НОВИНИ

25 години от пуча срещу Горбачов

Навършват се 25 години от опита за преврат срещу първия съветски президент Михаил Горбачов. Нови свидетелства показват, че пучът, продължил от 18 до 21 август 1991-ва година, не е успял не само заради гражданския отпор, но и защото различни нива в армията и спецслужбите не са подкрепили превратаджиите.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:43, 18.08.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

18 август 1991 г. година. Четирима високопоставени представители на съветската власт отлитат за Крим, където на почивка е президентът Михаил Горбачов, и го поставят под домашен арест.

В отпуск извън Москва е и майорът от КГБ Валерий Шираев. Днес той си спомня, че когато на 19 август чува съобщението за преврата по телевизията, открива в него специална фраза - код, предназначена за спецслужбите.

майор Валерий Шираев: Обадих се на началника си от телефонен автомат. Казах, че съм си дошъл от отпуск и съм готов да се върна на работа. Той ми отговори, че хората, извършили преврата, не са на ясно какво правят, обречени са и пучът ще свърши след два дни.

Зад опита за преврат стоят осем висши партийни функционери, ръководители на армията и КГБ, които са против реформите на Горбачов и подготвяната от него децентрализация на Съветския съюз. Те обаче не срещат подкрепа нито в обществото, нито сред подчинените си.

Майор Шираев си спомня днес, че десетки негови колеги от КГБ са намерили начин да саботират заповедите на пучистите: било то като се напили или се престорили на болни. Мнозина от войниците, изкарани с танкове в Москва, като майор Сергей Евдокимов, също се опълчват.

майор Сергей Евдокимов: Дясната ръка на Елцин - Руцкой, ме попита - разбираш ли, че те са престъпници? Ще ни помогнеш ли? Отговорих - да, ще помогна!

Преди 25 години стотици привърженици на реформите излизат по улиците на Москва, трима души бяха убити, но разследването за смъртта им беше прекратено. Тогава изгря и звездата на първия руски президент Борис Елцин, изправил се с хората си срещу танковете. А по ирония на съдбата опитът за преврат не забави, а ускори разпадането на Съветския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-скъпа вода в Разград
По-скъпа вода в Разград
29 санирани блока в Русенско
29 санирани блока в Русенско