очертанията на вратата, но вратарят на домакините Дейвид Маршал изби в корнер.

В 32-ата минута Андрю Робъртсън отправи диагонален удар от границата на наказателното поле, топката влизаше точно под гредата, но вратарят Томаш Вацлик изби.

Отборът на Чехия откри резултата в края на първото полувреме - 42-ата минута. След балонно центриране в наказателното поле от страна на Владимир Цоуфал, Патрик Шик надскочи двама защитници на домакините, за да засече с глава за 1:0.

В края на полувремето шотландците поискаха дузпа, след като Скот Мактоминей потърси контакт със защитник на съперника в наказателното поле, но главният рефер не отсъди такава.

След подновяването на срещата чехите започнаха много активно, като Дейвид Маршал на два пъти се наложи да спасява опасни удари, отправени към вратата му. Шотландците обаче отговориха много бързо и Джак Хендри уцели гредата. Само секунди след това Томаш Вацлик едва опази мрежата си от автогол, след като защитник не успя да изчисти по най-добрия начин.

След много активни действия, чехите успяха да увеличат преднината си с 2:0 в 52-ата минута, при това с невероятен гол от центъра на терена. В герой за тима се превърна отново Патрик Шик, който видя вратаря на Шотландия, че е излязъл напред, стреля точно, прехвърляйки Дейвид Маршал от около 45 метра.

Попадението според статистиката, която се води от 1980 година насам, е с най-голяма дистанция на европейски футболни финали.

След получените два гола домакините не се предадоха и все по-често започнаха да поглеждат към вратата на Томаш Вацлик. Това обаче не доведе до промяна на резултата.

След успеха Чехия поведе в потока след минималния успех на фаворита Англия над Хърватия с 1:0 в неделя. В следващите мачове от Група D Англия играе с Шотландия, а Хърватия с Чехия.

Стартови състави:

Шотландия: Дейвид Маршал, Грант Ханли, Лиъм Купър, Джак Хендри, Стюарт Армстронг, Джон Макгин, Скот Мактоминей, Стивън О’Донъл, Андрю Робъртсън, Линдън Дайкс, Райън Кристи

Треньор: Стив Кларк

Чехия: Томаш Вацлик, Владимир Цоуфал, Ондрей Челустка, Томаш Калаш, Ян Борил, Алекс Крал, Томаш Сучек, Лукаш Масопоуст, Владимир Дарида, Якуб Янкто, Патрик Шик

Треньор: Ярослав Шилхави

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва ремонт на зоопарка в Благоевград
Започва ремонт на зоопарка в Благоевград
Разкриха изнесен кабинет за ваксинация в търговски център в Пловдив
Разкриха изнесен кабинет за ваксинация в търговски център в Пловдив