Една майка се обърна към нас с тревожно откритие. Киселото мляко в кофичка, забравена в хладилника близо година, се оказва че не е развалено и дори може да се яде. Въпросът обаче е, какво е съдържанието на кофичката, че не се е развалило толкова дълго време.
Една майка се обърна към нас с тревожно откритие. Киселото мляко в кофичка, забравено в хладилника близо година, се оказва, че не е развалено и дори може да се яде. Въпросът обаче е какво е съдържанието на това мляко в кофичката, че не се е развалило толкова дълго време.
Изглежда нормално, мирише вкусно и подканя да го изядеш. Срокът му на годност, обаче, шокира. Не се е развалило, дори три дена след отварянето му. И нямаше да е чак толкова изнервящо, ако не ставаше дума за детско кисело мляко. Какви са тези консерванти, какво е това чудо - тревожи се жената, оставила млякото.
С този въпрос и с млякото в ръка отиваме в Агенцията по безопасност на храните. За експертите там продуктът не крие никаква опасна изненада.
"За да стане кисело мляко, то не може да има консервант, защото не може да се подкваси. И в този случай е напълно изключено да има някакъв консервант в него", категорична е д-р Мая Макавеева - експерт БАБХ.
Едва ли има консерванти - разсъждава и втори, независим експерт. Производителите ги избягвали, защото вкусът на млякото се променял. Пък и млечната киселина при ферментацията действа като естествен консервант. Но при такава огромна трайност в продукта едва ли е имало някакви живи бактерии.
И естественият въпрос в този случай е - как е заквасено?
"Ами кой ви е казал, че е заквасено", бе отговорът на Сергей Иванов.
Ние, обаче продължаваме с въпросът - добре тогава, какво според вас има тук?
"Трудно е да се каже", отговори Иванов. "Сега това е доста желеобразно и нали при положение, че е толкова друсано и разнасяно, и продължава да е в такава консистенция, аз веднага мога да ви кажа, че освен млякото, ако изобщо го има вътре, има и други неща", добави Иванов.
Става въпрос за желатини и различни модифицирани нишестета. Те пък не могат реагират с йод като традиционните и трудно се доказват. От агенцията за безопасност на храните пък са убедени, че съответният производител е използвал само мляко и жива закваска. Проверявали го всеки месец.
"В производството на кисело мляко пише трайността му, където лактобацилите или тези млечни микроорганизми те са живи до края на срока на трайност. В този случай тука нямаме живи", коментира д-р Макавеева.
Възможно е - казват и независимите експерти. Но това би означавало, че в закваската броят на полезните бактерии е бил твърде малък.
"За съжаление ние нямаме единна програма, за да следим какво е качеството на млечните продукти", сподели Иванов.
От агенцията все пак смятат с голяма доза сигурност, че учудващата трайност се дължи на добрата технология, която гарантирала чист продукт.
"Ако в това мляко е имало неправилна пастьоризация, тогава могат да се развият плесени и дрожди, с което хората са свикнали - да се образуват точно плесени, да вкисва, да мирише и т.н. В този случай ние имаме един чист продукт", обясни д-р Макавеева.
С полезни бактерии или без, с мляко или със заместители - не е ясно какви са ползите за здравето. Но поне не го увреждат - смятат експертите, до които се допитахме.
Вижте подробности във видеото от репортера Мария Чернева.