НОВИНИ

В БСП искат оставки след загубата на изборите

БСП ще обсъжда загубата на изборите. На заседанието в централата на партията един от най-горещите въпроси се очаква да бъде "ще има ли оставки на ръководството заради резултата от вота". В сутрешния блок на БНТ Янаки Стоилов и Добромир Гущеров разкритикуваха политиката на партията и поискаха загубата трябва да бъде последвана от оставки. Антон Кутев от ръководството на левицата също заяви, че трябва да има кадрови промени.

bnt avatar logo
от Надежда Василева
11:58, 10.07.2009
Чете се за: 19:42 мин.
У нас
бсп искат оставки загубата изборите

БСП ще обсъжда загубата на изборите. На заседанието в централата на партията един от най-горещите въпроси се очаква да бъде "ще има ли оставки на ръководството заради резултата от вота".

В сутрешния блок на БНТ Янаки Стоилов и Добромир Гущеров разкритикуваха политиката на партията и поискаха загубата трябва да бъде последвана от оставки. Антон Кутев от ръководството на левицата също заяви, че трябва да има кадрови промени.

Извънреден конгрес на левицата заради най-тежката изборна загуба от 90-та година насам, поискаха Янаки Стоилов и Добромир Гущеров. Те видяха като една от причините за загубата нетърпимостта на хората към поведението на лидера на ДПС Ахмед Доган.

Янаки Стоилов - член на НС на БСП: "Всички носим отговорност, защото участваме в Народното събрание, но отговорността разбира се е най-голяма на ръководството. В началото на 90-те години при много по-малка загуба, тогавашният председател Александър Лилов подаде оставка след един сложен противоречив процес в партията и Жан Виденов подаде оставка, докато през 2001-ва година най-голямата загуба беше обявена почти като успех за това, че СДС е било отстранено от власт."

Добромир Гущеров - член на НС на БСП: "Ликвидирана е същността на партията, нейните органи, нейният принцип на функциониране. "Един за всички - всички за един" се оказа само "всички да пазят станишев и станишев да пази тях"."

С част от критиките на съпартийците си се съгласи и Антон Кутев. Той заяви, че няма проблем да се оттегли от ръководството и обясни, че въпросът с оставките ще бъде обсъден на днешното заседание на Изпълнителното бюро.

Антон Кутев - секретар на ИБ на БСП: "Задължително реформи трябва да има, както в политиката, така и кадрови. В това никой в партията не се съмнява, включително и в ръководството. В никакъв случай няма незаменими хора, но Сергей Станишев на този етап няма персонална алтернатива."

Според Кутев с управлението с ДПС левицата е поела огромни негативи, но без хората на Доган тройната коалиция нямало да успее да изкара пълен мандат.

Пълен текст на разговора

Водещ: Добро утро отново. Продължаваме с темата за ситуацията в БСП след резултатите от изборите за национален парламент в неделя. Знаете за, така, тежката загуба, която претърпя най-голямата от управляващата доскоро тройна коалиция. Има доста гласове, които настояват за, така, отговорност, за поемане на отговорност в БСП, за промяна и преосмисляне на политиката, която води. В студиото сме с Янаки Стоилов, член на националния съвет на БСП и лидер на лявото крило, Антон Кутев, който е секретар на изпълнителното бюро на БСП. Ще търсим по телефона и Добромир Гущеров, който също е член на националния съвет на БСП и който отправи доста остри критики към цялото ръководство. Едно писмо или анонс за писмо, което циркулира или ще циркулира по структурите на БСП с настояване за поемане на отговорност и за промяна в политиката. Това се, така, спряга и в медиите. Г-н Стоилов, това писмо вие виждали ли сте го, подкрепяте ли го, смятате ли, че наистина трябва да се промени политиката и да се, така, поеме отговорност ръководството?

Янаки Стоилов: От косвени източници аз разбрах за такава идея, но няма да говоря за това, защото аз мога да кажа това, което смятам за изборните резултати, тъй като ние сме го правили открито и пряко в изминалите години. Оценявам подкрепата, която ни дадоха нашите избиратели, без да ги деля на възрастни и млади, на работещи и пенсионери. И още повече те имат значение, защото част от тези хора го направиха и с разколебаване, и с разочарование както от определени управленски решения, така и от някои хора в самите листи. Така че ние трябва да си даваме сметка все пак за цената на този вот. Но ако говорим за това какво стана на изборите, мисля, че първо трябва да установим безспорните факти, а те са, че това е най-тежката загуба, която претърпя БСП от 1990 г. насам, и като брой гласове, и като тяхно изражение в мандати. Като съотношение между поставената цел за спечелване на изборите и получената около два пъти и половина разлика в гласовете с водещата партия ГЕРБ, това е изборен провал, нали, няма как другояче да се квалифицират резултатите. И дано те не се превърнат в катастрофални, защото за мен изходът е в промяна на политиката, в ясни отговорности, за да не бъде сведена БСП до дясната партия на прехода, която виждаме в момента, че агонизира, независимо че се задоволяват от постигнатото в последните избори.

Водещ: Преди да говорим за промяната, кой е виновен за провала?
Я. Стоилов: Вижте, ние трябва да посочим причините. Ако ги степенувам според тяхното непосредствено въздействие върху хората при изборите, мога да посоча няколко важни причини. Едната е нетърпимостта на хората към злоупотребите на ДПС във властта и арогантното поведение на нейния лидер, това, че и сегашното управление, както предишните, получи клеймото на корупцията и от българските граждани, и от европейските партньори. Тези два фактора според мен обясняват силното нарастване на активността в изборите през последните седмици и голямата разлика. Но основната разлика, която с натрупване обяснява състоянието, е това, че БСП не успя да промени политиката през годините на прехода, независимо от постигнатите резултати за членството в Европейския съюз, на количествено подобрение на показателите за растеж, доходи и прочие. Но в крайна сметка хората не видяха тази нова социално-икономическа политика, която може да изведе България от състоянието на бедността, на престъпността и корупцията, да модернизира страната. Всъщност ние за това сме апелирали от три години. Аз даже видях това, което съм казал при учредяването на лявото крило, тогава се появява първото предупреждение за изборен неуспех, дори за тежка загуба в изборите и за вероятността от поява на десни популистки лидери и движения в резултат на това обществено недоволство, защото ние видяхме поредния наказателен вот, който получи управлението. И. . .

Водещ: Добре, настоящото ръководство носи ли вина, носи ли отговорност?
Я. Стоилов: Ние. . .

Водещ: Изпълнителното бюро, председателят на партията. . .
Я. Стоилов: . . . всички носим, всички носим отговорност, защото участваме в националния съвет, но, разбира се, отговорността е най-голяма на ръководството, защото то не успя да промени курса, дори то наследи и продължи тази политика, която от десет години сваля влиянието повече или по-малко на. . .

Водещ: Тоест то носи. . .
Я. Стоилов:. . . БСП.

Водещ:. . . основната отговорност за провала.
Я. Стоилов: Разбира се, че я носи. И то дълго време се правеше, че не чува тези именно сигнали от партията, това затваряне в рамките на активи и изолирането на партията от участието в процеса на формиране, реализация и контрол върху политиката.

Водещ: Добре.
Я. Стоилов: Така че въпросите са и до състоянието на партията, и до състоянието на политиката. И затова именно според мен изходът, който трябва да даде тласък на развитието на всички тези процеси в партията, е в провеждането на извънреден конгрес, с нови делегати, със събрания на всички организации, за да бъде този процес наистина оздравителен, не за да се наслагват напреженията, но ние вече сме свидетели на много. . .

Водещ: Извънреден конгрес искате. . .
Я. Стоилов: . . . уродливи, на много уродливи явления в българската политика. . .

Водещ: Извънреден конгрес с нови. . .

Я. Стоилов:. . . включително и в БСП. . .
Водещ: . . . с нови делегати.

Я. Стоилов: . . . защото се появява силно влияние на парите, на кланове, нали, това не може да продължава повече.

Водещ: Искате. . . да.
Я. Стоилов: Хората искат наистина партия, която, да имат доверие.

Водещ: Разбрах. Вие искате извънреден конгрес, с нови делегати. . .
Я. Стоилов: Точно така.

Водещ: А да има ли точка избор на нов председател на БСП на този извънреден конгрес?

Я. Стоилов: Разбира се, че конгресът трябва да обсъжда всички тези въпроси.

Водещ: Да обсъжда и избора на нов председател. Нека да включим по телефона и Добромир Гущеров, член на националния съвет на социалистите. Добро утро, господин Гущеров.

Добромир Гущеров: Добро утро на вас и на вашите гости в студиото.
Водещ:Много остро интервю дадохте вие последните дни в "24 часа", където призовавате цялото ръководство да поеме отговорност и да подаде оставки. Еднаква ли е вината, еднаква ли е отговорността на всички?

Д. Гущеров: Значи, аз първо искам да кажа, че за мен въпросът. . . проблемите при БСП са изключително вътрешнопартийни. Ликвидирана е същността на партията, нейните органи, нейният принцип на учредяване и на функциониране. И тук моят колега Янаки говори за конгрес. Да, най-сетне трябва да кажем, че трябва да се проведе конгрес, на който да не се раздава листче, на което пише състава на националния съвет. Получи се в БСП дифузия на гласовете, размиване на гласовете, състав от 200 човека национален съвет, предварително подбран, който да защитава този тесен клан, който ръководи БСП. БСП се превърна от наша партия в тяхна партия.

Водещ: Тяхна. На кого? На кого, господин Гущеров?
Д. Гущеров: Резултатите са техни. . .

Водещ: Тяхна, на кого имате предвид?
Д. Гущеров: Моля?

Водещ: Казвате - БСП се превърна от наша партия в тяхна партия. Тяхна на кого?
Д. Гущеров:Ами, в тяхна, имам предвид Станишев и малкия кръжок около него. Не забелязвате ли, че в последните няколко дена не само че не се споменава това, което съм казал, ами и тези активисти на БСП, в кавички, се хвърлиха да защитават идеята да няма промени, да няма оставки? Това е така, защото всеки се притеснява от този кръжок, да не загуби поста си. Та наистина. . .

Водещ: Според вас трябва, трябва ново ръководство. . .
Д. Гущеров:. . . нещо много важно. . .

Водещ:. . . нов лидер, така ли да разбирам?

Д. Гущеров: Един за всички и всички за един се оказва само в онзи съвет там, който се образува около Станишев, всички да пазят Станишев и Станишев да пази тях, за да могат да не променят структурата на партията.

Водещ: Добре, а трябва ли промяна в политиката? Освен персонални промени, за които говорите, трябва ли промяна в политиката на БСП?

Д. Гущеров: Ама, разбира се, че трябва.
Водещ: Каква?
Д. Гущеров: БСП. . . БСП не е провеждала тази политика, която има. Много. . . искам много ясно да го заявя - това го провеждаше този клан на ръководството на БСП.

Водещ: Добре. Каква. . .
Д. Гущеров: Въпреки че има нещо много важно и моите колеги. . .

Водещ: Да, разбрах ви. Каква политика трябва да провежда БСП? В смисъл - каква промяна да има чисто. . .
Д. Гущеров: Но искам само да кажа, че БСП като ръководен орган има национален съвет, бившия висш съвет, а не изпълнително бюро и председател. Те само изпълняват решението на висшия съвет или на националния съвет. А точно обратното се получи, при което, видите ли, партия от лидерски тип, там няколко човека около Станишев. . . ама, те ще решават. Кои са те да решават?

Водещ: Добре. Разбрах ви. Ако искате, останете на телефона, господин Гущеров. Доста, така, въпроси се натрупаха. Само да ви питам - бихте ли призовали да, така, поискат вот на доверие цялото. . . цялото изпълнително бюро, лидерът партията?

Я. Стоилов: Тези, тези театрални жестове вече са разигравани. Имаше такъв случай, мисля, че след тези. . . евроизборите, когато цялото изпълнително бюро подаде оставка пред националния съвет. И тогава може би с две-три изключения, които не бяха предложени, то беше преизбрано. Няма нужда от такива действия. Плюс това партията има и други примери, и други традиции. Искам да припомня, че в началото на 90-те години при много по-малка загуба тогавашният председател Александър Лилов подаде оставка. След един сложен, противоречив процес в партията и Жан Виденов подаде оставка. Докато през 2001 година най-голямата тогава загуба на парламентарни избори беше обявена почти като успех само за това, че НДСВ е било. . . че СДС е било отстранено от власт. Не трябва да се размиват отговорностите, ако говорим за европейска политика, за европейска партия. Но това, което искам също да кажа и го смятам за много важно - ние всички трябва да бъдем участници в този процес, не за да разделим отговорността между различните хора, а за да се разбере, че БСП не може по този начин повече да разчита на живот, на влияние, ако тя не промени своята политика и своя начин на действие. Защото тя е силно затворена в различни активи и това по време на кампанията се видя, че не може да бъде преодоляно.

Водещ: Да, това ви питам, каква промяна. . . Наясно ли сте с, така, много важни въпроси какво трябва да се промени? В смисъл чисто, така, стратегическото партньорство с ДПС да продължи ли. . .

Я. Стоилов: Вижте, според мен. . .
Водещ: . . . двете партии да си партнират ли, или не?
Я. Стоилов: . . . според мен проблемът не беше в това, че БСП избра. . .

Водещ: . . . да се развиват.
Я. Стоилов: . . . избра за партньор ДПС. Проблемът е, че БСП загуби своята стратегическа роля в тази тройна коалиция, особено след приемането в Европейския съюз, особено последната половин-една година тя допускаше ръководството на ДПС да й диктува решения, след като, нали, имаше по-голяма свобода на действие и можеше да изведе своя политика. Ето в това е за мен упрекът, не простият факт. . . Защото ние не трябва да затваряме своите възможности за партньорство с една или друга партия. Но не може БСП да се поставя в тази унизителна роля. . .

Водещ: Тоест могат да бъдат партньори, БСП и ДПС могат да бъдат партньори в опозиция в парламента, в следващия парламент?

Я. Стоилов: БСП според мен трябва да решава редица свои задачи. И тя в момента не е толкова важно с кого ще бъде партньор, тъй като тя е поставена в една твърде слаба роля с 40 леви депутати, не знам и колко от тези 40 са наистина леви, така че тя трябва да оформи своята идентичност, своята политика и именно да посочи основните направления. Аз сега нямам време да ги маркирам. . .

Водещ: Да, провокирате ме точно за състава на парламентарната група. Там е пълно с бивши министри от досегашния кабинет, в същото време няма представители на много структури, организации по места.
Я. Стоилов: За съжаление в сегашния състав влезе само най-тесният елит на партията в парламента. Това е част от резултата. Но искам да обърна внимание и на друго. Хората ни задават въпроси и ръководството първо трябва да отговори на тях, преди да се впусне в своите анализи. Те ни питат защо в ръководството на партията има представители на червените милионери, те ни питат защо хора, които са били отстранени от изпълнителната власт, получават постове или даже се издигат в партийното ръководство. Ето на тези въпроси те трябва да дадат отговор, за да се възстанови. . .

Водещ: За кой например като червен олигарх говорите?
Я. Стоилов: Ами, няма аз тука да правя персонален анализ, защото, нали, нека да започне, който иска, да ги изброява, аз мога да казвам дали приемам или не такива квалификации. Но въпросът е, че вече в ръководството на БСП има хора, които нямат доверие, за да застанат и да обясняват пред нашите избиратели, разбирате ли, вместо те да привличат, те отблъскват. Така че тук вече дори въпросът със степен на компетентност, с опит няма кой знае какво значение. Има един праг на доверие, който е изчерпан. И затова ние се нуждаем от форуми, които да не са организирани от пиар агенции или от апаратчици, нали, които да режисират всичко, а от това, което. . . да се чуе гласът на партията. И една от причините за загубата е начинът, по който беше организиран последният конгрес през миналата година, който се занимаваше с много неща и всъщност не реши почти нищо, защото той не даде реалистична оценка на управлението, не подготви партията за изборите и ние виждаме натрупванията на всички тези резултати.

Водещ: Наесен ще има избори в София за кмет на София. Каква цел трябва да си постави БСП?
Я. Стоилов: Аз не искам да говоря за целта, защото ръководството традиционно вече формулира за цел да спечели изборите, след това ги губи. . .

Водещ: Реалистично ли. . .
Я. Стоилов: . . . примирява се с този резултат и казва, че той е напълно
обясним, приемлив и т.н. Може би те трябва да ни кажат коя е тази най-ниска точка в състоянието на партията като обществена подкрепа, с която трябва да се примирим, за да знаем, нали, предварително, а не след това.

Водещ: Татяна Дончева една зловеща прогноза направи, че за следващия парламентарен вот ще се борите за 4-процентната бариера.

Я. Стоилов: Вижте, моята тревога. . . не, не е толкова опасно, защото БСП има столетна традиция, но и редица хора като че ли разчитат да експлоатират докрай тази традиция. Моята тревога е БСП да не загуби своята първостепенна роля, ролята на първостепенна политическа сила в България. Ако в нея не настъпят дълбоки промени, които да започнат сега, не спешно, но не и да се снишаваме, докато отмине бурята, по един реалистичен, отговорен начин, ние наистина сме заплашени от изтласкването на БСП в политическата периферия на България. Затова аз поставям всички тези въпроси, не от някакви други мотиви.

Водещ: Доста въпроси към ръководството. Г-н Кутев ви слуша внимателно. Тесен клан под влияние на парите, олигархия в партията, ликвидиране същността й, кръжок около лидера. Ще подадете ли оставка, изпълнителното бюро, след като тези гласове набират все по-голяма скорост.

Антон Кутев: Това не може да бъде мое решение. Това трябва да бъде решение на бюрото, а днеска е заседанието на бюрото. Така че след днешния ден ще видим дали ще подадем оставка и кои. . .

Водещ: Ще обсъждате този въпрос днес. . .
А. Кутев: Разбира се, че ще се обсъжда, това е един от въпросите, които се обсъждат, още повече че те са такива случаи, когато започне да се говори за оставки, то започва да се говори на всички нива, нали, от Националния предизборен център, през бюро, през председател и през кой ли още не. . .

Водещ: . . . за ръководството и за лидера сякаш са концентрирани поне тези гласове, които чуваме.
А. Кутев: Да. Така че това не може да не се обсъжда, то ще се обсъжда днес. Сега, от всичко това, което чух до момента, така или иначе трябва да има някакъв отговор на всичко това. Аз, честно казано, има част от нещата, които се казаха, с които съм съгласен, напълно. . .

Водещ: Кръжок, тесният клан?
А. Кутев: Сега, дали е кръжок или тесен клан, това е много сложно да се каже. Първо, аз наистина смятам, че БСП е най-демократичната партия и че, общо взето, никой не може да ми покаже в момента партия в България, която да действа по-демократично от БСП. Второ, аз абсолютно не съм убеден, че, включително един човек, който аз много уважавам примерно, Добри Гущеров, който е човек с възможности безспорно, ама той може ли да управлява неговата организация, защото той е бил председател на областен съвет, може ли да каже, че една организация може да се управлява напълно демократично? Аз мисля, че неговите методи на управление на областния съвет в Силистра надали са се различавали съществено от тези, които се използват на по-високо ниво, просто защото партийното управление си има определени закони и демокрацията. . .

Водещ: Ще се опитате ли да накажете структурите по места, вместо да си подадете оставката, да прехвърлите отговорността. . .

А. Кутев: В никакъв случай. Значи, не може да се прехвърли отговорността върху структурите по места. За мене причини в това, което се случи . . . безспорно това, което казва и Янаки Стоилов, е вярно, в смисъл имаме си проблеми в политиката. Има неща, които не бяха направени, както трябва. Въпреки всичко трябва да е ясно, първото нещо, от което тръгваме, това е първият цял мандат. Значи, за всичките 20 години на управление, на реформи в България, нито един социалист до момента не измисли как да изкара един цял мандат.

Водещ: По-нисък резултат сте нямали, всички казват. И след Виденовия такъв крах и позор не е имало като резултат.
А. Кутев: Напълно нормално, само че все пак аз мисля, че всеки, който разбира от политика, ще се съгласи, че ако ДПС го нямаше, без да съм фен на ДПС изобщо, аз нямам никакви връзки с ДПС, нямам никакво желание да работя с тях, но въпреки това, ако го нямаше ДПС, това правителство щеше да е паднало на 10 февруари 2007 г., т.е., защото тогава една част от хората в НДСВ, които след това се изтеглиха, щяха да кажат: ние сме приключили, влезли сме в ЕС, дотука сме.

Водещ: Поема ли. . .
А. Кутев: Само едно изречение още. Така че с ДПС безспорно ние поехме огромни негативи, няма съмнение. Но искам всеки, който разбира от политика, да си даде сметка, че тези негативи бяха част от това да изкараме мандата.

Водещ: Огромни критики има за начина, по който протече кампанията и очевидно детайлите й са били одобрявани, предполагам, от ръководството. Цялата изборна вечер ключовата дума беше секирата и брадвата. Конкретно, примерно този клип, който разбуни духовете и според мнозина провокира и резултата, който получихте, беше ли изгледан и одобрен и лично от председателя на партията, и от вас, членовете на изпълнителното бюро? Жени Живкова казва: кампанията беше страшна и смешна. Мнозина казват същото за начина, по който кампанията беше визуализирана.

А. Кутев: В интерес на истината той най-вероятно е бил гледан. . .

Водещ: Изгледахте ли го предварително?
А. Кутев: . . . от националния предизборен център, на който аз не съм член.

Водещ: А от председателя гледат ли се тия клипове?
А. Кутев: Задължително. Председателят ги е гледал, в това няма съмнение.

Водещ: А вие не. Останалите членове на изпълнителното бюро?
А. Кутев: Не, гледали сме ги безспорно. Друг е въпросът, че сме ги гледали, преди да тръгнат, и в динамиката на една кампания невинаги всичко може да стане навреме, защото кампанията, знаете, тя беше три седмици, всичко беше много динамично. Цялото медия планиране с един куп. . .

Водещ: Лидерът носи ли лична отговорност за начина, по който се разгръща кампанията и визуализира?
А. Кутев: Сега, дали той носи лична отговорност, това би трябвало да отговори той. За мен обаче съвсем безспорно кампанията е вървяла под погледа на лидера и не може да се каже, че има нещо, което се случва, без той да знае.

Водещ: Татяна Дончева каза в този ред на мисли, че, разсъждавайки върху този клип, че това поставя под въпрос дали хората, които сте в момента и около лидера, и самият той, имате реални критерии за добро и зло, за добро и лошо.
А. Кутев: Е, сега, Татяна Дончева, както винаги, може би не както винаги, а както обикновено, е крайна. Аз някак си в моите критерии за добро и зло не се съмнявам. Ако тя има някакви съмнения, бих могъл да поспоря по този въпрос.

Водещ: Няма да подавате оставка, това е засега сякаш. . .
А. Кутев: Нищо подобно не съм казал, че няма да подаваме оставка. Казах, че ще се видим днес и това ще бъде обсъждането на бюрото, ще има пресконференция в 15.00 часа, на която ще кажем какво...

Водещ: Познавате много добре партията, познавате отделните крила в нея. Би ли било по-здравословно в един момент, вместо да се стигне до някаква форма на допълнителен спад в доверието, наистина да се снишите и да се оттеглите, за да не се стига до някаква по-драматична колизия? Знаете, крилото на г-н Овчаров към г-н Петков, и вчера имаше изказвания на Младен Червеняков.

А. Кутев: Две неща има оттук нататък.

Водещ: Няма ли да е по-безболезненият вариант за партията?
А. Кутев: Две неща има оттук нататък. Едното е, че задължително реформи трябва да има безспорно - както в политиката, така и кадрови. В това аз мисля, че никой в партията не се съмнява, включително и ръководството. Друг е въпросът. . .

Водещ: Г-н Гущеров още е на линия.
А. Кутев: Само едно изречение още да кажа, защото предполагам, че това е важно, защото касае неговите думи. Друг е въпросът, че един следващ конгрес, както Янаки Стоилов и Добромир Гущеров предлагат, аз изобщо не съм сигурен, че който и от тях двамата може да поеме пред себе си ангажимента, че този конгрес ще бъде, ще има по-различен резултат. Защото, ако конгресът. . .

Водещ: Ако са нови делегати, те искат нови делегати, нов избор на излъчване на делегати.
А. Кутев: Съгласен съм, ама, делегатите ще имат същия механизъм на излъчване, както предишните, само преди половин години.

Я. Стоилов: Не, не трябва да е същият, защото ние трябва да преминем поне в средните и малките организации към общите събрания на социалистите, към норма на представителство, която наистина да не е, както имаше в някои организации, на 15-20 души по един човек. . .

А. Кутев: Това, само момент, с това съм напълно съгласен, т.е., ако ние променим изцяло правилата, по които да се излъчват делегатите, аз съм съгласен, че той би могъл да има друг резултат. Ако правилата останат. . .

Я. Стоилов: Защото, прощавайте, конгресът не отразява състоянието на партията.
А. Кутев: Ако правилата остават същите, каквито бяха досега, на практика няма да има промяна в състава на делегатите или ще има промяна, която ще. . .

Водещ: Е, какво, незаменим ли е Сергей Станишев според вас?
А. Кутев: Не, според мен в никакъв случай няма незаменими хора в партията, още повече в сто и кусур годишна партия. За мен на този етап Сергей Станишев няма персонална алтернатива. Друг е въпросът, че това категорично. . .

Водещ: Никаква, нито един човек от цялата партия.

А. Кутев: Е, не казвам. . . аз казвам моето мнение. За мен Сергей, в момента, Станишев, няма персонална алтернатива. Друг е въпросът, че това не означава, че не трябва да се правят кадрови промени, както казах, и промени на политики.

Водещ: На какво ниво кадрови, на. . .
А. Кутев: На най-високо, разбира се, на изпълнително бюро. Разбира се, сега дали. . .

Водещ: Не на лидер, но на изпълнително бюро?
А. Кутев: Точно така, задължително.

Водещ: Това бихте го приели.
А. Кутев: И пак казвам, на този етап. В смисъл сега. . . в края на краищата, още повече че това не е мое решение, това е мое мнение. Решението се взима от национален съвет, от други органи, аз не мога да. . .

Водещ: Г-н Гущеров мисля, че има реплика, ако все още е на линия. Слушаме ви.
Д. Гущеров: Да. Много често се използва изразът партията. Значи, партията е нещо, което не бива да се отъждествява с конкретни решения и резултати, тъй като партията нито е желала този тип правителство, нито е желала този тип коалиции и в най-малка степен е желала този тип размиване на отговорности и решения. Това не е заложено в нашата партия, а това е тип, стил и метод на управление. Незаменими хора няма. Ненапразно една година и особено последните 6 месеца аз напълно съм мълчал, за да няма никакви проблеми пред нашата партия за изборите, но трябва изрично и категорично да поставим пред себе си задачата да възстановим партийността, защото аз. . .

Водещ: А кой, кой, г-н Гущеров. . .

Д. Гущеров: . . . аз мога да кажа, че в така нареченото ръководство, защото за мен ръководството е националният съвет, така нареченото ръководство на партията има много безпартийни по дух хора.

Водещ: Кажете, моля ви, какъв е този олигарх, който се споменава, той има ли име, в ръководството и за какво влияние на парите ЕООД-та и ООД-та става дума? Можете ли конкретно да кажете или ще избегнете имена?

Д. Гущеров: Ама, аз изобщо няма от какво да избягам. Ако тази формула на злоупотреба, понеже, видите ли, аз идвам от частния бизнес, аз съм успял в бизнеса и ако подобни хора бъдат отъждествявани. . . Значи, няма при нас деление на такъв принцип, но има едно много важно друго деление - на това доколко си партиен човек и доколко не си. Това е важното и това трябва да бъде водещото оттук нататък при нас.

Водещ: Г-н Кутев?
А. Кутев: Да, аз по принцип за това, че партиен човек или не, това аз съм напълно съгласен. Друг е въпросът е, че сигурно не може едно ръководство да се състои само от партийни хора и никога не се е и състояло според мен.

Водещ: Кажете само за тези ЕООД-та и ООД-та, защото много депесарско прозвуча като квалификация.

А. Кутев: Не приемам, не приемам тезата за ЕООД-тата. Смятам, че, сега, че с нея се спекулира отдавна, това е друг въпрос. Хора от бизнеса винаги. . .

Водещ: Влиянието на парите.
А. Кутев: Хора от бизнеса винаги е имало в БСП. Аз смятам, че влияние на парите няма и това е пресилено. Има, разбира се, кръгове, има интереси в БСП като във всяка партия, има хора, които защитават различни интереси. Аз. . .

Водещ: Икономически. . .
А. Кутев: Ами, сигурно има и икономически.
Водещ: Кой?
А. Кутев: Е, сега, кой? В края на краищата аз не съм адвокат на нито един от тях. . .
Водещ: Аз само да цитирам от вестник "Дума" едно интервю на Петър Апостолов, председател на районния съвет на БСП - "Красно село". Предполагам, че го познавате.

А. Кутев: Да, знам.
Водещ: Той казва - направиха от партията ни акционерно дружество.

Водещ: Но вие имате подозрение, казахте икономически.

А. Кутев: Аз съм. . . Аз много добре разбирам и г-н Апостолов и много други, които сега се обаждат. Искам да ви кажа, че в края на краищата те също имат своята роля в тази партия. Значи, той е председател на районния съвет на партията в градския съвет на София. Аз примерно не съм убеден, че в неговата структура, в неговата градска. . .

Я. Стоилов: Аз мисля, че е един от малкото, който не участва или поне нямам информация, в някакви бордове. . .
А. Кутев: Ами, хубаво.
Я. Стоилов: . . . тоест не е от купените председатели.
А. Кутев: Хубаво. Аз съм съгласен, не. . . нямам против него като човек. . .

Водещ: Аргументът му е, само, само да стане ясно на зрителите. . .
А. Кутев: . . . въпросът е, че. . . Вижте, партийната работа. . .

Водещ: Аргументът му е, че се облагодетелстват хора от заменки, от участия в конкурси, свързани с ръководството на БСП, това му е аргументът да направи това. . .

А. Кутев: Партийната, партийната работа е работа, в която всички заедно участваме в един общ казан, грубо казано, и в който от тази обща за съжаление, как, как да го нарека там. . .

Водещ: Порция.

А. Кутев: Да. От нея трябва по някакъв начин да извадим нещо полезно. Значи, аз не отказвам да отговарям за всички, които са участвали по един или друг начин във властта на БСП. Това, което казвам, е, че в БСП има достатъчно достойни хора, които искат, знаят и могат да изкарат и партията, и държавата от дупката, в която се намира. И проблемът ни в момента е, че колкото повече. . . Аз, с другото, с което съм съгласен - промени в БСП и в политиката трябва да има. Тоест ние трябва да осигурим тези промени. Проблемът ми обаче в момента е. . .

Я. Стоилов: Ами, нека да ги кажем тези промени, защото, нали знаете, че вече има ръководства на организации, и то на немалки общини, които са зависими от един-двама бизнесмени. И всъщност партийната политика. . .

Водещ: Ама, кажете ги тези бизнесмени.

А. Кутев: Аз съм, аз съм съгласен. . .
Я. Стоилов: . . . партийната политика от долу до горе често е подчинена на тези интереси.

А. Кутев: Съгласен съм.
Я. Стоилов: Като погледнем част от решенията на правителството. . .

Водещ: Кои бизнесмени?
Я. Стоилов: . . . като погледнем, нали, решения, които по места се вземат от администрацията и от партийните структури. . .

Водещ: Кои бизнесмени? Кажете ги?

Я. Стоилов: Ами, някои, някои от тях са еднакво добре толерирани от всички институции, включително от новата власт. Но. . .

Водещ: Кои?
А. Кутев: Аз, аз мисля, извинявам се, само, за да . . .
Я. Стоилов: А кои не са, нали, от тази новозабогатяла върхушка. Ние трябва по обратния път да започнем да гледаме нещата.

А. Кутев: Аз не знам, в смисъл, като кажем. . . тук проблемът според мен на това изказване е, че като кажем новозабогатяла върхушка и хората кой знае какво си представят, защото. . .

Я. Стоилов: Ами, те си представят много ясни неща, за които, нали. . .
А. Кутев: Тя, нали, тя не е много ясно определена коя е новозабогатялата върхушка според мен, но това е друг въпрос. Значи, вижте, аз смятам, че между нас тримата тук, независимо от това, че може би в партията стоим в различни крила, включвам и Добромир Гущеров. . .

Водещ: Гущеров.
Водещ: Тримата с Добромир Гущеров, нали, защото. . .
А. Кутев: Да, да. . . Между нас тримата тук има едно общо нещо и аз съм сигурен, че. . . ние всички се стремим към повече морал в политиката, ние всички се стремим да направим промени в партията и в държавата, които да доведат до. . .

Я. Стоилов: Ама, това трябва да го докажем, защото хората не вярват на тези думи. Те не вярват. Защото тази кампания в цялата страна беше най-скъпата, най-разточителната, включително и за БСП, с най-нисък ефект. И ние виждаме, че парите вече обсебват политиката все по-тясно. И затова няма партия, която да се прояви като различна. . .

Водещ: Ето това се нарича олигархия, г-н Стоилов. . .
Я. Стоилов: . . . като различна. . .

Водещ: . . . точно това, което обяснявате.
Я. Стоилов: Да. Ами, за това говорим, за една партия, която да излезе от този кръг, нали, която да бъде възприета като партия на хората, а не партията на парите и на всички други структури, нали, които. . .

Водещ: Добре, трябва да вървим. . .

Водещ: Дават ни сигнал редакторите. . .
А. Кутев: Само за момент, аз мога напълно да се съглася, стига освен констатациите какво трябва да стане да кажем как точно да стане. И пак казвам, че аз имам. . .

Я. Стоилов: Ами, много пъти сме казвали във всеки наш форум поне елементите на такава политика. Но ние, като казваме, че БСП е демократична, това не трябва да се разбира, че всеки може да говори, каквото иска, а че позициите, които се представят, трябва да бъдат анализирани, трябва да бъдат възприемани и реализирани. Това е истинската демокрация.

Водещ: Да. Трябва да. . .
Водещ: Да, кажете, г-н Кутев.
А. Кутев: Вие нали си давате сметка, че партията си има определени. . . тоест вие със сигурност по-добре от мен си давате сметка, че партията има определени правила и начини на работа. И когато казваме. . . Много лесно някой, според мен, поне на мен ми се вижда лесно, някой да застане в една такава глуха, сдържана опозиция и да започне да казва - абе, това трябва да се направи, това трябва да се направи. Значи, то, за да се направи, трябва да се извършат определени действия, определено. . .

Я. Стоилов: Точно така, идея на един. . .
А. Кутев: . . . съпротивление и да се дадат определени жертви сигурно.
Я. Стоилов: . . . не политически обезличен национален съвет и хора, които се чувстват само. . .

А. Кутев: Съгласен съм. . .
Я. Стоилов:. . . резоньори на това, което. . .
А. Кутев: Искам само да ви кажа, че. . .

Водещ: Трябва, трябва да свършваме.
А. Кутев: Искам само да ви кажа, че вие и най-вероятно и Добромир Гущеров сте членове на партията и на националните съвети доста по-рано от мен, така че. . .

Я. Стоилов: Да, и винаги съм отстоявал позиция с аргументи и с предложения, да.
А. Кутев: Съгласен съм, но би трябвало да имаме някакви действащи механизми. Аз пак ви казвам, че не съм убеден, че механизмите, които в момента предлагаме, ще доведат до резултата, който вие искате. . .

Водещ: До нещо по-различно. Добре, трябва да приключваме. Разбирам, че войната за партийната власт предстои. Няма да я дадете без бой, грубо го казвам, като вестникарско заглавие, но същността е тази - няма да се оттеглите сами, нещо, за което ви призовават.

А. Кутев: Сега, не, не става дума за това. Напротив, аз лично за себе си нямам никакви проблеми да се оттегля от където кажат, за мен това не е проблем. Тук не става дума за това. Става дума за и. . . можем ли да намерим пътя, по който и партията БСП, и държавата да стигнат до друг начин на политика, до много по-морална, до много по-прагматична политика, до политика в полза на хората. В много по-голяма степен. . .

Водещ: Дано.
А. Кутев:. . . отколкото досега. Това е въпросът.

Водещ: Изборите, изборите в София, сещате ли се за тях или не ви е тема в момента?

А. Кутев: Сещаме се, но това е проблем преди всичко на градската организация, която все пак трябва да си излъчи кандидата за там. Аз, независимо в каква позиция ще бъда след един месец, ще помагам за тези избори с всички свои възможности.

Водещ: Добре. Благодарим ви.

Водещ: Благодаря и аз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Бургаският зоопарк раздаде великденски яйца на част от обитателите си (СНИМКИ)
Бургаският зоопарк раздаде великденски яйца на част от обитателите си (СНИМКИ)
21:45, 05.05.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Седмицата в снимки: 27 април - 5 май
Седмицата в снимки: 27 април - 5 май
20:55, 05.05.2024
Чете се за: 01:45 мин.
В търсене на корените: Дядо и внук тръгнаха на поклонническо пътуване от Канада до България
В търсене на корените: Дядо и внук тръгнаха на поклонническо пътуване от Канада до България
20:20, 05.05.2024
Чете се за: 03:17 мин.
България празнува Възкресение Христово
България празнува Възкресение Христово
20:00, 05.05.2024
Чете се за: 03:00 мин.
Недостиг на поне 2000 акушерки у нас
Недостиг на поне 2000 акушерки у нас
19:20, 05.05.2024
Чете се за: 02:22 мин.
Уволняват катастрофиралия пиян лаборант от МВР
Уволняват катастрофиралия пиян лаборант от МВР
18:40, 05.05.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Със 100-метров козунак се почерпиха жителите и гостите на Враца за Великден
Със 100-метров козунак се почерпиха жителите и гостите на Враца за Великден
15:47, 05.05.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Откриха над 28 000 кутии контрабандни цигари, укрити в режещи машини
Откриха над 28 000 кутии контрабандни цигари, укрити в режещи машини
14:09, 05.05.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Доброволци раздадоха над 1 тон великденски пакети на нуждаещи се в Бургас
Доброволци раздадоха над 1 тон великденски пакети на нуждаещи се в Бургас
13:48, 05.05.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Температури до 23 градуса днес
Температури до 23 градуса днес
13:13, 05.05.2024
Чете се за: 01:30 мин.
В Елешница отбелязват Възкресение с кукерски карнавал
В Елешница отбелязват Възкресение с кукерски карнавал
12:53, 05.05.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Миротечащата икона в Бродилово: Църквата няколко месеца е пазила тайната
Миротечащата икона в Бродилово: Църквата няколко месеца е пазила тайната
12:19, 05.05.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Топ 24
Най-четени
Съществува сериозна опасност за живота на ранения полицай Любомир Митов
Съществува сериозна опасност за живота на ранения полицай Любомир Митов
Протести в Атина
Протести в Атина