НОВИНИ

Пресконференция на Коалиция за България

Сергей Станишев: Искам да благодаря за интереса към нашата пресконференция и да коментираме първите данни и анализи, които прави Коалиция за България за резултатите от приключилите избори за национален парламент. Искам да изразя своята признателност и признателността на Коалиция за България към всички български граждани, които взеха участие в тези избори за Народно събрание.

пресконференция коалиция българия
bnt avatar logo
от БНТ
00:35, 06.07.2009
Чете се за: 18:14 мин.
У нас

Сергей Станишев: Искам да благодаря за интереса към нашата пресконференция и да коментираме първите данни и анализи, които прави Коалиция за България за резултатите от приключилите избори за национален парламент. Искам да изразя своята признателност и признателността на Коалиция за България към всички български граждани, които взеха участие в тези избори за Народно събрание.

Високата активност над 4 милиона и 100 хиляди души показва, че хората се завръщат към политиката, поемат отговорност за своето бъдеще, изразяват отношение и това беше много сериозно оръжие и срещу купуването на гласове, което видяхме и на предишните избори - визирам изборите на Европейски парламент, и срещу корпоративния вот. Искам специално да благодаря на избирателите, които подкрепиха Коалиция за България. На всички тези хора, които след 4 години управление препотвърдиха своя вот и ни дадоха своето доверие в една много трудна кампания, след мандат, в който бяха отправени много атаки - справедливи и несправедливи към БСП и Коалиция за България. Мисля, че направихме една много активна, силна кампания с голям хъс. Това позволи много значително да увеличат гласовете, които бяха продадени за Коалиция за България, по сравнение с изборите за ЕП. От 460 000 на повече от 700 000, едно увеличение с 250 00 гласа.

Ние се гордеем с нашите избиратели с тяхното доверие. И ще направим всичко зависещо от нас, за да оправдаем тяхното доверие чрез поведението и политиката на БСП и Коалиция за България. Особено искам да благодаря на активността на БСП и на другите партии от коалицията. които дадоха всичко от себе си, за да достигнат до хората с нашите послания, с нашите ангажименти, за да можем да получим това доверие на изборите.

Що се отнася до резултатите ние приемаме с уважение избора на българските граждани. Резултатите са тежко изпитание и сериозна загуба за Коалиция за България и БСП. И трябва да си отговорим на въпроса - защо след един успешен за страната управленски мандат, в който Коалиция за България носеше цялата тежест и отговорност за управлението, но постигна резултат в икономическото и социалното развитие, хората потърсиха една силно изразена промяна.

Днес българските граждани казаха своята тежка дума и ние я уважаваме. Искам да поздравя партията ГЕРБ - ясният победител на тези парламентарни избори с тяхната победа. Тя показа много високи очаквания. Искам да им пожелая в рамките на тяхното управление да постигнат поне същите резултати, каквито постигнахме ние за последните четири години.

И да им припомня, че високото доверие носи и висока отговорност за действията и за резултатите. Разбира се, и днес започнахме нашия анализ за това какви са причините в рамките на един месец разликата между ГЕРБ, победителят на тези избори, и Коалиция за България да нарасне толкова видимо от по-малко от 6% на значително повече и да постигнат почти абсолютно мнозинство, до колкото може да се оцени според социологическите проучвания и екзитполовете, Има няколко фактора, които радикално промениха и обществените нагласи, защото ако е имало и със сигурност има умора от управлението, тежести от резултати от управлението, от коалицията, те се проявиха още на изборите за Европейски парламент и не толкова видими, не толкова съществени.

Значи, за този един месец се случиха други неща, които засилиха вота в подкрепа на партия ГЕРБ. Разбира се, един от факторите е икономическата криза. Тя е световна. Тя засяга и България. Хората изпитват несигурност и страх за своето бъдеще. Аз не еднократно съм казвал и мода го подкрепя с факти, че кризата се отразява по-слабо засега в България благодарение на една разумна, премерена, финансова и икономическа политика, но очевидно очакванията на хората са за много по-високи резултати в областта на доходите, на социалните постижения и тези надежди за подобряване на тяхното положение за свързвани с победителя на тези избори.

Трябва да се почете, че през последните седмици за първи път от много години в България се разигра много силно и етническата карта и това трябва да се каже ясно. Създаде се много силна нагласа, нагласа срещу един от нашите коалиционни партньори – ДПС и не малко хора бяха мотивирани за гласуването и от тази нагласа. Това определено значително помогна на ГЕРБ като основна алтернатива. И трябва, разбира се, и ДПС да отговори на въпроса защо се е създала такава нагласа сред толкова много българи и БСП да отговори на въпроса защо тази тежест се прехвърля по един или друг начин върху нас.

Но искам да кажа много ясно, тъй като сигурно ще се появят интерпретации на тази тема, за последните 20 години БСП винаги е работила за етническа стабилност, мир и развитие на българския етнически модел. За мен, като социалист, е неприемливо да се разиграва етническата карта. Всяка партия трябва да бъде готова да бъде в опозиция, в това число и ДПС. Но не бива нагласата срещу ДПС, която може да е политическа, да се прехвърля към мюсюлманите и към етническите турци в България. А моето усещане е, че това се случва в последните седмици. Затова тези партии, които я създават, тази нагласа, които получиха не малко гласове на тази основа трябва да носят и юда поемат отговорността тази тенденция да не се разшири и развие в България. Това е сериозна отговорност.

Определена роля изигра и страхът от предсрочни избори, тъй като в последната седмица особено ясно се използваше тезата, че ако ГЕРБ не получи достатъчна подкрепа ясно ще работи за предсрочни избори в България, което в условие на криза е нещо много опасно. Какви са от тук нататък предизвикателствата пред страната? Първо смятам, че няма нито един ден за губене и призовавам партията, която спечели да направи максимално бързо стабилен кабинет и да предприема своите антикризисни мерки.

Вече се чува, че сме оставили много лошо наследство, което не е вярно. Още, когато се приемаше бюджета за миналата година бяха заложени сериозни буфери в бюджета, които да не позволят финансова дестабилизация. Освен това правителството взе и много допълнителни мерки за ограничаване на разхода, за да може следващото правителство да получи страна, управление в добро финансово състояние на фона на повечето европейски страни и да запази, както финансовата стабилност, така и социалните придобивки на българите от последните години в това число доходите, в това число нивото на пенсиите. И абсолютно безотговорно и неотговарящо на истината е твърдението, че сме похарчили бюджета преди изборите, защото увеличението на пенсиите е на основата на закон, закон, който е приет преди няколко години и той формира начина на определянето на пенсиите и тяхното увеличаване през юли месец, т. нар. швейцарско правило. Това важи и за другите придобивки, които българските граждани постигнаха в националната област.

Смятам, че следващото управление трябва да търси социален диалог с гражданското общество, с бизнеса, със синдикатите, с неправителствените организации, защото България трябва по-успешно да мине през икономическата криза. Искам ясно да кажа, че БСП ще бъде конструктивна по отношение на всички инициативи и действия, които гарантират финансовата стабилност на страната, които гарантират валутния борд и фиксирания курс на българската национална валута, които гарантират доходите на хората в тази по-трудна ситуация. И ще бъдем безкомпромисни по отношение на всяко посегателство към социалните постижения през последните 4 години. Било то за нивото на доходите, било то за безплатните учебници, било то за натрупаните средства в сребърния фонд и други неща, които бяха постигнати, както например – най-дългия период в ЕС период на майчинство, който се поема 90% от държавата като заплата.

Няма да подкрепим и да приемем, искам много ясно да го кажа и ще окажем всякаква съпротива – политическа и демократична за намеренията за обезценяване и продажба на национални активи. Много хора не ни повярваха, предупреждавайки за такива намерения и планове, според мен, подцениха този риск. Надявам се действията на новите управляващи да ни опровергаят, за което имам сериозни съмнения. Смятаме също така, че изборите минаха честно и бяха почтено организирани. Добре си спомняте, че имаше подготвени сценарии и преди европейските избори, и преди тези избори за национален парламент, които се основаваха на максимата на опозицията – ако печелим, изборите са честни, ако губим, са фалшифицирани. Надявам се тези резултати, които постигна партията ГЕРБ ще ги успокоят в това отношение.

Надявам се също така да не се окажат заложници на Синята коалиция и тяхната управленска програма върху рисковете, от които ние, според мен, справедливо акцентирахме. БСП проведе една много мотивирана кампания сред своите симпатизанти и избиратели. Това, че постигнахме повече от 700 хиляди гласа според социолозите ни доближава до максимума, който можехме да очакваме. И в този смисъл искам отново да благодаря на всички, които активно се включиха, не жалиха сили, не жалиха време, а в тази кампания направиха много. Искам да кажа, че няма от какво да се срамуват и ще направим всичко човешките сили, за да оправдаем тяхното доверие.

За съжаление мажоритарният вот на тези избори не се състоя. Приехме законодателни промени, които даваха възможности българите да избират силни личности, професионалисти, хора с качества. Специално в мажоритарните кандидатури на БСП ще видите много изтъкнати фигури, личности, хора, доказали себе си. Искам да благодаря на всички тях, които проведоха една честна и открита кампания лице в лице с хората. Особено искам да благодаря на мажоритарните кандидати в двата мои избирателни района – проф. Анелия Клисарова и Петър Курумбашев. Това, че хора като тях и много други загубиха от абсолютно неизвестни фигури, хора, показва за съжаление, че в България действително мажоритарният избор не се състоя на тези избори.

Впрочем опроверга се един мит, който беше упорито налаган, че БСП и ДПС имат договорка и благодарение на това ще спечелят повече мажоритарни кандидати. Както виждате, такова нещо няма. Това е една друга лъжа, която беше натрапена в рамките на тази кампания. Оттук-нататък ни предстои един внимателен и критичен анализ навътре към БСП, КБ какво сме постигнали за този мандат, къде сме сгрешили, защото нееднократно сме признавали и коригирали наши грешки и какво можем да направим по-добре.

Аз планирам и в следващите седмици много активна обиколка из страната, за среща с нашите членове, симпатизанти и активисти, за анализ по места, за разговор, открит и честен, за това какво се случи, какво ни предстои. Със сигурност ни предстоят и сериозни изпитания в опозиция и ние трябва да продължим пътя към обновяване, отваряне на БСП към хора, които не са традиционни симпатизанти на левицата. С огромно уважение към нашите твърди привърженици, да търсим диалог с всички хора, които споделят нашите ценности, които споделят и вижданията за това какво България може да постигне в следващите четири години. Искам да припомня, че ние сме единствените, които поеха много ясни, конкретни управленски ангажименти.

И за нивото на средната заплата в края на следващия мандат, и за нивото на пенсиите, и за работните места, и за кредитирането на бизнеса, и за запазването на валутния борд при фиксиран курс на националната валута на днешните нива. Това за съжаление не достигна до достатъчно българи. Не ни дадоха достатъчно подкрепа. Отново искам да кажа, че ще работим в интерес на страната, на първо място, на второ място – в интерес на всички хора в България, които се нуждаят и очакват и силна икономика, и социално ангажирана държава, и защита на обществения интерес, и етнически мир. Това са нашите послания. Оттук-нататък сме на ваше разположение за въпроси.
Жанет Пашалиева: Започваме с четвърти микрофон. БТА заповядайте.
Теодора Цанева: Добър вечер. Теодора Цанева, БТА. Господин Станишев, вотът на избирателите „за” ГЕРБ ли беше или против тройната коалиция и ще поемете ли политическата отговорност за резултата, вие персонално ще си подадете ли оставката?
Сергей Станишев: Очевидно повечето българи, при това значително мнозинство, видяха своите надежди в партията ГЕРБ. Според мен обаче силен мотив беше и антигласуването. Факт е, че в това управление БСП пое и понесе почти всички тежести на управлението. В някакъв смисъл бяхме и наказани за това, вероятно. Що се отнася до политическата отговорност, аз естествено, както и всеки един от тук присъстващите, както и всеки в БСП, съм разсъждавал и разсъждавам на тази тема. Не бих искал обаче поемането на политическата отговорност да се възприеме като бягство от кораба в труден момент. Този, който иска моята оставка може да я поиска на Национален съвет.
Жанет Пашалиева: Първи микрофон БНР.
Лили Царева: Господин Станишев, Лили Царева от програма „Хоризонт”, ГЕРБ вече поздрави БСП като втора политическа сила на тези избори, но смятате ли, че БСП все пак трябва да признае, че този път загуби? Тези резултати на изборите са най-ниските през последните години за БСП, дори от 1997 година и затова аз допълвам, все пак много недоволни имаше от листите в БСП и може би този път ще ви поискат наистина оставката.
Сергей Станишев: Аз не знам, вие не ме ли чухте какво казах в началото? Казах, че БСП и Коалиция за България понесохме сериозна загуба, тежка загуба, ако щете и много безотговорно и наивно би било да се крием от този факт. Искам да ви припомня, че БСП е минавала през различни периоди в своето развитие. През 2001 година след четири години в опозиция, стартирайки към парламентарните избори, с очакването да бъдем победители, взехме около 780 000 гласа. През 2003 година на местните избори, като водеща опозиционна политическа сила, взехме 628 000 гласа. На изборите за Европейски парламент през 2007 година и на местните избори през същата тази година взехме 414 и 514 000 гласа, получихме такава подкрепа. Сега подкрепата, според данните, които са предварителни, е повече от 710 000-720 000 гласа. Този резултат не ни удовлетворява, разбира се, защото през 2005 година ни подкрепиха 1 100 000 българи, но този резултат дава възможност на БСП да води активна политика в достатъчно силни позиции. Сега е много важно хората, които действително гласуваха, аз пътувах много из страната по време на кампанията, гласуваха по съвест, с убеждение за БСП, за Коалиция за България, за нашите ценности, за нашите намерения да бъдат подкрепени и окуражени, да си видим слабостите, да проведем открит и честен разговор от националното ниво до местните организации и има над какво да надграждаме.
Жанет Пашалиева: Втори микрофон – Нова телевизия.
Ина Гълъбова: Ина Гълъбова, Нова телевизия. Господин премиер, казахте, че мажоритарният вот не се е състоял. Той обаче се състоя с вашите опоненти. ГЕРБ взеха 28 депутатски места, а ДПС четири. Не е ли ваша грешката, че заложихте, може би на неподходящи мажоритарни кандидати. И вторият ми въпрос е – в едно интервю бяхте казали, че вече ви е дошло времето да се жените. Сега след като ще имате доста свободно време, дали обмисляте този вариант. Благодаря.
Сергей Станишев: Благодаря ви за въпросите. Но ако направите честен анализ – не се състоя мажоритарният вот, не се състоя, при цялото ми уважение към мажоритарните кандидати на ГЕРБ, които спечелиха действително на много места. Направете анкета сред хората, които са гласували за тях – чували ли са нещо за тях, познават ли ги, според мен не, просто се работи по механизма на вълната, това е видно, това е видно с невъоръжено око. Благодаря ви за вашата загриженост за моя личен живот и моя семеен статус, но него не смятам да го съобразявам с вашите предложения.
Ина Гълъбова: Аз не ви правя предложение, не бъркайте.
Жанет Пашалиева: Пети микрофон виждам Елица Гилтяй от вестник „24 часа”, заповядайте.
Елица Гилтяй: Г-н Станишев, коя е голямата поука лично за вас от тази кампания? Смятате ли, че има хора, на които се предоверихте за сметка на други, които пренебрегнахте?
Сергей Станишев: Аз не смятам, че кампанията е причина за резултатите, защото ние проведохме една много активна кампания – открита и почтена, твърдя и държа да го повторя. Защото, извинявайте, но тези, които се оплакват, че сме водили негативна кампания срещу тях, водиха в продължение на четири години открита негативна и лъжлива кампания в много случаи срещу БСП и срещу България. В някои случаи, както подсказва и г-н Овчаров, и срещу България. В немалко отношения успяха. Това, което ние се опитахме да направим в рамките на кампанията е да кажем три неща – първо, какво сме постигнали като резултати за това управление, не измисляйки си нещо, с стъпвайки върху реалните действия и резултати. Второ, какви ангажименти поемаме, защото доказахме, че можем да изпълняваме нашите ангажименти. Спомняте си как в продължение на първата година от мандата медиите ни критикуваха, че не сме изпълнили ангажимента за 20-процентното увеличение на пенсиите, спомняте си, това беше една основна тема. Нека кажем сега с колко е увеличена средната и с колко е увеличена минималната пенсия. Това не е достатъчно за хората, много добре го разбираме, както не са достатъчни и стотиците милиони лева, инвестирани в здравеопазването, образованието, в много социални сфери, както и не е достатъчно увеличаването на средната работна заплата от гледна точка на битието на всеки един българин. Защото хората днес се сравняват не с България преди четири години, а с европейските страни, с техния стандарт и са в правото да очакват от управляващите да постигнат много повече. И трето, опитахме се да предупредим много българи за намеренията, които никой не опроверга, никой от нашите опоненти не ни опровергаха за намеренията държавата да се изтегли от енергетиката, не ни опровергаха за това, че се планира приватизация в сферата на здравеопазването, на дейностите независимо от формата на собственост, не ни опровергаха за това какви ще са последиците от евентуално рязкото намаляване на социално-осигурителната тежест в условия на криза, каква дупка ще отвори това е бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ) – за нищо от това не ни опровергаха. Аз се надявам да сме били лъжливи пророци, надявам се, но никак не съм убеден. Затова ви казах много ясно – ще бъдем конструктивни по отношение на всичко, което е полезно за страната, което гарантира нейната финансова, икономическа и социална стабилност. И ще бъдем непримирими по отношение на всяко посегателство и към социалния стандарт на българите, и по отношение на националните държавни активи. Това сме го видели, видяхме го 1997 – 2001 година. Очевидно много хора са го позабравили. Надявам се да не им се наложи да си го припомнят.
Репортер: Г-н Станишев, пети микрофон.
Жанет Пашалиева: Изчаквайте реда си. Трети микрофон, Дарик радио, заповядайте.
Деа Манолова: Благодаря, Деа Манолова, Дарик радио, добър вечер. Г-н Станишев, според вас има ли хора в БСП, които работят срещу вас? Благодаря.
Сергей Станишев: Вижте, във всяка една партия има хора, които харесват един или друг човек, било то партийният лидер. БСП е най-демократичната партия в България и това е нейна сила, това е нейна сила, защото е възможно да има истински дебати за същността на политиката, за успехите, за грешките, за пропуските, това ни прави по-силни.
Със сигурност има хора, които биха искали да не ме виждат като председател на Националния съвет. Аз знам моята отговорност. Много добре я осъзнавам и тези, които ме познават, знаят, че никога не съм бягал от трудни решения. Няма да поема по-лесния в личен план път, защото видях колко много хора имат доверие, имат очаквания. Искам да ви кажа каквото и да се случи, каквото и да ми коства в личен план, тяхното доверие никога няма да предам.
Жанет Пашалиева: На първи микрофон виждам Владимир Каролев, който има въпрос. заповядайте.
Владимир Каролев: Г-н премиер, първо искам да ви поздравя за много премереното ви изказване. Класата личи в това изказване. Имам два конкретни въпроса. Първият въпрос – мислите ли вие, както мислят някои ваши колеги, включително и един от колегите на масата, близо до вас, че една от големите грешки на БСП, е, че 2005 година направи коалиция с ДПС и НДСВ, а не може би само с НДСВ? И вторият ми въпрос е – ваша идея, имам предвид на БСП ли е идея или на ДПС, защото знам, че не е на НДСВ, или на някой друг идеята за този съкратен тип мажоритарност, който както вие казахте – всъщност не беше мажоритарност?
Сергей Станишев: Благодаря ви, г-н Каролев. Вие винаги задавате интересни въпроси. Признавам го. Първо, аз съм казал няколко пъти в хода на кампанията – благодаря господа, че първото правителство, което предложих на НС, не беше гласувано, не, защото беше заедно с ДПС. Защото ако беше минало това правителство, нямаше да можем да свършим този огромен обем работа за страната и нямаше да бъдем приети в ЕС на 1 януари 2007-ма. В такива критични ситуации, в каквато се оказахме тогава, в каквато донякъде сме и сега, по друг начин, страната имаше нужда от голямо мнозинство, от стабилно политическо мнозинство. Без него нямаше да можем да се справим, защото първата ни среща с председателя на ЕК през август 2005 година беше като студен душ. Той ми каза – вие като страна поехте много ангажименти в хода на преговорите за присъединяване, много малко сте изпълнили и ние се съмняваме, че вие ще се справите и ще постигнете тези критерии. Затова смятам, че изборът беше прав и беше правилен, тъй като това гарантира стабилността на държавата и гарантира обективно не само членството в ЕС, а една успешна икономическа и социална политика, с която аз лично смятам, всички членове на БСП можем да се гордеем като резултати. Времето ще покаже. Времето е най-добрият съдник.
Трудно можехме да издържим и цял мандат само с един партньор, защото признайте, и в НДСВ имаше много хора, които не желаеха коалиция с БСП, но НДСВ, лидерът на НДСВ пое своята лична отговорност за този непопулярен избор. Това костваше и разцепление в партията. Ако бяхме само коалиция БСП и НДСВ, нямаше да има цялостен успешен мандат. Смятам, че в рамките на тази коалиция принципните неща, начините на правене на политика бяха почтени, бяха принципни с ясни правила и съм готов да споря и да го докажа пред всеки. не сме били заложник на никой от коалицията. По-скоро всички бяхме до някъде заложници един на друг и трябваше да се съобразяваме един с друг. И БСП, и НДСВ платихме своята цена, господин Каролев. Що се отнася до втория въпрос, който беше...
Владимир Каролев: За това от къде дойде идеята за този особен...
Сергей Станишев: Вижте, много години, нека да се върнем назад, колко години в България се говори за мажоритарен вот, че хората трябва да избират личности. Спомняте си, тази идея беше и на президента, той винаги я е споделял и затова БСП предложи 58 мажоритарни райони. Това не се случи, защото нямаше достатъчно подкрепа в парламента за подобно гласуване, но направихме първата стъпка – 31 мажоритарни района. Предложихме и излъчихме много силни, убеден съм, кандидатури, вие поне няма да го отречете, като личности и като професионалисти. Това не сработи и това е поука и за БСП и за всички, които мислят, че мажоритарния вот е панацея.
Жанет Пашалиева: Четвърти микрофон, Кристина Кръстева, заповядайте.
Кристина Кръстева: Господин Станишев, ще ви задам класическите въпроси на социалдемокрацията – какво да се прави и кой е виновен? Имате ли точни, конкретни отговори, персонални на тези два въпроса? Благодаря.
Сергей Станишев: Това са класически въпроси на руската социалдемокрация от нейното начало, а за българската социалдемокрация и социалистическо движение класическият въпрос е: що е социализъм и има ли той почва у нас? Моето убеждение е, че България има нужда от силна лява партия и коалиция. БСП за последните 10 години много се промени и се модернизира. Това не е краят на пътя, защото всички ние в ръководството на БСП, в управлението сме се водили от социалистическите ценности и идеали за едно общество, в което не всичко е пазар, в което има възможност за равен старт в живота, в което има солидарност, в което има държава, в която помага на тези, които се нуждаят от тази помощ, която осигурява достъпно и качествено образование и достъпно и качествено здравеопазване за всички, независимо дали са богати или бедни. България в следващите години по време на икономическа криза ще се нуждае още повече от силна социалистическа партия, която да защитава интересите на обикновените, нормалните хора, защото аз не смятам, не споделям тезите на ГЕРБ и Синята коалиция, че пазарът щем подреди всичко в условия на криза. Не споделям и разбирането, което беше заявено, до колкото знам от Синята коалиция, че трябва да се спрат инвестиционни проекти, да се ограничат разходи. Не споделям и други идеи на ГЕРБ. Надявам се, повтарям, да сме били лъжливи пророци, неверни пророци. Не съм сигурен, не съм убеден. Тепърва ще видим. Поне ясните резултати за мнозинство за партията ГЕРБ в съчетание с господин Костов, за което ние предупреждавахме, ще им даде възможност да водят ясно и остро дясна политика. Не смятам, че това е добре за България. А кой е виновен, лидерът на партията носи отговорност за всичко.
Жанет Пашалиева: Деси Ризова първи микрофон.
Деси Ризова: Добър вечер, вестник „Монитор”. Господин премиер, по време на кампанията вие много пъти казвахте, че безвластието е най-опасно за държавата. Има ли риск от безвластие сега?Очаквате ли стабилно правителство и кой очаквате да влезе в него? И ако позволите втори въпрос, който се обосновава на емпирични наблюдения, на предишните избори преди 28 дни тази маса беше пълна с хора, а сега е полупразна, къде са тези хора?
Сергей Станишев: Аз не виждам основание за безвластие. Партията, която е спечелила толкова голямо доверие от хората, нейният лидер трябва да поеме цялата отговорност за доверието и затова казах, че победата на ГЕРБ, високите очаквания и доверие, което са получили ангажира. Това е висока отговорност. Вероятно може да очакваме ясна дясна коалиция между ГЕРБ и Синята коалиция. До колкото знам това е прозвучало и днес и ще се водят преговори в тази насока. Надявам се ГЕРБ да не стане заложник на коалицията с десните и на техните икономически и социални виждания, експерименти. Казах ви, много ясно ще се противопоставяме на всяко намерение за ограничаване на социалните придобивки на българите, за намаляване на доходите и за разпродажба на държавни архиви. Смятам това за вредно. Това сме го гледали. И „Кремиковци” и „Балкан” и всичко останало, онази приватизация. Къде са хората, БСП има много хора. Всеки от нас може да си носи отговорността. Не смятам, че тези, които са тук на масата и тези, които са на първата редица са малко.
Жанет Пашалиева: ... микрофон. Марина, заповядайте.
Сергей Станишев: Предлагам това да бъде последният въпрос.
Марина Цекова: Марина Цекова, бТВ. Господин Станишев, опасявате ли се от реваншизъм след като ГЕРБ управляват с десните и можете ли да назовете свои грешки? Отчитате ли такива, които сте допуснал в управлението или вътре в партията може би в името на това БСП за първи път да завърши пълен мандат от 20 години насам?
Сергей Станишев: Опасявам се от реваншизъм не към мен лично, не към политическите фигури на БСП. Ще защитаваме, разбира се, всеки един професионалист, който върши добра в държавната администрация. Искам да ви припомня, че това правителство практически не направи никаква чистка в администрацията. Това е принципен подход на уважаване на труда на държавната администрация, изборът съответно на Народното събрание, когато държавни органи са избрани от него. Това е демократичната практика в целия свят, защото ако искаме държавата да е успешна, трябва да има и стабилност на институциите, на държавната администрация, на местната власт. Вижте, за реваншизъм говори и лидерът на ГЕРБ. Нали той казваше, че ще ни измете, ще ни издуха. Не знам в какъв смисъл го е визирал. Тепърва ще проличат действията, вече чрез конкретните възможности, които имат във властта. Най-важното обаче, страната да не се върне в миналото, в разделението. Преживяхме това разделението през 90-те години. Огромна част от националната енергия отиде в противопоставяне, конфронтация. Не беше градивна и нанесе много щети. Много българи за това платиха със своите съдби, със своята кариера, със своята работа, с много неща, които бяха безвъзвратно загубени. И предприятията, които спряха, и безумната аграрна реформа, за която още плащаме цена и много, много други неща. От такъв тип политика, от такъв тип реваншизъм се опасявам. Надявам се да бъда опроверган чрез действия на следващите управляващи.
Марина Цекова: За личните ви грешки?
Сергей Станишев: Моля?
Марина Цекова: За личните грешки, които отчитате?
Сергей Станишев: Не греши сам о този, който не работи. Аз мисля, че всеки, който е бил в управлението, особено в изпълнителната власт е абсолютно наясно, че всяко управление допуска много грешки, но и днес съм убеден, че ако сложим на кантара грешките и правилните решения, правилните решения и действия решително натежават. И времето ще го потвърди. А иначе, от самите грешки, смятам, че една от слабостите беше в стремежа и в работата да достигнем мечтаното на поколения българи членство в Европейския съюз пропуснахме в някои случаи, в много случаи подготовка на администрацията за работата с европейски фондове по европейски правила, създаването на контролни механизми, които са много необходими, но показа, че когато възникнаха проблеми, сме способни да ги решаваме и да ги преодоляваме, защото имаше воля, защото имаше конкретни действия, промени и ако това не се беше случило нямаше Европейската комисия да възстанови 115 млн. евро по ИСПА, нямаше да даде зелена светлина за сключване на договори за 1 млрд. и 200 млн. евро в областта на пътното строителство по две оперативни програми „Транспорт” и „Регионално развитие”, защото недейте да мислите, че в ЕК са глупави. Те знаят за България сигурно повече от колкото всички нас, защото ползват различни източници. И те стигнаха до извода, че Национална агенция „Пътна инфраструктура” е цялостно преструктурирана и реформирана, цитирам позиция на ЕК. Със сигурно съм имал и други лични грешки, в това число, че политически не успяхме да обясним постигнатото на българските граждани и на каква цена и колко трудно е постигнато всяко увеличение на пенсиите, Всяко увеличение на майчинството, всяко увеличение на доходите на хората. Комуникацията беше една от слабите страни на комуникацията на работата на правителството. Със сигурност и аз имам своята вина за това. Допуснахме да създадат и една нагласа, че БСП и Коалиция за България са заложник на ДПС. Винаги сме коректни към нашите партньори и към НДСВ и към ДПС. Без това не е възможно коалиция, ако не си коректен. Имали сме, разбира се, разминавания. В това число, ако си спомняте най-голямата интрига или една от най-големите интриги и политически битки на местните избори през 2007 година водеше БСП срещу ДПС в Търговище във времената, когато г-н Борисов твърдеше, че г-н Доган е най-големият политик и това е факт. Допуснахме това да се случи. Но искам да ви кажа отново – аз като социалист никога няма да подкрепя политика или поведение, което заради краткосрочен партиен или политически интерес, заради няколко процента отгоре или дори с цената на властта ще създаде етническо напрежение в сраната. Аз лично никога няма да тръгна в тази посока.
Жанет Пашалиева: Виждам, че има голям интерес за въпроси, но тъй като вече много просрочихме времето си, последен въпрос – микрофон 2. заповядайте.
Панайот Ангарев: Г-н Станишев, вестник „Капитал” Панайот Ангарев. Казахте, че мажоритарният вот не се е случил. Сърдит ли сте на президента Георги Първанов, който беше основен инициатор на този мажоритарен вот и доста дълго време го подкрепяше? И не смятате ли, че негативната кампания през последния месец промени подкрепата за ГЕРБ и те получиха такова мнозинство?
Сергей Станишев: Разбира се, че не се сърдя на президента. Първо, президентът на републиката е институция. Второ, президентът винаги и като лидер на БСП е отстоявал идеята за мажоритарен вот. Той предложи тази идея преди около година и половина, вярвайки очевидно, че българските граждани желаят и очакват силни личности, фигури. Според мен справедливо президентът отправи критика към повечето партии, че в мажоритарния вот няма достатъчно ярки личности, които да отговорят на очакванията. Аз твърдя, това е мое убеждение, че БСП, КБ предложиха именно мажоритарни личности за мажоритарния вот. Но вие видяхте, всички видяхме, че това няма никакво значение, когато има вълна и партийното гласуване е водещо. Що се отнася до кампаниите, трябва да ви припомня пак – кажете ми за четири години, за повече от 5 000 медийни изяви на г-н Борисов една хубава дума да е казал за управлението. Ако това, което се говореше четири години, не е негативна кампания, здраве му кажи. И ми кажете това, за което ние предупреждавахме, смятам, че бяхме длъжни да го направим, не се ли случва вече? Случва се политическият алианс между ГЕРБ и г-н Костов, Синята коалиция. Това проличава вече. Не сте наивници, нали? Надявам се да не се случи приемането на икономическата програма на Синята коалиция, която поне е и много по-ясно разписана по отношение на приватизацията, по отношение на изтеглянето от енергетиката, по отношение на много други неща, които ние смятаме за опасни и вредни за хората. Благодаря ви.

Вижте пресконференцията във видеоматериала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Отборът ни по математика спечели 5 медала на Международната олимпиада във Великобритания
Отборът ни по математика спечели 5 медала на Международната олимпиада във Великобритания
15:03, 24.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Откриха саркофаг от римската епоха на плажа във Варна
Откриха саркофаг от римската епоха на плажа във Варна
14:33, 24.07.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Тракторист предизвика пожар край Стрелча
Тракторист предизвика пожар край Стрелча
14:24, 24.07.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Дават 1 млн. лева на Военното министерство за оборудване на Кугърите с "водни джобове"
Дават 1 млн. лева на Военното министерство за оборудване на Кугърите с "водни джобове"
13:45, 24.07.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Сливенският митрополит Арсений посети Воден и направи дарение
Сливенският митрополит Арсений посети Воден и направи дарение
13:19, 24.07.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Гръмотевични бури и опасност от градушки и днес, и утре
Гръмотевични бури и опасност от градушки и днес, и утре
13:05, 24.07.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Асен Василев се похвали с доклада на Евростат
Асен Василев се похвали с доклада на Евростат
12:52, 24.07.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Кабинетът Денков - Габриел е предложил Петър Танев за посланик в Украйна
Кабинетът Денков - Габриел е предложил Петър Танев за посланик в Украйна
12:47, 24.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:22 мин.
Искри в парламента около назначението на Николай Ненчев за посланик в Киев
Искри в парламента около назначението на Николай Ненчев за посланик в Киев
12:31, 24.07.2024
Чете се за: 06:12 мин.
Възстановено е движението след дерайлирането на влака София - Варна
Възстановено е движението след дерайлирането на влака София - Варна
12:21, 24.07.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Асен Василев вижда действията на Пеевски за доклада за митниците като "предизборни пушилки"
Асен Василев вижда действията на Пеевски за доклада за митниците като "предизборни пушилки"
11:51, 24.07.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Премиерът посрещна патриарх Даниил в Министерския съвет (СНИМКИ)
Премиерът посрещна патриарх Даниил в Министерския съвет (СНИМКИ)
11:48, 24.07.2024
Чете се за: 00:37 мин.
Топ 24
Най-четени
Пресконференция на ДПС
Пресконференция на ДПС
Последни данни на социолозите за избраните мажоритарни кандидати
Последни данни на социолозите за избраните мажоритарни кандидати