НОВИНИ

Контрастно вещество уврежда бъбреците

Животоспасяващи процедури в случай на инфаркт или отпушване на артерии често крият риск за бъбреците. Оказва се, че част от пациентите на хемодиализа са с увредени бъбреци, след като са минали през инвазивни процедури. Проблемът е, че в някои кардиологични клиники пренебрегват вредата от използването на контраство вещество и не предупреждават пациентите си.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:58, 20.09.2013
19166
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Излязъл преди месец от кардиологията, днес вече е на хемодиализа. Пациентът е над 80 и има два стента. Лекарите, обаче, не го е предупредили че е възможно да има проблем с бъбреците. По-лошо - не го предпазили. Още по-лошо - болният не е единствен.


Проф. д-р Емил Паскалев - предс. на Българско нефрологично дружество, Александровска болница: - Тези пациенти с увредена бъбречна функция в резултат на контрастно изследване за една година изчислени като честота, преди 5-6 години се утрояват.

За да видят къде е запушена артерията, кардиолозите впръскват контрастно вещество. При някои болни, обаче, то уврежда бъбреците.

Доц. Иво Петров - нац. консултант по инвазивна кардиология: - За съжаление се случва. Другият тънък момент е, че бъбрекът не реагира веднага, т.е. на 48 час два дни след процедурата е пикът на увреждането, а той вече най-често е изписан.

Според нефролозите особено при възрастни и диабетици лесно може да се оцени риска и да се избегне като се прецизира процедурата.

Проф. Паскалев: - Като като вид контраст, количество на контраста, както и взимането на допълнителни медикаменти за намаляване на риска.
Доц. Иво Петров: - Това увеличава болничния престой, което за здравното заведение не винаги е изгодно. Освен това, не всички клиники имат имат нефролози, които да консултират проблемните пациенти. И нито каса, нито министерство контролират качеството на работата им.
М. Ч. - И какво излизат уж с по-добре работещо сърце и след месец два.
Проф. Паскалев: - ... Оказват се с един проблем, който сам по себе си е един мощен нов допълнителен фактор за сърдечно съдова заболеваемост и смъртност.

Затова водещите специалисти изострят вниманието и на лекарите и на пациентите - рискът при коронарните изследвания е реален и е жалко да се поема, когато той може да бъде сведен до минимум.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
99 ден на протест срещу кабинета
99 ден на протест срещу кабинета
Световната банка с препоръки за пенсиите
Световната банка с препоръки за пенсиите