Всеки ден по света се пият над 2 милиарда чаши кафе. Това провокира учените от различни страни често да изследват кафето и неговата консумация. Именно таково ново проучване показва, че топлата напитка става по-сладка, ако се смени цветът на чашата, от която се пие.
Австралийски учени от град Баларт и техни колеги от Университета - Оксфорд провели експеримент с 36 доброволци, в опит да остановят как цвета на чашата, в която е кафето им, влиае на усещането им за сладост и горчивина.
Участниците в експеримента пили кафе от 3 различни цвят чаши - прозрачни, бели и сини. Резултатите - сините и прозрачните чаши намаляват горчилката в кафето, без да е необходимо да се добавя захар. Напитката в белите чаши категорично пък е определена като по-гочива.
Според учените хората свързват кафявия цвят с горчивия вкус и така кафето в бяла чаша, което им изглежда по-кафяво, съответно им се струва и по-горчиво. А най-сладка топлата напитка се усеща в синя чаша.
Иначе - теорията, че цветът може да промени вкуса на храната и напитките не е нова. Миналата година друго изследване показа, че червен ягодов мус, сервиран в бяла чиния е 10% по-сладък и 15% по-вкусен, отколкото сервиран в черна.