НОВИНИ

17 души бяха убити при стрелба в гимназия във Флорида

17 души - повечето, от които деца - бяха убити при стрелба в гимназия във Флорида. Други 17 пострадали са приети в три местни болници. Стрелецът е 19-годишен бивш ученик на училището. Нападателят бе арестуван часове след нападението.

bnt avatar logo
от БНТ
06:10, 15.02.2018 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Деветнайсетгодишният Никълъс Круз е стрелецът отнел живота на 17 души в гимназията "Марджъри Стоунман Дъглас" във Флорида. Той е бивш ученик, изключен дисциплинарно от училището.

Шериф Скот Израел: Ужасно е! Катастрофа! Със съжаление трябва да съобщя, че 17 души загубиха живота си. 12 от тях са били убити в сградата, а двама - отвън. Един човек е застрелян на улицата. Двама починаха в болницата. Все още някои от пострадалите са с опасност за живота.


;

Стрелецът също е бил откаран в болница, но лекарите не разкриха какво е било неговото състояние. След това той е бил отведен в полицейско управление.

Д-р Ивън Бояр: Първо бихме искали да поднесем нашите съболезнования към хората, семействата, въвлечени в тази трагедия. В нашата болница постъпиха 8 пациенти и един заподозрян. Заподозреният за стрелбата бе прегледан и предаден на полицията. От нашите осем пациенти, загубихме двама, трима са в критично състояние, а други трима са стабилни.

Круз е стрелял по всеки, на когото попадне. Повечето ученици се скрили в класните стаи и вероятно затова жертвите на стрелбата не са по-многобройни. Нападението станало в края на учебните часове. Задействала се е противопожарната аларма и учениците помислили, че е учение, след което започнали да излизат навън.

Сара, ученичка: Говорихме помежду си, но шепнехме. Всички бяхме уплашени, някои плачеха. Опитвахме се да се утешаваме. Казвахме си, че всичко ще бъде наред и ще успеем да се измъкнем.

Какви са били мотивите за стрелбата разследването тепърва ще установи. Това е 18-ти случай от началото на годината. А от 2013 г. в Съединените щати има 291 сигнала за стрелба в училища, което означава средно по едно на седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Южноафриканският президент Джейкъб Зума подаде оставка
Южноафриканският президент Джейкъб Зума подаде оставка
Григор Димитров е на 1/4-финал в Ротердам
Григор Димитров е на 1/4-финал в Ротердам