НОВИНИ

Кои преференции пренареждат листите (ОБЗОР)

Преференциалният вот пренареди партийните листи.

bnt avatar logo
от БНТ
17:36, 07.10.2014
Чете се за: 01:54 мин.
У нас
Преференциалният вот пренареди партийните листи. На места се прояви мажоритарен вот за предпочитан от хората кандидат, на други - не толкова известни имена, но оказали се в листата под един и същи номер с този на партията в кампанията, изненадващо се озоваха втори. Преференциите промениха подредбата в листите на ГЕРБ и "БСП лява България" във Велико Търново. Последната в червената листа Весела Лечева събра над 3238 преференции или близо 17 процента от общия брой гласове, дадени за коалицията. Изненадани са и от ГЕРБ, където секретарят на община Горна Оряховица Клавдия Ганчева от последното 12-то място в листата се подреди втора след водача Цветан Цветанов. Избирателите на БСП в София предпочетоха деветия в листата Георги Кадиев с над 18 процента от гласовете в 23-ти район. Областният лидер на БСП във Варна Красимир Янков - четвърти в листата - също събра повече симпатии от втората в партийната подредба - бившият министър проф. Анелия Клисарова. Разместване вероятно ще има и при реформаторите. Бившият лидер на СДС Мартин Димитров се изкачи едно място нагоре в 24-ти район София и измести от второто място Гроздан Караджов. И в Русе преференциалният вот пренареди листата на БСП. Петият Добрин Данев събра 7,4 процента от преференциии и изпревари втория Иван Иванов, но няма да е депутат.
проф. Христо Белоев - водач на листата на БСП Лява България в Русе: "Получава се една конкуренция между кандидатите, дори в самата листа, и в някои от случаите тази конкуренция е нелоялна."
Милена Хинкова - председател на Предизборния щаб на БСП в Русе: "Мажоритарният вот, който се въвежда по този начин, се получава доста изкривен на места. Така че това изкривяване трябва да помисли самия законодател как да го реши."
Камелия Нейкова - говорител на ЦИК: "Има доста отбелязване на преференции почти във всички изборни райони и във всички кандидатски листи. Дали това ще доведе до реално разместване подредбата на кандидатските листи не бих могла да кажа, защото след като се въведат повторно всички числови данни окончателно ще стане ясно колко от кандидатите въз основа на отбелязаните преференции получават повече от 7 процента от действителните гласове за съответната кандидатска листа в района - 5,36."
Феноменът от евроизборите 15/15 изглежда се прояви и този път - като 9/9 и 18/18. Кандидатът с номер 18 в листата на ДПС във Варна Алеко Атанасов спечели най-много преференции. Той измести втория в листата - областният председател Ерджан Ебатин, и има шанс да влезе в Парламента, ако водачът Йордан Цонев избере да представлява Търговище, където е втори.
Ерджан Ебатин, областен председател на ДПС - Варна: "ДПС е дисциплинирана организация, с оглед това, че всички гласували с преференция 18 и съответно партия 18-ти номер - движение за права и свободи, са го направили от гледна точка припознаване на партията."
9/9 пък се случи в Пазарджик. Там 9-тата в листата на ГЕРБ Десислава Костадинова успя да прескочи прага от 7 процента, за да мине напред в подреждането. Този път обаче, партиите подсигуриха водачите си. За разлика от евроизборите, сега първият в листата на практика не може да бъде изместен. Първо, заради по-високия процент преференции, който трябва да събере и второ - защото всички гласове без отбелязана преференция отиват за водача на листата. Оттук нататък е въпрос на партийни сметки от кои избирателни райони ще влязат водачите на листи в Парламента и за кои от предпочитаните от хората кандидати ще се отвори път към депутатските банки.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плевнелиев: Не може да кажем на българския народ хайде сега на поправителен
Плевнелиев: Не може да кажем на българския народ хайде сега на поправителен
Германски конвой с хуманитарна помощ пристигна в Украйна
Германски конвой с хуманитарна помощ пристигна в Украйна