НОВИНИ

София Прайд за шести път

За шести пореден път в София премина пъстрото шествие на София Прайд.За първи път, обаче, то е през септември, отложено от юни заради големите протести тогава. Походът на гей общността премина изключително спокойно, с много чуждестранна подкрепа и без страх от нападения.

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:09, 21.09.2013
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Нормални хора, жизнерадостни младежи, цветни знамена. Без евтино шоу и жълт скандал. И без парадиране на някаква сексуалност. Защото София прайд всъщност е правозащитно събитие, поход, посветен на човешките права и равенство в общество без хомофобия.

Участничка в Прайда - "Най-вече омраза срещу някой, когото не познаваш. Оттам нататък следва, че спокойно могат да те пребият на улицата, само защото изглеждаш по някакъв начин"
Участничка в Прайда - "Ами като начало престъпленията срещу гей хората. ЛГБТ хората не са признати като престъпление от омраза.

Участничка в Прайда - Не искаме някакви привилегии, а права. Смятаме, че бракуване не трябва да са само привилегия на хетеросексуалните",
Участник в Прайда - "Всеки един човек трябва да бъде достоен граждани на своята държава и не би трябвало да се притеснява от една или друга своя характеристика."
Брайън Далтън - зам. посланик на САЩ - Имам да представлявам посолството и правителството на САЩ на днешното събитие като дипломат и като гей.

14 посолства подкрепиха тази година София Прайд. И нито една българска институция. Министерство, президент или дори омбудсман. Затова Прайда обиколи всички - от Министерски съвет до Народното събрание.

Десислава Петрова - организатор на София Прайд - "И искаме да обърнем внимание на всички тях, че независимо от сексуалната ориентация, те са длъжни да работат за всички. Защото и ние сме граждани на тази държава, и ние плащаме данъци"

Цветният поход спря и замълча пред паметника на Апостола. Неговите идеали са и техни. За свобода, равенство, за чиста и свята република. Отдадоха чест и на Михаил Стоянов - студентът, убит от хомофоби.

Автор: Мария Чернева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в Хасково изпепели дворове и вили
Пожар в Хасково изпепели дворове и вили
100 дни протест срещу правителството
100 дни протест срещу правителството