НОВИНИ

Разследването на катастрофата на малайзийския самолет (ОБЗОР)

Все повече международни експерти пристигат в района, където на 17 юли се разби малайзийският Боинг, за да търсят отговорите за случилото се.

bnt avatar logo
от БНТ
20:55, 21.07.2014
Чете се за: 04:24 мин.
По света
Все повече международни експерти пристигат в района, където на 17 юли се разби малайзийският Боинг, за да търсят отговорите за случилото се. Сепаритистите ще предадат черните кутии от самолета на представители на Малайзия.

298 изгубени човешки живота, няколко държави потънали в траур - катастрофата край Грабово напомни опасния заряд на конфликта в Украйна и го върна сред приоритетите на световната дипломация. 4 дни след трагедията са открити телата на 272-ма души.

Президентът Росен Плевнелиев коментира ситуацията в Украйна с думите, че това, което се случва там, няма аналог в модерната история. Според държавния глава Европа трябва да има ясна и единна позиция относно Украйна, защото само така конфликтът там може да бъде потушен. Росен Плевнелиев-президент на България: Ние виждаме една агресивна и националистическа Русия, която очевидно не спира с подкрепата си и с провокациите срещу териториалната цялост на една европейска държава, каквато е Украйна. Аз не бих нарекъл хората в Донбас и в Донецк опълченци. Това са сепаратисти и това са хора, които използват за съжаление дори и бих казал терористични методи срещу едно мирно население. Дали светът ще узнае истината за катастрофата с малайзийския самолет в Украйна - надеждите остават, но и неяснотите около разследването продължават четири дни по-късно. За последните събития - международния редактор Тоня Димитрова. Въпрос: Целият свят се е фокусирал върху разследването на трагедията - какво установиха международните следователи в Източна Украйна ? Тоня Димитрова - международен редактор на БНТ:  Районът на малкото село Грабово 4-ти ден е най-голямата зона на разследване в света. В радиус от близо 40 километра са пръснати отломките от малайзийския самолет, а претърсването на района е бавно и мъчително. За първи път международни експерти успяха да стигнат до тленните останки на загиналите при трагедията. Но кой ще ръководи разследването? Украинският премиер Яценюк е готов да предаде контрола на Холандия, а президентът Порошенко позволи да се включат и руски експерти. Бойните действия са преустановени в радиус от 40 километра около мястото на катастрофата.

***

Международни експерти в района на авиокатастрофата в Украйна На четвъртия ден след трагедията въпросите около катастрофата с малайзийския самолет в Украйна продължават да са много повече от отговорите. Продължава и пропагандната война около инцидента. Украинският премиер Яценюк изрази готовност да предаде разследването под ръководството на Холандия – страната, която изгуби 193-ма свои граждани в катастрофата. Президентът Порошенко пък разпореди спиране на бойните действия в радиус от 40 километра около мястото на катастрофата и нареди в разследването да бъдат поканени и руски експерти. Пореден мъчителен ден за роднините на загиналите във фаталния полет 298 души. Агонията им продължава, без да знаят кога ще могат да се простят с близките си. Майка, изгубила 23-годишния си син и 20-годишната му приятелка, отправи молба да се направи всичко, за да може телата да бъдат върнати възможно най-скоро. Силене Фредерик – Хукзанд, Холандия: Нощем в леглото виждам сина си да лежи на земята, виждам Дейзи, виждам Брайс… Те трябва да бъдат върнати у дома, всички трябва да бъдат върнати у дома. Хладилните вагони с останките бяха отворени пред международни наблюдатели. Това стана на гарата в Торес на 15 км от мястото на падането на самолета. Премиерът Яценюк обяви, че в тях се намират 251 – но от общо 272 намерени тела. Александър Фолк, наблюдател от ОССЕ: Мисията за наблюдение на ОССЕ в Украйна за втори път проверява хладилните вагони. Те бяха отворени, видяхме и чувалите с телата вътре. Тук е и холандски експерт. Петер ван Вилет, експерт от Холандия:  Телата се съхраняват при добри условия. Холандските експерти посетиха и района на катастрофата, където все още има разпръснати останки. Споделям болката на всички засегнати от тази голяма трагедия, каза президентът Порошенко, след като се разписа в книгата за съболезнования в холандското посолство в Киев. Той обяви, че е изпратил с президентския самолет нова група международни наблюдатели в района. По повод причините премиерът Яценюк заяви, че няма никакво съмнение, че самолетът е бил свален с ракетна система с радарно насочване “Бук-М1″, управлявана от професионалисти. Яценюк отново критикува Москва, че снабдява проруските сепаратисти с оръжия. Арсений Яценюк, министър – председател на Украйна: Президентът Путин трябва да разбере, че това не може повече да продължава. Това не е конфликт само между Русия и Украйна. Това е международен конфликт. Властите в Киев изразиха надежда, че до 24 часа ще осигурят безопасен достъп до района на катастрофата на представители на всички страни, които са имали пътници на борда.

 ***

Въпрос: Тоня, украинският премиер Арсений Яценюк е доста остър в изказванията и обвиненията срещу Русия. Какъв е отговорът от Москва? Тоня Димитрова - международен редактор на БНТ: Изказванията на Яценюк се радват на пълна подкрепа и от Запада. Всички срещу Путин и Русия - така изглежда в момента световната дипломация. Това, обаче, съвсем не означава, че руският президент се огъва, дори напротив. Москва изнесе контрадоказателства в отговор на твърденията, че е замесена в свалянето на Боинга. Самолет на украинските военновъздушни сили е летял до сваления "Боинг". Това съобщи началник-щабът на военновъздушните сили на Русия. Присъствието на боен самолет в близост до инцидента поражда нови версии и подозрения.

 ***

Украински военен самолет е летял до сваления “Боинг”, според военновъздушните сили на Русия Самолет на украинските военновъздушни сили е летял непосредствено до сваления “Боинг”. Това съобщи началник-щабът на военновъздушните сили на Русия. Присъствието на боен самолет в близост до инцидента поражда нови версии и подозрения. Три граждански самолета и един боен, украински, вероятно СУ-25, който е набирал височина на три до пет километра от поразения Боинг 777. Това са засекли радарите на 17 юли над Източна Украйна преди падането на пътническия самолет. Съобщението направи генерал-лейтенант Андрей Картаполов, началник-щаб на руските военновъздушни сили. Военни експерти допускат възможността случаят от 17-ти да е повторение на трагедията от 2001-ва година, когато руски пътнически самолет беше свален от Украйна над Черно море. Злополучният Ту-154 летял от Тел Авив за Новосибирск и бил улучен погрешка при провеждане на учения на украински военни с ракетен комплекс на ПВО. Грешката отне живота на 78 души. Сега не става дума за учения, а за реални бойни действия. От април в района на инцидента украинските военни провеждат антитерористична операция срещу бунтовниците от Донбас, в която се използва авиация, тежка артилерия и ракетни системи. Този контекст беше допълнен и от изявлението на руския президент Путин по повод сваления Боинг. Владимир Путин, президент на Русия: Можем да заявим с увереност, че ако на 28 юни не бяха подновени бойните действия в източната част на Украйна, то и тази трагедия със сигурност нямаше да се случи. Путин призова трагедията да не се използва за користни политически цели. Той обеща Москва да направи всичко по силите си за приключване на военната фаза на конфликта в Източна Украйна и пренасянето му на масата за преговори. Путин заяви още, че на мястото на катастрофата трябва да работи група под егидата на Международната организация по гражданска авиация, а за целта са необходими хуманитарни коридори.

***

Въпрос: Трагедията край село Грабово със сигурност промени тона на дипломацията, промени ли се и обстановката в източна Украйна или все още си остава военна зона? Тоня Димитрова - международен редактор на БНТ: Очакванията инцидентът с малайзийския Боинг да доведе до примирие в източна Украйна не бяха оправдани. В Донецк - на около 60 километра от мястото на трагичната катастрофа с малайзийския Боинг отново избухнаха сражения. Нялко силни експлозии прогърмяха в района на летището край града, а в небето се издигат облаци дим. Властите в Донецк предупредиха жителите да не напускат домовете си. Утре - 22 юли - външните министри ще обсъждат отново кризата с Украйна. Ден преди от Министерство на външните работи настояха за незабавно, обективно и независимо международно разследване, както и за ясна обща позиция на Европейския съюз.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още По света

В Турция ще разследват държавни служители по дело за причинени от земетресение щети
В Турция ще разследват държавни служители по дело за причинени от земетресение щети
14:46, 17.07.2024
Чете се за: 01:50 мин.
Евродепутатът Андрей Ковачев е избран за квестор на Европейския парламент
Евродепутатът Андрей Ковачев е избран за квестор на Европейския парламент
13:24, 17.07.2024
Чете се за: 01:35 мин.
Ангела Меркел навършва 70 години извън светлината на прожекторите
Ангела Меркел навършва 70 години извън светлината на прожекторите
12:45, 17.07.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Откриха часовник, изяден от крава преди половин век
Откриха часовник, изяден от крава преди половин век
10:51, 17.07.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Гръцките власти ограничават работата на открито заради горещините
Гръцките власти ограничават работата на открито заради горещините
09:52, 17.07.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Буря нанесе щети на автомобили в Букурещ, червен и оранжев код за жеги в цяла Румъния
Буря нанесе щети на автомобили в Букурещ, червен и оранжев код за жеги в цяла Румъния
09:43, 17.07.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Доналд Тръмп получи подкрепа за изборите и от опонентите си в Републиканската партия
Доналд Тръмп получи подкрепа за изборите и от опонентите си в Републиканската партия
09:04, 17.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
В Сърбия ограничават използването на питейна вода заради жегите
В Сърбия ограничават използването на питейна вода заради жегите
06:54, 17.07.2024
Чете се за: 00:30 мин.
В знак на протест: Посланиците от ЕС обсъждат бойкот на срещата в Будапеща
В знак на протест: Посланиците от ЕС обсъждат бойкот на срещата в Будапеща
06:49, 17.07.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Иран отхвърли твърденията, че е подготвял покушение срещу Доналд Тръмп
Иран отхвърли твърденията, че е подготвял покушение срещу Доналд Тръмп
06:31, 17.07.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Си Ен Ен: САЩ са получили информация за предполагаем ирански заговор срещу Тръмп
Си Ен Ен: САЩ са получили информация за предполагаем ирански заговор срещу Тръмп
23:04, 16.07.2024
Чете се за: 00:37 мин.
Европейският парламент си избра 14 заместник-председатели
Европейският парламент си избра 14 заместник-председатели
21:17, 16.07.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Топ 24
Най-четени
Оранжев код за интензивни валежи, бури и градушки в шест области на страната
Оранжев код за интензивни валежи, бури и градушки в шест области на страната
200 незаконни сгради трябва да бъдат съборени и във Варна
200 незаконни сгради трябва да бъдат съборени и във Варна